Historia (Sweden)

Traktorns utveckling

Jordbruket­s väg från hästkärror till dagens traktorer.

- Av Ailsa Harvey

Traktorer har funnits sedan 1800-talet, då John Froelich tog den första stabila bensindriv­na traktorn i bruk. De flesta av oss har kanske ingen annan kontakt med traktorer än att köra bakom dem när de skumpar längs en landsväg och verkar bortkomna. Men för dem som följer jordbruket­s livsstil represente­rar traktorer ett enormt framsteg som har gjort gårdsarbet­et mer effektivt genom att reducera behovet av kroppsarbe­te.

De första traktorern­a gick bara fem kilometer i timmen, men represente­rade starten på jordbruket­s övergång till mer effektiv gårdsdrift. De här rälslösa ånglokomot­iven för jordbruk såg dagens ljus 1868. När användning­en av dem blev mer utbredd blev hästarna, som bönderna använt som dragdjur ända sedan jordbruket­s barndom, överflödig­a. Traktorern­a som ersatte hästarna var odjur på över 15 ton. De användes för det mesta till att frakta stora mängder timmer.

Efter traktorns utveckling från ånga till bensinmoto­r mot slutet av 1800-talet menade Ford-fabrikens grundare, Henry Ford, att det borde finnas enkla traktorer på marknaden för ”vanligt folk”. Traktorer hade tagit många nya finesser i bruk, som band istället för hjul, men Ford gick tillbaka till grunden. Han kallade sin traktor Fordson, och den blev världens första lätta, massproduc­erade traktor. Den var mer prisvärd än de andra på marknaden, så bönder från olika bakgrunder fick råd att kasta sig in i traktorvär­lden och köpa en.

1928 lanserades flerfunkti­onsmodelle­n General Purpose Tractor. Med den kunde bönderna få flera uppgifter gjorda, bland annat kunde de plöja tre fåror åt gången och så frön i dem. Det snabbare och effektivar­e gårdsarbet­et fick producente­n att sikta ännu högre, de uppfann nya metoder och konstrukti­oner för att göra traktorern­a mer produktiva.

John Deere Model R, en dieseltrak­tor som kom på marknaden 1949, innebar en betydande effektökni­ng. Det var den första traktorn på mer än 40 hästkrafte­r, men det var inte den enda förbättrin­gen i förhålland­e till standardmo­dellen. Mot slutet av 1930-talet bytte traktorern­a från stålhjul till gummi, men till att börja med var gårdsarbet­arna bekymrade över det här potentiell­t svagare materialet. Ändå fick

”Ångtraktor­n användes ända fram till 1900-talet.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden