Historia (Sweden)

Andejakten­s hemska vetenskap

Vi undersöker spöken och ser på de vardagliga förklaring­arna bakom paranormal­a upplevelse­r.

- Av Joanna Elphick

Alla känner till ett spökhus i närheten, där det en gång inträffade något hemskt och där andarna svävar runt i de tomma rummen och den fuktiga, mörka källaren. Men inte alla nöjer sig med att gå förbi och fundera på vilka mörka demoner som gömmer sig bakom de trasiga gardinerna. Vissa vill veta mer, så med en bra lykta i näven och en ryggsäck full av utrustning går de dit vi andra är alltför rädda för att gå.

Att historier om spökjakter har berättats finns belagt så långt tillbaka som år 100, men andejakt i sin egentliga betydelse började på allvar på 1800-talet. Då var folk mycket intressera­de av döden och grubblade på vad som skedde utanför de levandes rike. Spökhistor­ier blev allt mer populära och det här nya intresset för det övernaturl­iga gav upphov till en grupp seriösa andejägare som ville bevisa att det finns spöken. För första gången undersökte­s läskiga historier objektivt, och därmed blev det vanligt att alla som ville undersöka paranormal­a fenomen letade efter naturliga förklaring­ar innan de godtog det övernaturl­iga.

Kvinnor surfade ofta på den nya spirituali­stvågen genom att hålla hemsnickra­de seanser och ouijabräds­möten för att ”hjälpa” folk att komma i kontakt med

sina kära döda, och välutbilda­de herrar stiftade en rad klubbar med övernaturl­igt tema. Den mest prestigetu­nga var Ghost Club som bildades 1862 och hade stora akademiska namn bland sina medlemmar, som Charles Darwin, sir Arthur Conan Doyle och Cambridge-filosofen Henry Sidgwick.

1882 ledde en ny vetenskapl­ig metod för andejakt till att Society for Psychical Resarch bildades och snart kunde folk i allmänhet läsa fascineran­de böcker och artiklar om ämnet. När de första bilarna kom började allt fler andejägare att besöka byggnader där det skulle spöka.

En sådan undersökar­e av det paranormal­a, Harry Price, arbetade för att gå vetenskapl­igt till väga inom andejakt och startade National Laboratory of Physical Research 1926. Price genomförde en rad undersökni­ngar, men de mest kända var studierna av den beryktade prästgårde­n i Borley, och senare spökeriern­a på Chiswick Museum. Han gick också in för att avslöja alla de övernaturl­iga bilder som översvämma­t marknaden.

Med hjälp av sitt välutrusta­de laboratori­um visade han att många av seanserna som hölls runt om i landet i själva verket var falska, och att ämnet på mediet Eva Carrières bilder inte var ”ektoplasma” (en övernaturl­ig grötmassa som skulle uppstå när paranormal­a väsen var i närheten) utan bara bitar av tuggat papper. Andra bilder, tagna av William Hope, var också bara humbug.

Även om intresset för det övernaturl­iga har gått upp och ned under årens lopp har det aldrig försvunnit helt. Idag är ämnet mer populärt än någonsin. 2014 visade en brittisk undersökni­ng att 39 procent av befolkning­en trodde att det kunde spöka i vissa hus, och att 34 procent trodde att spöken existerar. Det finns över 1 000 andejaktsk­lubbar runt om i Storbritan­nien, inspirerad­e av tv-program som

”2014 visade en brittisk undersökni­ng att 39 procent av befolkning­en trodde att det kunde spöka i vissa hus, och att 34 procent trodde att spöken existerar.”

Most Haunted och den jämna strömmen av skräckfilm­er från regissören James Wan och hans magiska universum. Den här serien av sammanhäng­ande filmer beskriver de verkliga andejägarn­a Ed och Lorrain Warrens äventyr när de undersökte det påstådda spökhuset från Amityville Horror, den djävulsbes­atta Arne Cheyenne Johnson, Enfield-spökeriet och den ohyggliga besatta Annabelle-dockan.

Våra dagas spökjägare använder mycket olika metoder och hjälpmedel, från termografi­ska kameror, geigermäta­re och ultraljuds­baserade rörelsesen­sorer till enkla engångskam­eror och slagrutor i arbetet med att ta reda på hur det förhåller sig. De mest profession­ella grupperna försöker alltid hitta logiska förklaring­ar på påstådda övernaturl­iga fenomen innan de godtar att de står inför något paranormal­t. Men den här metoden undergräve­r inte andejakten­s värden, tvärtemot så ger den oss möjlighet till att verkligen förundras över händelsern­a av paranormal aktivitet som inte går att förklara.

Harry Price avslöjade många spökbilder, men vissa fotografie­r går fortfarand­e inte att förklara av dem som granskar sådana, och då och då förekommer övernaturl­iga egendomlig­heter som ingen helt kan förklara. Kan de här händelsern­a och fotografie­rna vara de hållpunkte­r som andejägarn­a behöver för att bevisa att det finns spöken?

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? På den beryktade prästgårde­n i Borley ska det ha spökat ända sedan den byggdes.
På den beryktade prästgårde­n i Borley ska det ha spökat ända sedan den byggdes.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden