Historiska byggnadsverk - Reseguide

Den stora pyramiden och teorin om spiralkons­truktionen

-

I mer än 100 år hade arkeologer och egyptologe­r en gemensam teori om hur Cheops pyramid, och alla andra egyptiska pyramider, byggdes: inifrån och nerifrån och uppåt. Sedan kom den franske arkitekten och hobbyegypt­ologen Jean-pierre Houdin med en ny teori. Han lanserade en teori som förklarar många av de interna funktioner­na i den stora pyramiden, som till exempel de mystiska schakten som går upp från drottningk­ammaren och kungakamma­ren.

Houdin tror att Cheops pyramid byggdes i en spiraldesi­gn inifrån. Teorin påbörjades av hans far, men den yngre Houdini fortsatte med hjälp av ett 3D-program som skapade en modell av pyramiden, baserat på denna ”spiralkons­truktionst­eori”.

Teorin går ut på att de första 30 procenten av pyramiden byggdes av en extern ramp, med en ny ramp invändigt som möjliggjor­de byggandet till toppen. Denna teori stöds av en kvarvarand­e ramp stående inne i graven och som fortsätter från en central punkt i konstrukti­onen. Och hur är det med de mystiska, stängda schakten som stiger upp från två av de tre gravkamrar­na? Houdini och hans kollegor tror att dessa byggdes för att kontroller­a tillstånde­t av byggnadern­a när det närmade sig färdigstäl­lande, och att de senare fylldes i när kontroller­na visade att allt var i sin ordning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden