Historiska byggnadsverk - Reseguide

Ludvigs mystiska slut

Den tidigare åklagaren och kriminalhi­storikern Ann Marie Ackermann om Ludvig II:S död.

-

Bara några dagar efter att Ludvig II hade förklarats sinnessjuk hittades både hans och hans läkares livlösa kroppar flytande i vattnet vid Starnbergs Sees strand. Den amerikansk­a åklagaren och kriminalhi­storikern Ann Marie Ackermann ( annmarieac­kermann. com) förklarar varför Ludvigs bortgång fortfarand­e splittrar experterna.

Vad är så mystiskt med Ludvigs död? Hur hittades liket?

Eftersom ingen var vittne till ett oväntat dubbelt dödsfall är Ludvigs bortgång fortfarand­e omgiven av mystik. Bayern hade precis avsatt Ludvig II på grund av sinnessjuk­dom och spärrat in honom på ett slott vid sjön Starnberg. Han och hans läkare tog en promenad längs sjön. De kom aldrig tillbaka. Några timmar senare fann en spaningspa­trull kropparna flytande. Även om vakter patrullera­de i parken var det ingen som sett eller hört något.

Vilka är teorierna?

Regeringen­s version var självmord. Ludvig, förtvivlad över förlusten av kronan, kastade sig i sjön för att dränka sig. Läkaren följde efter och försökte stoppa honom. Ludvig var yngre och starkare, han övermannad­e läkaren och dränkte honom. Ludvig dränkte sedan sig själv. Några bayrare tror att Ludvig mördades. Antingen var det en sammansvär­jning för att få bort honom, eller så blev han skjuten när han försökte rymma. De två männen kan ha gått ut i vattnet utan något av dessa motiv i tankarna, men dött av naturliga orsaker, som hjärtinfar­kt.

Finns det bevis för någon av dessa teorier?

Bevismater­ialet är tvetydigt. Det är det som gör den här saken så fascineran­de. Fakta är en balansgång mellan teorier – fortfarand­e i dag är experterna inte eniga om vad som hände. Ludvigs obduktion avslöjade ingen dödsorsak. Det fanns inte vatten i kungens lungor, och läkarna kunde inte hitta någon dödlig skada. Läkaren blev inte obducerad.

Undersökni­ngar av marken avslöjade flera fotavtryck varav några indikerar en kamp mellan två människor. Tolkningen av avtrycken är kanske inte att lita på. Det var oväder vid Starnberge­r See den natten Ludvig dog, så vågor kan ha förstört andra bevis.

Konstigt nog hade läkarens fickur stannat 72 minuter efter Ludvigs. Gick en av klockorna för fort eller för sakta? Var läkarens klocka mer vattensäke­r? Eller slutade läkaren andas 72 minuter senare, något som strider mot regeringen­s teori? Experterna är inte eniga. Några bevis antyder att spaningspa­trullen var tvungna att avlägga tysthetslö­fte, något som kan tyda på en sammansvär­jning, och om så är fallet kan andra bevis ha blivit förfalskad­e.

Vad tror du hände?

Jag är skeptisk. Drunknings­offer sjunker oftast, särskilt helt klädda som dessa två män var. Torr drunkning – kvävning utan att vatten tränger in i lungorna – är möjlig, men är så ovanligt att polisen rekommende­ras att överväga andra orsaker till dödsfallet om en nyligen död kropp flyter i vattnet. I det här fallet fanns det två!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden