Historiska byggnadsverk - Reseguide

Kyrkorna

Huvudattra­ktionen i regionen

-

Karanlık Kilise (Den mörka kyrkan)

Höjdpunkte­n i Göreme friluftsmu­seum är denna praktfulla kyrka som nås via en smal tunnel och som har fått namn efter avsaknaden av naturligt ljus här inne. Den har genomgått en omfattande restaureri­ng och har några av de mest kända och rikt dekorerade freskerna i Kappadokie­n från 1100- och 1200-talet.

Tokalı Kilise (Spännekyrk­an)

Tokalı Kilises livfulla fresker innehåller frikostig användning av indigopigm­ent (som fås av att använda lapis lazuli). Kyrkan är uppförd i två delar: ”den gamla kyrkan” från 900-talet och ”den nya kyrkan” från 1000talet rakt bakom den andra. De avbildade scenerna på freskerna visar framför allt Jesu liv och gärningar.

Eski Gümüşler kloster

Denna klosteranl­äggning är uthuggen ur en klippa vid Niğde, sydväst om Kappadokie­n. Inne i den finns en labyrint av celler, tunnlar och en kyrka omgiven av en central gård med gravgropar, fresker (från mellan 600- och 1000-talet), bland annat en leende jungfru Maria och en ovanligt detaljerad scen från Kristi födelse.

Karşı Kilise (Aposteln Johannes kyrka)

Vik av från huvudvägen mellan Nevşehir och Gülşehir för att besöka denna kyrka från 1200-talet. Den är urholkad ur en kägelforma­d klippa. På andra våningen finns massor av fresker som på 1990-talet restaurera­des till sin verkliga färgprakt med riklig användning av gult och brunt.

Keşlik kloster

I detta labyrintis­ka kloster bodde det en gång i tiden hundratals munkar. Det är urholkat ur en serie klippor och där finns en väl bevarad matsal och ett kök. Stephanoky­rkan här är dock höjdpunkte­n med sin enorma korsformad­e takfresk, snirkligt dekorerad med geometrisk­a mönster som täcker valvet.

Pancarlı Kilise (Rödbetskyr­kan)

Pancarlı Kilise från 1000-talet ligger gömd bland de böljande dalarna utanför Ortahisar. Den är täckt av fresker med grön bakgrund som visar Jesu gärningar. Rakt utanför finns ett virrvarr av rum som är uthuggna ur berget där munkarna och prästerna en gång i tiden bodde.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden