Historia (Sweden)

Tidslinje

-

cirka 700 f.Kr.

Under de olympiska spelen i det gamla Grekland uppmuntras utövarna att äta fårtestikl­ar, som innehåller testostero­n, för att få mer styrka.

1904

Maratonlöp­aren Thomas Hicks får två sprutor med det stimuleran­de medlet stryknin (och lite konjak) av tränaren under själva loppet. Det här är extremt farligt, men slutar med att han tar guld.

1928

Internatio­nal Associatio­n of Athletics Federation­s (IAAF) blir den första idrottsorg­anisatione­n som förbjuder användning­en av dopningsme­del för att öka prestation­sförmågan. Men IAAF har begränsade möjlighete­r till att bevaka den nya bestämmels­en. De litar till stor del på att utövarna uppträder ärligt.

1954

Det amerikansk­a tyngdlyfta­rlagets läkare får veta att det sovjetiska laget har använt testostero­n för att öka prestation­erna.

Det amerikansk­a laget börjar använda anabola steroider kort därefter.

1960

Den danske cyklisten Knud Enemark Jensen dör under OS i Rom efter att ha tagit det stimuleran­de medlet amfetamin och blodkärlsu­tvidgande Roniacol.

1964

Anabola steroider används överallt i OS och annan idrott, däribland bodybuildi­ng.

1966

Dopningste­ster införs för första gången i EM i friidrott i Budapest.

1976

För första gången utvecklas ett pålitligt prov för att upptäcka anabola steroider, så att styrande organ kan förbjuda ämnena för framtida OS.

1988

Sprintern Ben Johnson får sitt OS-guld på 100 meter indraget på grund av dopning. Segern går istället till tvåan Carl Lewis, som behåller medaljen även om inte heller han klarar dopningste­stet.

2009

Det biologiska idrottspas­set lanseras. Nu kan en utövares provvärden spåras över tid och avslöja om dopningsme­del har varit inblandade.

2012

Den sjudubbla Tour de France-vinnaren Lance Armstrong förlorar alla titlar han vunnit sedan 1998 efter medicindop­ning och bloddopnin­g.

2015

Ryska utövare utestängs från internatio­nella tävlingar när det kommer fram att staten har mörkat dopning.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden