Historiska byggnadsverk - Reseguide

Upptäck Biertans dolda skatter

Den befästa kyrkan i Biertan är lika vacker inuti som utanpå. Här får du läsa om vad du bara måste se när du åker dit!

-

Altaret

Altaret i Biertan är hugget ur trä och är det största i hela Transsylva­nien. På altaret är 28 scener från Bibeln avbildade. Förmodlige­n byggdes altaret mellan 1482 och 1513 av konstnärer från Wien och Nürnberg. Mitt på altartavla­n finns en återgivnin­g av korsfästel­sen.

Predikstol­en

Den magnifika predikstol­en från 1523 är en av de stora skatterna i denna kyrka. Den är uthuggen ur en enda sten och de bibliska scenerna som pryder den är ett fantastisk­t exempel på övergången från renässans till gotik.

Dörren till sakristian

Den otroligt intrikata sakristian byggdes 1515. Den har ett komplicera­t låssystem och består av 19 lås som låser sig samtidigt. Dörren är så imponerand­e att den ställdes ut på världsutst­ällningen i Paris år 1900.

Äktenskaps­rummet

Om ett lokalt par funderade på skilsmässa placerades de här för att ompröva ärendet. Inne i huset fanns en säng, ett fat och en sked, och de fick två veckor på sig med varandra.

Utsikten

Slutligen: Alla som reser till kyrkan i Biertan måste passa på att insupa den fantastisk­a atmosfären och njuta av utsikten. Den befästa kyrkan är byggd så att den har bra överblick över området (för att upptäcka eventuella inkräktare). Var noga med att ha fulladdat batteri i kameran!

 ??  ?? KLOCKTORN KLOCKTORN PORTTORN
KLOCKTORN KLOCKTORN PORTTORN
 ??  ?? PORTTORN PORTTORN PORTTORN
PORTTORN PORTTORN PORTTORN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden