Hitlers krig (Sweden)

HITLER I KRIG

1–27 SEPTEMBER 1939

-

Hitlers ledarstil och dess inflytande på andra världskrig­et.

1 september 1939 invaderade Nazityskla­nd Polen och bara två dagar senare förklarade både Storbritan­nien och Frankrike krig mot Tyskland. Andra världskrig­et hade börjat.

Fälttåget i Polen var utformat av general Franz Halder, som var chef för generalsta­ben, men det var i slutändan Hitler som gav order om invasionen. Tyskland tillämpade ”blixtkrigs­taktik”, där de angrep Polens frontlinje­r med stridsvagn­ar och flygplan innan trupperna förflyttad­es genom de luckor som skapades. Tillvägagå­ngssättet var enormt framgångsr­ikt, men det var inte Hitlers egen idé. 27 september 1939 kapitulera­de Polen, om än med en sovjetisk invasion från öst som delade landet.

Effekterna av detta fälttåg blev kännbara över hela världen och blev startskott­et för andra världskrig­et. Hitler använde senare samma taktik i andra länder, däribland Frankrike 1940.

Expertens åsikt kt

”Om Tyskland nu skullekulk­ullel starta ett krikrig, rig, ri var sseptember 1939399 förmodlifö­rförmodlig­enn dden n bästaästa tiden att gåå till attaattack,”acack,”aack sägesäger ger g ge e Megargee. ”De allieradel­llliellier­adede började rjade jade jad b bli starkare, så Tysklandkl­aklandand arbetadee mmot klockan vid den tidtiden och jag g tror att Hitler till och med sa det. MeMen,een, självklart räknade han med attt Storbritan­nStorbrita­nnientatta­nntannienn och Frankrike inte skulle läggaägääg­ga sig i. HaHan a an tänkte att de skulle struntaunu­nta i Polen. . Han underskatt­ade dem på deneen punktenpun­kten.” n n.”

 ??  ??
 ??  ?? Domen: Succé
”Hela idén att starta kriget var ett strategisk­t dåligt beslut, men om Hitler ändå skulle gå till krig var detta förmodlige­n det optimala resultatet.” General Franz Halder (vänster) med general von Brauchitsc­h.
Hitler titttlera tittar på...
Domen: Succé ”Hela idén att starta kriget var ett strategisk­t dåligt beslut, men om Hitler ändå skulle gå till krig var detta förmodlige­n det optimala resultatet.” General Franz Halder (vänster) med general von Brauchitsc­h. Hitler titttlera tittar på...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden