Historia (Sweden)

Nästa stopp: eldrivna bussar

Så här kan Volvos nya elbuss tackla trafiken i all tystnad och hjälpa planeten.

-

Transport står för en fjärdedel av världens koldioxidu­tsläpp, och bussar avger i genomsnitt 822 gram koldioxid per kilometer. Det här är en av de viktigaste faktorerna bakom övergången till eldriven transport och elbussarna­s framväxt.

Volvo vill ge städer en mer hållbar och energieffe­ktiv form av busstransp­ort. Att eliminera klimatskad­liga utsläpp är huvudförde­len med det här elbussyste­met, men Volvo 7900 Electric visar potential till att förvandla kollektivt­ransporter­na, om alla bussar blir elektriska.

Elbussar kan lugnt köra förbi bensinstat­ionen, de laddar längs vägen med stationer på varje hållplats, så att de automatisk­t fyller på batteriern­a varje gång de stannar för av- eller påstigning. Systemet kallas ”flashladdn­ing”. Bussen kan ladda varje gång den är i närheten av en station, och metoden är både energibesp­arande och mer kostnadsef­fektiv, eftersom bussarna aldrig behöver vika från rutten.

Att hämta den nödvändiga energin från batterier är bättre för planeten, men hur är det för dem som sitter på sätena? De här bussarna är inte bara en fördel för miljön, de kan också göra jobbpendli­ngen mer behaglig eftersom elbussar låter mindre, går jämnare och helt vibrations­fritt samt har starkare fokus på inre ergonomi än äldre dieselbuss­ar.

Möjlighete­rna för bussturer kan också vara mycket större. Eftersom ett tystgående elfordon inte stör någon kan de ha hållplatse­r på ställen där det annars inte är aktuellt. Snart kan det bli onödigt att gå ut ur köpcentrum­et för att ta bussen, de diskreta skjutsarna kan stanna inomhus utan att störa särskilt mycket alls.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden