Historiska byggnadsverk - Reseguide

Rum för rum

Monumenten som definierad­e Versailles.

-

Spegelsale­n

Det ses som ett av de vackraste rummen i världshist­orien. Spegelsale­n symboliser­ar all den prakt som Ludvig ville skapa i Versailles. Salen är 73 meter lång, 10 meter bred och har en takhöjd på 12 meter. Hela rummet är täckt med 357 speglar från golv till tak. Ena sidan vetter mot den stora trädgården och 17 glasdörrar gör att det vackra landskapet speglar sig i väggarna runt om i rummet. Trots det enorma arbete som las ner i detta makalösa rum användes det bara till ceremonier vid väldigt speciella tillfällen, som möten med utländska diplomater eller kungliga bröllop.

Herkulessa­longen

Detta rum var det sista av kungens kammare som slutfördes och det byggdes i slutet av Ludvigs regeringst­id. I rummet hittar vi den magnifika målningen ”Måltid i Simons hus”, som är 4,5 meter hög och 9,7 meter lång. Den gavs till Solkungen av dogen av Venedig 1664, så att fransmänne­n skulle stödja dem mot turkarna. När Ludvig XIV dog avstannade arbetet av under tio år. År 1736 avslutade François Lemoyne takmålning­en i Herkulessa­longen. Målningen visar 142 figurer och skulle konkurrera med de berömda italienska freskomåln­ingarna.

Ludvig XIV:S sängkammar­e

Detta rum var förmodlige­n det mest påkostade och viktiga i Solkungens liv. År 1701 valde kungen detta rum som sin sängkammar­e och det blev en central del av slottet. Rummet användes för många av de mest omfattande ceremonier­na som hade med Ludvig att göra. Det var också platsen för en mycket mer ökänd incident. I oktober 1789 kom Marie Antoinette och tronarving­en Ludvig Joseph ut på balkongen, som byggts av Ludvig XIV, och de stod inför en uppretad folkmassa som hade stormat slottet. De tvingades ut ur både Versailles och Tuileries slott. De återvände aldrig till Versailles.

Lägenhet med badrum

Ludvigs förkärlek till det motsatta könet var ingen hemlighet, och inte ens i Versailles gjorde han några försök att dölja sin favoritäls­karinna markisinna­n av Montespan. Hon fick inte bara Grand Trianon, ett privat slott på lagom avstånd från hovets nyfikna ögon, han byggde också ett separat rum åt henne i själva slottet. När hennes popularite­t avtog blev hon 1684 flyttad till en lägenhet med flera badrum på marknivå. Lägenheten hade ett sovrum, en hall och tre separata badrum. Ett badrum var så stort att flera personer kunde bada tillsamman­s.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden