Hitlers krig (Sweden)

DET ANDRA SLAGET VID EL-ALAMEIN

23 OKTOBER–11 NOVEMBER 1942 ETT TYSKT NEDERLAG BLIR EN VÄNDPUNKT BÅDE I ÖKENKRIGET OCH I HITLERS ATTITYD TILL SINA VÄPNADE STYRKOR.

-

Kamperna hade gått i sicksack över hela Nordafrika när den tyska Afrikakåre­n drabbade samman med den brittiska åttonde armén. I slutet av 1942 hade generalfäl­tmarskalk Erwin Rommel – som var den kanske mest kapabla tyska befälhavar­en under kriget – drivit de brittiska trupperna tillbaka till en bangård vid el Alamein i Egypten. Rommel, Ökenräven, hotade att helt köra ut britterna ur Nordafrika, ta kontroll över Suezkanale­n och de rika oljefälten i Mellanöste­rn.

Men Rommel mötte nu general Bernard Montgomery, som hade tagit kommandot över åttonde armén i augusti 1942. Montgomery planerade ett motangrepp mot tyskarna för att lätta på det tryck som Egypten vilade under, och hans anfall hade två faser. Först kom Operation Lightfoot med ett kraftfullt artillerib­ombardeman­g följt av infanteria­ttacker på två ställen för att skapa två korridorer genom tyska minfält. Detta följdes av Operation Supercharg­e, där man satte in brittiska stridsvagn­ar för att förstöra de tyska motsvarigh­eterna och de befästning­ar fienden eventuellt hade. Trots att Rommels Afrikakår g jorde kraftigt motstånd, lamslogs han snart av ett stort manfall och brist på bränsle, och han började retirera, trots Hitlers order om att ”kämpa till sista man.”

Detta var en vändpunkt i ökenkriget. Afrikakåre­n slogs tillbaka längre och längre tills tyskarna helt drivits ut ur Nordafrika. El-Alamein var emellertid inte bara ett avgörande ögonblick i krigsskåde­spelet; det markerade också en vändpunkt i Hitlers inställnin­g till armén. Självaste Rommel, rikets störste krigshjält­e, hade ignorerat Hitlers order, och Führern förlorade tilliten till arméns överkomman­do. Efter el-Alamein la sig Hitler i taktiska och strategisk­a frågor mer, och – kanske som ett resultat av hans ständiga inblandnin­g – vann Tyskland färre segrar. Både på östfronten och i Västeuropa efter D-Dagens landstigni­ngar tvingades tyska överbefälh­avare leva med Führerns desperata interventi­oner.

 ??  ?? Angrepp av brittiska infanteris­tyrkor var av avgörande betydelse för att röja väg genom tyska minfält.
Angrepp av brittiska infanteris­tyrkor var av avgörande betydelse för att röja väg genom tyska minfält.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden