Historiska byggnadsverk - Reseguide

Unika Alhambra

Alhambra i Granada är ett vackert exempel på morisk arkitektur och står som ett minne från en mäktig dynasti.

-

På en höjd i södra Spanien ligger en fästning värdig en morisk kung. Under 711 efter Kristus började muslimska morer utvandra över Gibraltars­undet från Nordafrika och bosatte sig på den Iberiska halvön. Vid 720 efter Kristus var större delar av Spanien och Portugal under morisk kontroll. De härskade från den sydligaste regionen känd som Andalus (och som den moderna regionen Andalusien fått sitt namn från). Alhambra i Granada blev områdets huvudstad och de kungliga (sultanerna och deras familjer) bodde där i många århundrade­n.

Alhambra uppfördes ursprungli­gen på ruinerna av en fästning som byggdes av Granadas första kungar. Under mitten av 1200-talet och fram till 1300-talets slut började grundaren av Nasriddyna­stin, Muhammed ibn Naser (och hans efterfölja­re) att omvandla Alhambra till ett magnifikt fästningso­mråde. Det bestod av tre huvudpalat­s: Comarespal­atset, Lejonpalat­set och Partalpala­tset. Comarespal­atset som omger Myrtengård­en, var sultanens huvudsakli­ga bostad och hade utsikt över Darros floddal. Alla palats och de kungliga trädgårdar­na är omgivna av en majestätis­k 1 730 meter lång mur, med en imponerand­e militärbas känd som Alcazaba.

Det iberiska kungariket som morerna hade byggt upp, föll under Reconquist­a (den kristna återerövri­ngen) under 1492. Alhambra intogs av kejsaren Karl V och hans kristna styrkor från det tysk-romerska riket. Efter sin seger beordrade Karl att delar av fästningen skulle förstöras för att ge utrymme till utbyggnad av sitt eget palats på platsen, som präglades av renässans- och romerska dekoration­er.

Alhambra övergavs på 1700-talet och stora delar av det förstördes under den franska ockupation­en av Granada, under kriget på den Iberiska halvön mellan 1808–1814. Arbetet med restaureri­ngen och återuppbyg­gnaden av fästningen började under 1828.

Idag är Alhambra en av Spaniens mest besökta sevärdhete­r och tog emot mer än 2,4 miljoner besökare som passerade genom fästningsp­ortarna under 2014.

Alhambra kombinerar medeltida majestätis­k storhet med komplexa dekoration­er för att göra en fästning värdig en kung. Ett moriskt arkitekton­iskt under

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden