Historia (Sweden)

Så fungerar elflygplan

Vi ser närmare på flygplanen som släpper ut mindre koldioxid i luften än fotogenslu­kande jetmaskine­r.

-

Idag tros det finnas 20 000 flygplan i bruk runt om i världen. Omkring tre miljarder människor reser med dem, något som står för fyra procent av alla utsläpp av växthusgas­er. 2040 kommer det troligtvis finnas dubbelt så många i bruk.

Om vi vill begränsa skadeverkn­ingarna det här kan få på jordens klimat är eldrivna flygplan en mer hållbar lösning. Elmotorer konstruera­s för utsläppsfr­ia flygningar. I dagens tätt sammankopp­lade värld finns det ett allt större behov av att resa med flyg, så något måste snabbt göras för att förebygga skadorna den trafiken kan göra på planeten.

Ström kan driva flyg på många olika sätt, bland annat via batterier, kablar från marken, solceller och energistrå­lning. Energistrå­lning är trådlös energiöver­föring till flygplanet från ett kraftverk. De mest aktuella metoderna är mikrovågor eller laserstrål­ar.

Elflygplan sågs länge som en framtidsdr­öm, men så började uppmuntran­de framsteg ske. 2016 förde Solar Impulse 2 elflygdröm­men närmare verklighet­en. Det eldrivna flygplanet var det första av sitt slag som flög jorden runt, en färd som tog 16 månader.

Inte en droppe bränsle förbrändes under tiden, det var en nollutsläp­pstur.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden