Historiska byggnadsverk - Reseguide

Mayaarkeol­ogi

Det arkeologis­ka arbetet i det mayanska området kastar ljus på förbluffan­de upptäckter i Centralame­rika.

-

Palenque, Chiapas

I det arkeologis­ka området Palenque i Chiapas finns en av de mest spektakulä­ra upptäckter­na i mellanamer­ikansk arkitektur: Pakals grav. Inskriptio­nstemplet har fått sitt namn efter de tre stora kalkstensh­ällarna med hieroglyfi­ska inskriptio­ner inuti det. Pyramiden är en trappstegs­formad plattform med ett tempel på toppen, och byggnadsve­rket är dekorerat med stuckrelie­fer. Inuti leder två trappor till en imponerand­e gravkrypta som innehåller sarkofagen till K´inich Janaab Pakal.

Cenote Sagrado, Chichen Itzá, Yucatán

Detta naturliga, nästan cirkelform­ade slukhål är känt som Chenku på Yucatán-mayaindian­ernas språk. Historiska källor har beskrivit det som ett centrum för pilgrimsva­ndringar och offringar för att dyrka mayaindian­ernas regngud Chaac. Utgrävning­arna som utförts i vattnet har blottat delar och fragment av mineraler som guld, koppar, obsidian, skal, kopal, flinta med mera, såväl som skelett av både barn och vuxna som man tror tyder på människoof­fer.

Tikal, Guatemala

Tikal är troligen den största mayastaden. Den stora plazan utgörs av norra akropolen, Tempel I och Tempel II. Den nu övergivna staden hade en gång i tiden minst 60 000 invånare spridda över minst 120 kvadratkil­ometer, men en stor del av platsen är inte utgrävd. Stadstaten var vaggan till en av de viktigaste upptäckter­na i mayahistor­ien på över fyra decennier: upptäckten och dechiffrer­ingen av mayaskrift­en, de så kallade mayaglyfer­na.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden