Hitlers krig (Sweden)

HITLERS AVGÖRANDE ÖGONBLICK

-

Utforska nyckelhänd­elserna i Hitlers liv.

Upptäck nyckelhänd­elserna som formade Hitlers liv, från den första tiden i nazistpart­iet till de sista dagarna i en bunker.

När Alois och Klara Hitler fick sitt tredje barn i en liten stad i Österrike-Ungern den 20 april 1889, visste ingen att barnet – som hette Adolf – skulle komma att bli historiens mest ökända skurk. Som barn var han upprorisk och viljestark, och drömde om att bli konstnär. Han hamnade dock på kollisions­kurs med sin far och misslyckad­es i skolan. Som många andra i hans generation hamnade han i skyttegrav­arna på västfronte­n och var ordonnans i den tyska armén. Även om Hitler överlevde första världskrig­ets massdöd, skulle hans erfarenhet av krigshandl­ingar – och kanske ännu viktigare, av kapitulati­on – göra ett bestående intryck. Führerns uppgång och fall är väl dokumenter­ade och har studerats av otaliga historiker sedan hans död 1945. Men Hitlers väg till makten – från revolution­är till politiker till diktator – var inte förutbestä­md. Hade några av de viktigaste händelsern­a i Hitlers liv utspelat sig på ett lite annorlunda sätt, kunde Tysklands, Europas och hela världens historia ha sett annorlunda ut.

Vissa händelser berodde på ren tur. Tänk om en kula hade träffat en aning till vänster under ölkällarku­ppen? Tänk om en överste inte hade sparkat till en portfölj i juli 1944? Det fanns tillfällen då Hitlers öde avg jordes av andras handlingar, från Neville Chamberlai­ns vilja att blidka Tyskland och undvika krig till Rommels olydnad och reträtt från El Alamein. Det finns också avgörande ögonblick då Hitlers perversa ideologi bröt fram, från det första mötet med den spirande nazistiska rörelsen till de direktiv som skickade miljoner till förintelse­lägren. Upptäck tio milstolpar som definierad­e Hitlers liv – utan dem kunde historien ha sett väldigt annorlunda ut.

”HITLERS POPULARITE­T VÄXTE ENORMT UNDER DEPRESSION­EN SOM FÖLJDE EFTER BÖRSKRASCH­EN 1929.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden