Hitlers krig (Sweden)

WEIMARREPU­BLIKEN: DÖMD ATT MISSLYCKAS

NÄR KEJSAREN FLYDDE, UTSÅGS EN NY DEMOKRATIS­K REGERING I DEN LILLA STADEN WEIMAR.

-

Med Weimarrepu­bliken menas den tyska staten från 1919 till 1933. Många högerorien­terade tyskar ansåg att republiken hade låtit Tyskland förlora första världskrig­et genom att kapitulera för tidigt. Många nationalis­ter trodde också på ”dolkstötsl­egenden” som gick ut på att bolsjevike­r och judar hade försvagat hemmafront­en med skadliga moderna idéer som feminism. Fredsfördr­aget i Versailles 1919, som Weimarrege­ringen accepterad­e, innebar förutom att Tyskland skulle avstå territoriu­m och betala kolossala skadestånd också att hela skulden för krigsutbro­ttet lades på centralmak­terna – Tyskland, Österrike-Ungern, Osmanska riket och Bulgarien.

Till råga på allt inledde Frankrike 1923 en ockupation av Ruhrområde­t i Tyskland och tog kontroll över distriktet­s rika råvaror. Detta såg högersidan som ytterligar­e en förödmjuke­lse av Weimarrege­ringen, förstärkt att det ingick så många svarta franska koloniala soldater i ockupation­sstyrkan i Ruhr.

Under samma period led Tyskland av en förödande hyperinfla­tion. Ett stor t antal tyskar förlorade sin sociala status och blev fattiga. Dawes-planen 1924 erbjöd en lösning, men den tyska ekonomin blev beroende av lån från USA. Detta skulle få allvarliga konsekvens­er när den stora depression­en slog till 1929.

Slutligen hade Tysklands regeringss­ystem interna problem. Tyskland hade bara varit ett rike sedan 1871 och sedan dess hade det varit monarki. Tyskland styrdes av koalitione­r utan övergripan­de majoritet. Detta resulterad­e i en serie svaga, instabila regeringar och brist på folkligt för troende för det politiska systemet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden