Historien dag for dag (Sweden)

11 DE GIFTE SIG PÅ DENNA DAG

-

BILL CLINTON & HILLARY RODHAM 1975

Hillary och Bill Clinton gifte sig i sitt vardagsrum med 15 av sina närmaste vänner och familjemed­lemmar som vittnen. Paret vigdes av en metodistpa­stor och hans fru. Efter vigseln hade det mäktiga paret en mottagning i sin trädgård där några hundra av deras vänner samlades för att fira vigseln.

Deras äktenskap har dock inte bara varit en dans på rosor. Under sin andra mandatperi­od som USA:S president avsattes Bill Clinton för att ha hindrat rättvisan i samband med det sexuella förhålland­e han hade Monica Lewinsky, en praktikant i Vita huset.

LOUIS ARMSTRONG & LUCILLE WILSON 1942

Louis Armstrong fjärde och sista äktenskap var med Lucille Wilson, som var sångerska på Cotton Club. De var gifta fram till Armstrongs död den 7 juli 1971. Bröllopet ägde rum i St Louis i Missouri. Under äktenskape­t övertalade Lucille Armstrong att köpa ett hus i Queens i New York och de flyttade in den 13 oktober 1943. Lucille bodde kvar i huset fram till sin död 1983. När Lucille gick bort donerade hon huset till staden New York och allt annat skänktes till Louis Armstrong Educationa­l Foundation.

FIDEL CASTRO & MIRTA DIAZ-BALART 1948

Fidel Castro gifte sig med Mirta Díaz-balart i oktober 1948. De träffades när de båda studerade vid universite­tet i Havanna. Mirts familj var emot förhålland­et eftersom de stöttade Fulgencio Battista, men paret gifte sig och ett år senare fick de en son som döptes till Fidel Ángel Castro Díaz-balart, kallad Fidelito. Mirta och Castro skilde sig 1955 och Mirta flyttade till Spanien. Deras son begick självmord år 2018, drygt ett år efter sin fars död. Castro gifte aldrig om sig, men det gjorde Mirta. 1956 gifte hon sig med Emilio Núñez Blanco, son till en kubansk före detta Fn-ambassadör.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden