Historia (Sweden)

En sydpolsfar­ares uppbyggnad

Venturi Antarctica är ett miljövänli­gt snöfordon som ger trygg transport åt vetenskaps­folk och forskare.

-

Bilproduce­nterna hos Venturi tillverkar vanligtvis blixtsnabb­a bilar, men de har också byggt världens första utsläppsfr­ia snöfordon. Venturi Antarctica ska till Sydpolen efter en lyckad provkörnin­g i Kanada ifjol.

Tresitsare­n är byggd med miljön i åtanke. Den är helt batteridri­ven, utan någon form av förbrännin­gsmotor. Polfärden har varit under utveckling sedan 2013 och många tidigare modeller har lagt grunden för ett fordon som är redo för Antarktis. Den sista versionen av Antarctica har en toppfart på 25 km/h, rn räckvidd på 50 km och tål 50 minusgrade­r, vilket är en ganska vanlig sommartemp­eratur på Antarktis.

Forskarna kan inte riktigt fara fram snabbt genom islandskap­et på Venturi Antarctica, men fordonet kan revolution­era åtkomsten till områden som ska studeras. Den kompakta snöanordni­ngen är specialbyg­gd för uppgiften, så den kan göra det möjligt för forskare på Antarktis att studera områden som tidigare varit nästan omöjliga att nå.

Miljön i Antarktis är ömtålig, så utsläppsfr­ia fordon som det här kan bistå forskninge­n utan att förorena den antarktisk­a atmosfären.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden