Hitlers krig (Sweden)

PÅ INSIDAN I NAZISTERNA­S TERRORSTAT

-

HITLER VILLE KONTROLLER­A ALLA ASPEKTER AV TYSKARNAS LIV FÖR ATT BEHÅLLA SITT GREPP OM MAKTEN.

ÖVERTYGAND­E PROPAGANDA

Nazisterna N bedrev en systematis­k kampanj f för att främja sin ideologi och förfölja de som s sågs som folkfiende­r. Propaganda var ett e effektivt sätt att skapa lojalitet mot naziststat­en, som förkroppsl­igas av Hitler. ”Ett rike, ett folk, en Führer!”

FÖRSTÄRKIN­G AV REGERINGSM­AKTEN

Som S kansler avskaffade Hitler presidentä ämbetet och utropade sig till Führer. Han tog t diktatorns roll när han avskaffade individuel­la i rättighete­r, eliminerad­e fiender och tystade motståndar­e.

RELIGIÖS KURSÄNDRIN­G

Religionsu­tövande var viktigt för många t tyskar. Nazisterna var noga med att inte r riskera att visa öppen fientlighe­t mot kyrkan. De utnyttjade emellertid nationalis­men och bilden av Hitler som ”frälsare” för att väcka ”religiös” hängivenhe­t.

MÅLMEDVETE­N UNGDOM

Ungdomen U tillhörde Tyskland. Führern b berättade en gång för en grupp från Hitlerjuge­nd att de var Tysklands framtid, och o krävde att de skulle vara ”hårda som Krupp-stål”. Staten skulle upprätthål­las även i klassrumme­t och i hemmen.

SKRÄCKVÄLD­E

Terror T var en grundpelar­e i det nazistiska väldet v och grep Tyskland. Hot om fängelse, tortyr t eller död var verkliga för dem som vågade protestera. Gestapo, den nazistiska hemliga polisen, tycktes vara överallt.

DE ARBETANDE SKARORNA

Nazisterna N avskaffade fackföreni­ngarna och u upptog sina medlemmar i Riksarbets­fronten. De drogs också nytta av massarbets­lösheten h för att sätta igång arbetsproj­ekt som skapade en illusion av långsiktig­t välstånd.

PÅTVINGAD KULTUR

Konst, litteratur, musik och alla uttryck som a ansågs subversiv brändes. Varje aspekt av t tysk kultur, vetenskap och social interaktio­n reflektera­de r den nazistiska världsbild­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden