Historia (Sweden)

Blod-dopning

Idrottsutö­vare skaffar sig fler röda blodkroppa­r på konstgjord väg för att öka prestation­erna.

-

”Det är vårt jobb att ta dem som fuskar, men också att skydda dem som inte gör det.”

Varför mer blod

Röda blodkroppa­r innehåller hemoglobin, molekylen som för runt syre i kroppen. Genom att skaffa sig fler röda blodkroppa­r kan utövare lättare underhålla musklerna med syre.

Öka tillgången

Idrottsutö­vare skaffar sig fler röda blodkroppa­r, antingen genom blodtransf­usion eller genom att ta sprutor med hormonet erytropoet­in, som får kroppen att öka produktion­en av röda blodkroppa­r.

Depå

Minst en halv liter tappas ur utövaren flera veckor innan en tävling. Då kommer kroppen ersätta de förlorade blodkroppa­rna på naturlig väg.

Separering

En centrifug snurrar runt proven snabbt så att de röda blodkroppa­rna dras ned till botten av reagensrör­en.

Plasma

De tunga, syrerika röda blodkroppa­rna klumpar sig i botten av reagensrör­en, medan den övriga vätskan sugs upp och förs tillbaka till utövaren.

Förvaring

De röda blodkroppa­rna förvaras i en lösning i kylskåpste­mperatur i över en månad medan utövaren producerar nya blodkroppa­r som ersättning för de förlorade.

Före dopning

Friskt blod innehåller en blandning av celltyper, där röda blodkroppa­r utgör mellan 35 och 50 procent av blodets volym.

Tillbakafö­ring

De koncentrer­ade röda blodkroppa­rna förs tillbaka till kroppen strax innan tävlingen och ger en temporär ökning av utövarens aeroba kapacitet.

Efter dopning

Nu har utövarens blod temporärt en mycket högre täthet av röda blodkroppa­r. Det stör den naturliga jämvikten, men ger blodet möjlighet att frakta mycket mer syre.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden