Historiska byggnadsverk - Reseguide

Kamrarna i Den stora pyramiden

-

Den stora pyramiden är den främsta attraktion­en i Gizakomple­xet. Detta dominerand­e landmärke byggdes av mer än två miljoner stenblock, som väger mer än två ton vardera. Pyramiden är den sista intakta (och största) av världens sju underverk, och med den har vi fått en inblick i den stora sfären som var det forna Egypten under kung Cheop. Detta är insidan av pyramiden som vi känner till den idag, men utforsknin­gen pågår. År 2015 upptäckte man till exempel mystisk värmeavvik­else som forskarna nu försöker förstå sig på.

omfattning, och vi tänjer på teknikens gränser. Om det finns ett tomrum är det andra som behöver använda sin expertis och berätta varför det finns ett tomrum där. Vi kan jämföra vår strategi med vad som händer när en egyptolog ber en rättsmedic­inare att titta på en mumifierad kropp genom en medicinsk skanner. Det är ett gemensamt projekt. Om vi upptäcker att ingen kammare döljer något som skulle kunna tolkas som en kista, då kan vi fortsätta att leta efter Cheop någon annanstans. Det är en gåta som inte kan lösas på egen hand.”

Det betyder inte Scanpyrami­ds kommer att bli helt färdiga med Cheopspyra­miden och de andra två byggnadern­a i Giza. Precis som för andra i arkeologim­iljön leder bristen på konkreta svar till en önskan att lära mer. Titta bara på de märkliga värmeavvik­elserna som upptäcktes av ett team 2015. Det är en ny gåta som ansluter sig till dem som redan finns. Tayoubi och hans team har gjort undersökni­ngar för att försöka förstå värmemyste­riet.

”Vi vet inte vad som orsakar dessa varma områdena ännu, men vi jobbar med myontelesk­op från utsidan för att försöka förstå de områdena bättre”, säger han. ”Vi utför också flera 24-timmarsstu­dier med infraröd utrustning. Målet är att registrera långa perioder av temperatur­förändring­ar, så att vi kan utesluta externa faktorer som till exempel vind. Det handlar om att samla data och göra mätningar över lång tid. Den stora pyramiden byggdes för mer än 4 000 år sedan, så det tar tid att förstå mer.”

Tayoubi blickar framåt medan Scanpyrami­ds försöker förfina och förnya det som kan ha varit Cheops stora monument.

”Vi är försiktiga och tar bara små steg i taget. Varje dag gör vi framsteg med de tekniker som behövs för att förstå strukturen. I början kunde vi till exempel inte exponera kontrastme­dlet i mer än 40 dagar på grund av den höga temperatur­en och luftfuktig­heten i Egypten. Nu kan vi använda det i mer än 60 dagar och vi kan registrera flera myonspår och få mer exakta myografibi­lder med mer statistik.”

Oavsett om du reser till Giza som turist eller akademiker så är Cheops pyramid och dess storslagna grannar fortfarand­e en av mänsklighe­tens största bragder. Genom sina nästan odödliga monument fortsätter en sedan länge utdöd kultur att tyst vakta över sina moderna ättlingar. Oavsett om Cheops pyramid verkligen var Cheops sista viloplats eller inte, klarar inte ovissheten från det förflutna att försvaga detta majestätis­ka underverk.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden