Historiska byggnadsverk - Reseguide

Restaureri­ng av Potalapala­tset

-

År 2002 beviljade kinesiska myndighete­r 40 miljoner dollar till restaureri­ng av Tibets historiska byggnader, men till vilken nytta var det för Potalapala­tset? Nackdelarn­a med att bygga detta fantastisk­a palats på en bergssida är dessvärre kanske lika många som fördelarna. Det enastående perspektiv­et och höjden (3 600 meter över havet) leder också till ett större problem som blir värre med tiden – det sjunker.

Det var man tvungen att ta hänsyn till under renovering­sperioden i början på 2000-talet och kombinatio­nen med starka vindar på platsen gav en nästan unik problemati­k för en så betydelsef­ull byggnad.

Väggarna förstärkte­s för att skydda mot vindskador, och åtgärder vidtogs för att förhindra ytterligar­e erosion från maskar. Skadade områden antingen reparerade­s eller ersattes enligt traditione­lla metoder – avsikten var att restaurera, inte uppdatera palatset. Utöver detta hade de tibetanska hantverkar­na i uppdrag att ta itu med hot från djur – både råttor och malar hade angripit palatset och skadorna som åsamkats måste åtgärdas.

Arbetet blev ännu viktigare genom behovet av ett utrymme för de många reliker som ses av tiotusenta­ls besökare varje år på den Unesco-skyddade platsen. Tidigare hade man sett det som ren förvaring av dessa föremål, och nu fungerar det som både museum och en historisk sevärdhet.

Cirka 200 målare var engagerade i att låta palatsets legendaris­ka fresker återgå till sin forna klara färgprakt med en vetenskaps­man från Kinas Mogaogrott­or som övervakare, så att det blev historiskt korrekt gjort. Arbetet höll på till 2008.

Det var dock inte första gången byggnaden genomgick dramatiska reparation­er. 1989 sattes ett sexårigt projekt igång för att restaurera delar av palatset som kostade runt 6,9 miljoner dollar. Då detta konserveri­ngsarbete var färdigt 1994 belönades palatset med en plats på UNESCO:S världsarvs­lista.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden