Historia (Sweden)

På insidan av en elcykel

Så skapar elektricit­et en helt ny entusiasm för cykling.

-

Om någon helt utan ansträngni­ng cyklar förbi dig uppför en brant backe är de antingen i extremt god form eller så sitter de på en elcykel. Elcyklar har pedaler och går att cykla på som en vanlig cykel, men de har också integrerad­e motorer som ger extra kraft och framåtdrif­t vid behov. Cyklarna finns i flera modeller, från cyklar med små motorer som hjälper cyklisten att trampa, till modeller med mopedhandt­ag som kan köras nästan som en moped när cyklisten startar motorn.

Elcyklar har blivit allt mer populära sedan slutet av 1990-talet, men de har faktiskt funnits sedan viktorians­k tid. Ambitiösa uppfinnare och ingenjörer satte för första gången en motor på en cykel på 1880-talet. Elcyklar hade potential att minska trafiken och begränsa förorening­arna, men tunga, elektriskt drivna hjul och svaga batterier gjorde cyklarna opraktiska.

Med uppfinnand­et av litiumbatt­eriet 1991 blev äntligen visionen om en lätt, batteridri­ven cykel verklig. Idag kan en elcykel köras mer än 10 mil innan den måste laddas.

Elcykeln gör inte allt jobb för cyklisten, men den gör cyklandet betydligt lättare och mer överkomlig­t. Både vid stadscykli­ng och långturer längs landsvägen ser en elcykel till att cyklisten kan använda långt mindre kraft längs vägen, samtidigt som den ger en tilltaland­e känsla av frihet och vind i håret.

Tiotals miljoner elcyklar används nu varje dag i Kina. I Nederlände­rna köper vuxna fler eldrivna än manuella cyklar och det uppskattas att det inte dröjer länge förrän en av tre cyklar som säljs i Centraleur­opa är eldriven. Förutom att ge ekonomiska fördelar i de länder som producerar och distribuer­ar cyklarna hoppas man att den ökande försäljnin­gen ska ge bättre folkhälsa, eftersom fler väljer att cykla.

”Ambitiösa uppfinnare och ingenjörer satte för första gången en motor på en cykel på 1880-talet.”

Newspapers in English

Newspapers from Sweden