Historiska byggnadsverk - Reseguide

Verklighet­ens Downton Abbey

Verklighet­ens

-

O avsett om vi talar om Carsons uppvaktnin­g av Mrs Hughes eller änkegrevin­nans arroganta fråga ”Vad är helg?” hände det alltid något spännande i Downton Abbey.

Några karaktärer tackade för sig tidigt i serien (som Matthew Crawley, som dödades i en bilolycka) eller visade upp sina personliga svagheter (som butler Barrows ondskefull­a manipulati­on). Men det fanns en stjärna som alltid lyste klart, nämligen huset. Highclere Castle, som faktiskt ligger i Hampshire, är imponerand­e stort och har ett högt torn och upp till 300 rum. Huset är byggt på ruinerna av ett gammalt medeltida palats och har byggts om flera gånger. År 1679 flyttade familjen Carnarvon in och Highclere är familjens säte än idag. År 1838 beslutade den tredje earlen att ge huset en ordentlig uppgraderi­ng och anställde Sir Charles Barry (arkitekten som ritade Westminste­r Palace) för att skapa den imponerand­e viktorians­ka byggnad vi ser idag. Det tog 40 år att färdigstäl­la byggnaden och de magnifika rummen är fyllda med skatter. I loungen sitter 1600-talstapete­r i läder från Spanien och i rökrummet hänger holländska målningar. Stora delar av inredninge­n är bekant för uppmärksam­ma tittare, för de flesta scenerna med herrskapet i serien är faktiskt filmade i byggnaden. Den nuvarande slottsfrun, Lady Carnarvon, var en gång tvungen att be filmteamet att inte tända levande ljus under van Dycks oersättlig­a oljemålnin­g som hänger i matsalen.

Under årens lopp har Highclere varit värd för en imponerand­e samling människor, från

Du känner kanske igen Highclere Castle som familjen Crawleys hem i tv-serien Downton Abbey? Byggnadens verkliga historia är minst lika dramatisk som i serien.

Benjamin Disraeli till Elizabeth II – som var en god vän till den sjunde earlen. Under första världskrig­et gjorde den dåvarande grevinnan Lady Almina om slottet till ett sjukhus för sårade soldater – vilket också återges i serien. Almina stämplades som äktenskaps­brytare och hon anklagades också för penningtvä­tt. Hennes son, den sjätte earlen, ska ha kallat henne för en ”manipulati­v bedragare.” Men det är inte bara huset som är värt ett besök. Fastighete­n består också av en vacker park på mer än 400 tunnland som anlades på 1700-talet av Lancelot Brown. Han var känd för sina vackra trädgårdar med sjöar och cederträd. En gång flyttade han till och med en hel by för att utsikten skulle bli perfekt.

”Lady Carnarvon var en gång tvungen att be filmteamet att inte tända levande ljus under van Dycks oersättlig­a oljemålnin­g”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Missa inte:Bland överdådigh­eterna på området hittar du Jackdaw’s Castle, ett utsiktstor­n från 1700-talet som ger en underbar utsikt över slottet.HIGHCLERE CASTLE VIKTIGT ATT VETA
Missa inte:Bland överdådigh­eterna på området hittar du Jackdaw’s Castle, ett utsiktstor­n från 1700-talet som ger en underbar utsikt över slottet.HIGHCLERE CASTLE VIKTIGT ATT VETA
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden