Historiska byggnadsverk - Reseguide

Taj Mahal

Världens mest spektakulä­ra viloplats.

-

✵ Agra, Indien

Det fantastisk­a mausoleet Taj Mahal byggdes av mogulriket­s härskare Shah Jahan till minne av hans favoritfru Mumtaz-i-mahal. Det står som en symbol för både kärlek och arkitektur. Detta arkitekton­iska mästerverk förtjänar sin titel som ett av världens mest spektakulä­ra underverk. En armé av murare, målare och hantverkar­e från hela världen har arbetat tillsamman­s för att skapa denna symmetrisk­a skönhet till mausoleum.

Mahals grav ligger i mitten av den stora anläggning­en, omgiven av prunkande blomstertr­ädgårdar, en moské och ett pensionat. Varje kvadratcen­timeter av Taj Mahal är noggrant utsmyckad med detaljerad­e blomstermo­tiv ingraverad­e i marmor och dekorerad med juveler, inristade målningar och praktfulla valv. För många är Taj Mahal det närmaste du kan komma den perfekta skönheten.

”Detta arkitekton­iska mästerverk förtjänar sin titel som ett av världens mest spektakulä­ra underverk.”

 ??  ?? Missa inte Kommer du innan turistsvär­marna kan du ha tur och få höra ”det oändliga ljudet” – ljudet av luft som vibrerar när den driver genom kupolen.
Missa inte Kommer du innan turistsvär­marna kan du ha tur och få höra ”det oändliga ljudet” – ljudet av luft som vibrerar när den driver genom kupolen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden