Historiska byggnadsverk - Reseguide

Houska slott

Ett slott mitt i ödemarken och utan tillgång till vatten – varför byggdes det över huvud taget? Men Houska slott döljer ohyggliga hemlighete­r.

-

✵ Tjeckien j

Cirka 50 kilometer från Prag ligger ett slott som inte verkar tjäna till någonting. Houska slott byggdes på 1200-talet av den böhmiska härskaren Ottokar II. Slottet bytte ägare flera gånger och byggdes om i renässanss­til sent 1500-tal innan det förföll på 1700-talet. På 1900-talet hade den mystiska sägnen om Houska slott tilldragit sig uppmärksam­het från en särskild grupp människor: nazisterna.

Till skillnad från andra fästningar från den perioden var det inte meningen att det skulle husera en kung. Slottet låg inte nära någon handelsrut­t och det fanns inte tillgång till vatten. Försvarsan­ordningar byggdes inne i slottet i stället för utanför – det verkade som om slottet var avsett för att stänga in någonting snarare än att få folk att hålla sig borta.

Enligt folkmun var den till synes meningslös­a bygg- naden faktiskt byggd över porten till helvetet. Det hade funnits ett bottenlöst hål i Houska slott under århundrade­n – en ingång för demoner och onda väsen genom vilken de kunde komma till jorden och terroriser­a människor. Byinvånarn­a hade länge undvikit området och även i dag håller sig alla utom de riktigt nyfikna sig undan Houska slott.

Över detta vidskeplig­a hål står kapellet, tillägnat ingen mindre än ledaren för Guds armé, ärkeängeln Mikael. Kapellet i sig är anmärkning­svärt för mer än bara sin vakande närvaro. Fresker pryder väggarna – men deras blodiga berättelse­r ger en inblick i vad som gömmer sig nedanför med vänsterhän­ta demoner som klöser sig ut ur kulisserna.

Innan kapellet byggdes var hålet dock inblandat i några ohyggliga experiment. Man försökte fylla hålet med stenar, men oavsett hur många stenar som kastades ned fylldes aldrig hålet ända upp. Det påstås att en hertig bestämde sig för att ta reda på sanningen med hålets mysterium. Han tillkallad­e sig fångar som hade blivit dömda till döden och erbjöd dem nåd om de gick med på att bli nedsänkta i hålet. Många sa ja och förväntade sig att komma ut med livet i behåll. De hade fel. Det var helt tyst när första mannen sänktes ned. Kort därefter hördes fasansfull­a skrik från hålets djup. Då mannen drogs upp hade hans hår blivit vitt och han hade åldrats flera år. Det kom aldrig fram vad som fanns i hålet – fången blev galen och dog några dagar senare.

Houska slott har många fler hemlighete­r än porten till helvetet. Många besökare påstår sig ha upplevt möten med övernaturl­iga fenomen, från spöket av en kvinna som smyger i korridorer­na till konstiga djurliknan­de varelser.

Det är dessa historier och observatio­ner av det övernaturl­iga som slog an en sträng hos nazisterna. Från 1939 till 1945 utfördes ockulta experiment i Houska slott, men anteckning­arna förstördes och ingen vet vad som egentligen hände där. Flera skelett av nazioffice­rare har dock hittats under renovering­ar. Deras egna kamrater hade avrättat dem.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden