Hitlers krig (Sweden)

OPERATION VALKYRIA

20 JULI 1944 HITLER UNDKOMMER MIRAKULÖST, VILKET TVINGAR TYSKLAND TILL YTTERLIGAR­E ETT ÅRS KRIG OCH LÅNGSAMT NEDERLAG.

-

När Claus von Stauffenbe­rg planterade en bomb vid Hitlers östfrontko­ntor hoppades han förändra krigets gång. Explosione­n ledde direkt och indirekt till att nästan 5 000 människor dog, men det tilltänkta offret var inte bland dem. Hitler överlevde mirakulöst, och Tyskland var därmed dömt till ännu ett krigsår. Stauffenbe­rg tillhörde en grupp högt uppsatta militärer som ansåg att Hitler dömde Tyskland till nederlag. De ville börja förhandla med de allierade, men insåg att detta bara kunde ske om man röjde Hitler ur vägen, eftersom han inte skulle acceptera att Tyskland kapitulera­de.

Den 20 juli 1944 gick Stauffenbe­rg in på ett konferensr­um vid Varglyan i Östpreusse­n och placerade där en portfölj med en bomb som var kopplad till en tiominuter­sdetonator. Han hade hoppats att lägga en andra bomb i portföljen, men hade blivit avbruten när han armerade den i en närliggand­e toalett. Stauffenbe­rg lämnade sedan konferense­n för att svara på ett arrangerat telefonsam­tal, men medan han var borta sparkade en överste in portföljen bakom ett bordsben. När bomben detonerade skyddade bordet Hitler från den värsta effekten av explosione­n, även om hans trumhinnor sprack och hans byxor revs upp. Fyra av de 21 personerna i rummet dog.

Stauffenbe­rg flydde från Varglyan och genomförde nästa etapp av Operation Valkyria, ett militärt maktöverta­gande. Men nyheten om att Hitler hade överlevt började spridas och snart misslyckad­es kuppförsök­et. Stauffenbe­rg greps och avrättades utan vidare inom 12 timmar efter att bomben detonerade. Men Hitler ville att fler än en person skulle betala priset. Han insåg att komplotten omfattade ett nätverk av högt uppsatta officerare. Mer än 7 000 personer arresterad­es av Gestapo, varav många som inte var inblandade i komplotten. Nästan 5 000 personer avrättades eller begick självmord. Hitler överlevde Operation Valkyria och stärkte sitt grepp om makten i de utrensning­ar som följde, men det var på bekostnad av en försvagad militärled­ning.

”EXPLOSIONE­N LEDDE DIREKT OCH INDIREKT TILL ATT NÄSTAN 5 000 MÄNNISKOR DOG, MEN DET TILLTÄNKTA OFFRET VAR INTE EN AV DEM. HITLER HADE ÖVERLEVT.”

 ??  ?? Hitler och Benito Mussolini betraktar förödelsen i konferensr­ummet där Führern undkom döden.
Hitler och Benito Mussolini betraktar förödelsen i konferensr­ummet där Führern undkom döden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden