Hitlers krig (Sweden)

SLAGET OM STORBRITAN­NIEN

10 JULI–31 OKTOBER 1940

-

När Frankrike besegrats överraskan­de snabbt var Hitler osäker på vad man skulle göra härnäst. Det tyska överkomman­dot hade inte trott att Frankrike skulle falla på så kort tid och måste bestämma vad Tysklands nästa drag skulle vara.

Hitler var mycket medveten om att Storbritan­nien utgjorde ett betydande hot och eftersom chansen till en diplomatis­k lösning var liten skulle han behöva angripa. Utsikterna att lyckas med en potentiell invasion av Storbritan­nien (känd som Operation Sjölejon) var dock usla. Den brittiska flottan var långt överlägsen den tyska (Kriegsmari­ne), medan det brittiska flygvapnet utgjorde ett formidabel­t hot i luften.

Om man skulle invadera ville den tyska armén få så många trupper i land som möjligt, medan Kriegsmari­ne slog fast att en sådan operation skulle vara omöjlig.

Med många alternativ tillgängli­ga valde Hitler slutligen att testa Storbritan­niens försvarsfö­rmåga med en attack från luften. Om tyska Luftwaffe lyckades få övertaget över Royal Air Force skulle den kunna hålla den brittiska flottan i schack medan Tyskland genomförde en omfattande landinvasi­on.

Storbritan­nien visade sig dock vara en mycket mer envis motståndar­e än tyskarna hade trott, och i slutändan var det aldrig någon fara för att det brittiska flygvapnet skulle besegras.

En av de viktigaste faktorerna som påverkade resultatet var beslutet att Luftwaffe skulle sluta bomba brittiska militära mål och flygfält och istället terrorbomb­a städer som London.

När Luftwaffe inte kunde få luftherrav­älde sköt Hitler i oktober 1940 upp Operation Sjölejon på obestämd tid. Men bombningen av civila mål i Storbritan­nien fortsatte i det som skulle bli känt som blitzen.

Expertens åsikt

”Den allmäna uppfattnin­gen är att

RAF låg illa till när tyskarna ändrade taktik [från att bomba flygfält till att bomba städer] och det avlastade [Storbritan­nien]. Å andra sidan, behövde RAF bara dra sig tillbaka lite längre in i landet och hushålla med sina resurser så kunde de fortfarand­e ha stoppat en invasion ganska effektivt. Mitt intryck är att Luftwaffe aldrig hade någon verklig chans att slå ut RAF.”

 ??  ??
 ??  ?? ”SLAGET OM FRANKRIKE ÄR ÖVER, OCH SLAGET OM STORBRITAN­NIEN ÄR PÅ VÄG ATT BÖRJA.” WINSTON CHURCHILL, 18 JUNI 1940
”SLAGET OM FRANKRIKE ÄR ÖVER, OCH SLAGET OM STORBRITAN­NIEN ÄR PÅ VÄG ATT BÖRJA.” WINSTON CHURCHILL, 18 JUNI 1940
 ??  ?? Man byggde omkring ing 6 000 Heinkel He 111, men dessa var i stor or grad underlägsn­a underlägsg­sna de brittiska Hurricane e och Spitfire.
Domen: Fiasko asko
”Hitler kan ha varit inblandad i beslutet atttt sluta attackera brittiska flygfält och...
Man byggde omkring ing 6 000 Heinkel He 111, men dessa var i stor or grad underlägsn­a underlägsg­sna de brittiska Hurricane e och Spitfire. Domen: Fiasko asko ”Hitler kan ha varit inblandad i beslutet atttt sluta attackera brittiska flygfält och...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden