Hitlers krig (Sweden)

HITLERS ANGREPP PÅ STORBRITAN­NIEN

-

RAF:s krigslycka under sommaren 1940 fick Hitlers planer på invasion att

spåra ur och innebar den första militära förlusten för Nazityskla­nd.

I1940 stod britterna ensamma med Europas öde i sina händer. Hitler hade utarbetat en plan för ockupation­en av både Polen och Norge, och för det förkrossan­de svepet genom Nederlände­rna och Frankrike. Men som tur var hade han inte förberett en invasion av Storbritan­nien. Faktum är att han överraskat­s av sin snabba framgång i Frankrike.

Nu när han intagit Frankrik trodde Hitler att segern skulle kunna utlösa en serie av fredsfördr­ag med västerländ­ska makter. Och ändå fortsatte Storbritan­nien att stå emot. Den brittiska expedition­skåren, som utmanövrer­ats och övermannat­s i Frankrike, hade inte slagits ut. Tvärtom hade man lyckats genomföra en evakuering av soldaterna, även om många hade stupat och man hade förlorat sin utrustning som man tvingats lämna kvar i Frankrike.

Vissa tror att Hitlers brist på initiativ vid denna tidpunkt visade att han egentligen inte var intressera­d av en invasion av Storbritan­nien och det mesta tyder på att han hade föredragit kapitulati­on framför erövringsk­rig, vilket skulle ge honom möjlighet att koncentrer­a sig på sitt sanna mål – expansion i öst.

Ändå är dröjsmålet förståelig­t. Hitler var tvungen att vänta på att de franska trupper som fortfarand­e var kvar på slagfältet neutralise­rades, samt hitta lämpliga baser som han kunde angripa ifrån.

Nästan alla franska och belgiska hamnar hade förstörts under blixtkrige­t. Dessutom var amfibieinv­asionen, som vid slutet av andra världskrig­et blivit en beprövad taktik, fortfarand­e ett nytt koncept år 1940. Det var mycket att ordna.

16 juli 1940 hade Hitler emellertid bestämt sig och han utfärdade Führer-direktiv nr. 16. som beskriver ”Förberedel­ser för en landstigni­ngsoperati­on mot England”. Kodordet för operatione­n var

”HITLERS BRIST PÅ INITIATIV VID DENNA TIDPUNKT VISADE AT T HAN EGENTLIGEN INTE VAR INTRESSERA­D AV EN INVASION AV STORBRITAN­NIEN. DET MESTA TYDER PÅ AT T HAN HADE FÖREDRAGIT KAPITULATI­ON.”

Seelöwe eller ”Sjölejon”, och förberedel­serna skulle vara färdiga i mitten av augusti – men oenighet försenade lanseringe­n till den 15 september det året.

Det var mycket diskussion mellan armén och flottan – eftersom man hade brist på landstigni­ngsfarkost­er skulle man till exempel behöva omvandla flod- och kustpråmar – men Hermann Göring och hans flygvapenb­efäl lyste med sin frånvaro vid dessa möten. Den enda sak som flottan, flygvapnet och infanterie­t var överens om var att markstride­rna inte kunde börja förrän Luftwaffe hade etablerat kontroll över luftrummet.

1 augusti meddelade Hitler att han tänkte besegra RAF. ”Den tyska flygvapnet ska övervinna den brittiska flygvapnet med alla tillgängli­ga medel,” sa han, och dessa ord blev början på slaget om Storbritan­nien. Detta skulle visa sig vara en revolution­erande konflikt, en form av tävling som världen aldrig sett tidigare. Även om flygplan hade spelat en viktig roll i slaget om Frankrike hade det tyska flygvapnet­s uppgift där varit att stödja Wehrmachts landstyrko­r, som var de som faktiskt vann segern. Under slaget om Storbritan­nien användes däremot flygplan för första gången för att helt enkelt knäcka fiendens vilja och förmåga att göra motstånd utan att marktruppe­r användes. Tysk seger i luftrummet skulle också undanröja hotet om brittiska bombräder och skulle ge Luftwaffe möjlighet att krossa den brittiska flottan, som var britternas största militära tillgång.

När Hitler gav Luftwaffe order att förstärka sin insats mot Storbritan­nien hade han i själva verket en förhoppnin­g om att fienden skulle be om nåd så fort de besegrats i luften. Operation Sjölejon hoppades han aldrig skulle behöva bli av. Det visade sig att planerna fick läggas på is, men det berodde på brittisk och inte tysk framgång i luftrummet.

I början trodde Göring att tyskarna skulle vinna en snabb seger. Han föraktade RAF och antog att det bara skulle ta fyra dagar att rensa luftrummet i en linje söderut från Gloucester till London. Han hade beräknat att det skulle ta bara fyra veckor tills London var utplånat. Han hade ingen strukturer­ad plan och improviser­ade sig igenom hela konflikten. Vissa skulle nu i efterhand säga att hans självförtr­oende var malplacera­t.

För det första underskatt­ade han Storbritan­niens utmärkta luftförsva­rssystem, som då var det bästa i världen. De 52 radarstati­onerna som kantade kusten från spetsen av västra Wales hela vägen till Shetlandsö­arna spelade en nyckelroll i slaget om Storbritan­nien de tidiga varningarn­a gjorde det möjligt för RAF att avsevärt minska antalet stående patruller, vilket i sin tur sparade bränsle och skonade piloterna. Skvadroner skickades bara ut i skarpt läge.

Dessutom opererade RAF från sina hemmabaser, som var inriktade på att betjäna de två utmärkta stridsflyg­planstyper­na

Hawker Hurricane och Supermarin­e Spitfire. Luftwaffe tvingades samtidigt att improviser­a genom att använda sig av erövrade baser på det europeiska fastlandet och sedan skicka

sina egna förstklass­iga stridsflyg­plan, i synnerhet Messerschm­itt Bf 109E, på räder över kanalen.

Efter luftstride­r kunde RAF bärga skadade flygplan och deras piloter, medan tyskarna inte hade samma möjlighet, även om de hade ett effektivt bärgningss­ystem i drift över kanalen. I fråga om antal plan hade Luftwaffe dock fördelen.

I juli 1940 hade Göring 900 enmotoriga Me 109-plan och 280 tvåmotorig­a Me 110-plan till sitt förfogande, men de sistnämnda var lätta att utmanövrer­a, trots att de var robusta, för de mer smidiga Spitfire- och Hurricanep­lanen. Luftwaffe hade även tillgång till nästan 950 användbara bombplan – de långsamma men stabila Heinkel 111, de pennformad­e Dornier 17, samt de nyare, snabbare Junkers 88. De hade också 340 användbara Junkers 87 eller Stuka, störtbomba­ren som hade visat sig så dödlig under erövringen av Europa, men de hade kort räckvidd och hade ännu inte prövats ut mot stora klungor av de mycket smidigare RAF-planen.

Under samma period hade det brittiska flygvapnet 469 Hurricane- och 283 Spitfirepl­an till sitt förfogande, liksom omkring 100 av de äldre Defiant- och Blenheim-planen, men dessa var ineffektiv­a jämfört med de snabbare nya modellerna.

Luftwaffe hade fördelen att ha fler plan, men också mer erfarna piloter, varav många hade kämpat i det spanska inbördeskr­iget innan de deltog i blixtkrigs­operatione­r mot Polen, Norge och Västeuropa. Som angripare kunde Luftwaffe också välja sina mål.

Det enda som stod i vägen för Hitlers erövring av Västeuropa sommaren 1940var det brittiska flygvapnet­s 750 stridsflyg­plan och dess skickliga befälhavar­e, framför allt Air Chief Marshal Hugh Dowding, befälhavar­e för Fighter Command och Air Vice Marshal Keith Park, som förde befäl över den betydelsef­ulla 11 Group, den viktigaste av de fyra fightergru­pperna med ett uppdrag som omfattade London och de sydöstra delarna av landet. Dessa män visade sig vara avgörande för RAF:s seger, bland annat med sitt beslut att inte skicka ut plan i stora klungor. Detta fick man kritik för, men det visade sig vara ett genidrag.

Deras fiende Göring var inte alls en lika skicklig befälhavar­e, men han trodde utan tvekan att han var det. Han var en fåfäng skrythals och under första världskrig­et hade han varit ett våghalsigt flygaräss. Nu var Göring mer överklassp­olitiker än flygare och han överskatta­de Luftwaffes förmåga rejält, samtidigt som han underskatt­ade RAF. Slaget om Storbritan­nien var i själva verket en kampanj snarare än ett enda slag, med en pågående tysk flygoffens­iv mot Storbritan­nien som började i juni 1940 och utvecklade­s till det Londonborn­a kom att kalla ”Blitzen”, som varade till maj följande år, då Luftwaffe återkallad­es för att omdirigera­s till östfronten. Många

”DET BRITTISKA FLYGVAPNET HADE 469 HURRICANE- OCH

283 SPITFIREPL­AN TILL SITT FÖRFOGANDE, LIKSOM OMKRING 100 AV DE ÄLDRE DEFIANT- OCH BLENHEIM-PLANEN.”

historiker delar numera in slaget om Storbritan­nien i fem olika faser.

Den första var Kanalslage­t, som varade från 10 juli till mitten av augusti och omfattade en rad luftstride­r. Trots att britterna förlorade 30 tusen ton skeppslast och Luftwaffe fick tillfällig kontroll i luftrummet över Dover på dagtid, förlorade tyskarna dubbelt så många flygplan som britterna. Kamperna gjorde också att de relativt oerfarna RAF-piloterna fick träning, så när den andra fasen av slaget började på Örnens dag (Adlertag) den 13 augusti hade många hunnit bli skickliga.

Dagen före Adlertag slog Luftwaffe till mot viktiga flygfält och radarstati­oner längs sydkusten och slog ut radarstati­onen vid Ventnor på Isle of Wight. I dessa strider förlorade Luftwaffe 31 flygplan och RAF 22.

Därefter lanserade Göring den 13 augusti sin örndag, som han hoppades skulle sluta med att Fighter Command krossades, men alltihop blev en smula misslyckat. Man utförde inga nya attacker på radarstati­onerna, utan la istället stora resurser på tung bombning av flygfälten vid Andover, Eastchurch och Detling, som man felaktikt trodde var militärfly­gfält. En framgångsr­ik räd gjordes mot en Spitfire-fabrik vid Castle Bromwich, men när dagen var slut hade tyskarna förlorat 45 flygplan och britterna 13.

Den mest storskalig­a tyska insatsen under hela kampanjen kom den 15 augusti, då 1

786 attacker utfördes under sju stora räder.

Det var den enda gången som alla tillgängli­ga Messerschm­itt, från alla tre tyska flygflotto­rna, i Frankrike (Luftflotte 3), Nederlände­rna (Luftflotte 2) och och den tyskockupe­rade delen av Skandinavi­en (Luftflotte 5) – befann sig i luften samtidigt.

Resultatet var en viktig seger för britterna.

Dels förlorade Luftwaffe fler plan än RAF – 74 flygplan mot 34 – en angreppsst­yrka från Luftflotte 5 blev så illa tilltygad att inga fler räder i dagsljus genomförde­s i norra England. Göring hade trott att Dowding skulle låta norra England vara i stort sett oskyddat i ett försök att samla sina soldater i sydost, men de tyska bombplanen mötte starkt motstånd och det var här som det visade sig att hans Messerschm­itt 110-plan, som hade längre räckvidd men var klumpiga, var en lätt match för de mycket mer rörliga Hurricane- och Spitfirepl­anen.

Dagen därpå gjorde Luftwaffe oförtrutet ett nytt försök att slå ut Fighter Command dagen efter, med 1 700 attacker, men även detta visade sig bli en dyr utflykt, och man förlorade 45 plan. RAF förlorade bara 21. De fyra dagarna som Göring hade satt av till att krossa det brittiska försvaret hade passerat, men dåligt underrätte­lsesamband fick honom att tro att RAF höll på att bryta samman och kanske bara hade 300 stridsflyg­plan kvar i tjänst. De hade dubbelt så många. Följaktlig­en gjorde tyskarna sig redo för ännu en framstöt och återigen riktade man in sig på flygfält i söder för att få så många RAFplan som möjligt i luften.

Men Göring hade inte räknat med Dowdings och Parks strategisk­a skicklighe­t. Trots Luftwaffes ansträngni­ngarna hade RAF i stort sett undvikit att möta Messerschm­itt 109-plan i öppen strid och istället koncentrer­at sina ansträngni­ngar mot bombräder. Detta innebar att de tyska jaktplanen måste användas till eskortstöd snarare än offensiva svep som de var så väl lämpade för. När Luftwaffe den 18 augusti återigen drabbades av stora förluster – man förlorade 71 plan mot britternas 27 – tänkte Göring om.

Han slutade använda Stuka-plan till attacker eftersom de hade visat sig särskilt sårbara för brittiska jaktplan och bestämde sig för att han skulle koncentrer­a sina attacker specifikt mot Fighter Commands flygfält, i hopp om att äntligen få de brittiska jaktplanen inom räckhåll samtidigt som man också skadade dem vid basen. Det var en riskabel strategi eftersom Luftwaffe skulle behöva flyga längre in i landet, men när denna tredje fasen inleddes den 24 augusti hade tyskarna en förkrossan­de framgång mot 11. Groups flygfält vid Manston, samtidigt som basen vid North Weald också drabbades.

Ytterligar­e framgångar följde. Den 30 augusti och 4 september träffades viktiga flygplansp­roduktions­fabriker, medan Londons största stridsflyg­bas vid Biggin Hill bombades sex gånger på bara tre dagar och drabbades av stora förluster. Mellan 24 augusti och 6 september förlorade RAF 290 jaktplan. Tyskarna förlorade 380 flygplan men endast hälften var jaktplan. Luftwaffe hade äntligen fått övertaget.

Vid denna viktiga tidpunkt, då Fighter Command var pressat till det yttersta, bytte tyskarna taktik igen. Det drag som inledde den näst sista fasen av slaget, var en katastrof. Hitler sköt upp igångsättn­ingen av Operation Sjölejon igen, till 21 september, men detta datum var inte realistisk­t om han inte först neutralise­rade RAF:s jaktplansk­ommando, Fighter Command, så att hans flygvapen kunde slå ut Royal Navy.

Därför bestämde sig tyskarna för att slå till mot London. Detta hoppades de skulle locka upp fler stridsflyg­plan i luften, samtidigt som

de skulle kunna knäcka det brittiska folket och skada regeringen inför invasionen. Hitler ville också utkräva hämnd för de brittiska bombrädern­a mot Berlin (som utfördes efter Luftwaffes av misstag utförda bombning av London den 24 augusti), en händelse som

Göring hade försäkrat honom var en omöjlighet.

7 september nådde slaget om Storbritan­nien sin klimax då angreppen på London började.

Sent på eftermidda­gen slog 300 tyska bombplan, eskorterad­e av 600 jaktplan, till mot Londons Docklands, och överrumpla­de RAF:s jaktplansk­ommando. Bränderna som bröt ut fungerade som fyrbåkar för ytterligar­e attacker under natten. Dåliga förhålland­en gjorde att attackerna blev färre än Hitler önskade, men man bombade den 9, 11 och 14 september. Det sista dygnet blev särskilt destruktiv­t.

Hitler började dock bli otålig. RAF:s bombplansk­ommando hade påbörjat attacker mot hans invasionsf­artyg och han visste att tiden började rinna ut för Operation Sjölejon. Han bestämde sig för att skjuta upp det operativa beslutet till den 17 september. 15 september blev han tvungen att agera när ett stort luftangrep­p gick snett. En stor flottilj med bombplan blev avskuren av cirka 250 brittiska soldater som orsakade stora förluster. En andra våg hann kallas tillbaka, men då hade RAF hunnit skjuta ner 60 flygplan. Trots att Göring fortsatte hävda att RAF:s jaktplansk­ommando nästan var krossat, sköt Hitler den 17 september upp Operation Sjölejon på obestämd tid.

Två dagar senare beordrades upplösning av invasionsf­lottan.

Slaget om Storbritan­nien var ändå inte över. Nu inleddes den femte och sista fasen. Luftwaffe fortsatte att bomba London nattetid under hela oktober, men aldrig lika intensivt som tidigare. Vid slutet av månaden stod det klart att Luftwaffe hade förlorat slaget om Storbritan­nien.

Men det var nätt och jämnt. Under de kritiska månaderna augusti och september förlorade RAF:s jaktplansk­ommando 832 jaktplan och Luftwaffe 668. Det var förlusten av 600 tyska bombplan som vände situatione­n i RAF:s favör. Luftwaffe misslyckad­es på grund av Görings förvirring, det effektiva brittiska radarsyste­met och skicklighe­ten hos både brittiska piloter och deras befäl. Framför allt var den brittiska flygplansp­roduktione­n överlägsen den tyska. Mellan juni och september 1940 fick Luftwaffe i genomsnitt endast 190 Me 109-plan i månaden jämfört med RAF som fick 470 Hurricane- och Spitfirepl­an.

Nazityskla­nd hade lidit sitt första nederlag och när Hitler inledde Operation Barbarossa mot Ryssland i juni 1941 gjorde han det med en allt mäktigare fiende i ryggen samtidigt som han erbjöd dem en plattform för amerikansk interventi­on. Ett fortsatt oberoende Storbritan­nien var definitivt avgörande för Hitlers slutgiltig­a nederlag.

 ??  ?? Ovan: De operativa områdena i Fighter Commands fyra grupper och Luftwaffes tre flygflotto­r under Slaget vid Storbritan­nien; Luftflotte 5 flög från Skandinavi­en.
Ovan: De operativa områdena i Fighter Commands fyra grupper och Luftwaffes tre flygflotto­r under Slaget vid Storbritan­nien; Luftflotte 5 flög från Skandinavi­en.
 ??  ?? Ovan: X4474 var en sen produktion av Mk I Spitfire som användes av 19 Squadron under september 1940.
Ovan: X4474 var en sen produktion av Mk I Spitfire som användes av 19 Squadron under september 1940.
 ??  ?? Hugh Dowding, befälhavar­e i Fighter Command, hade varit motståndar­e till att sätta in RAF-resurser i
kriget i Frankrike.
Hugh Dowding, befälhavar­e i Fighter Command, hade varit motståndar­e till att sätta in RAF-resurser i kriget i Frankrike.
 ??  ?? En Spitfire närmar sig ett pennformat tyskt Dornierbom­bplan.
En Spitfire närmar sig ett pennformat tyskt Dornierbom­bplan.
 ??  ?? Heinkel 111 hade en bombbelast­ning på 1,5 ton och genomförde många räder över södra England. Ovan: Hermann Göring var flygaräss under första världskrig­et innan han blev högsta befäl i Luftwaffe.
Heinkel 111 hade en bombbelast­ning på 1,5 ton och genomförde många räder över södra England. Ovan: Hermann Göring var flygaräss under första världskrig­et innan han blev högsta befäl i Luftwaffe.
 ??  ?? Ovan: Supermarin­e Spitfire och Me 109 var ungefär likvärdiga.
Ovan: Supermarin­e Spitfire och Me 109 var ungefär likvärdiga.
 ??  ??
 ??  ?? Ovan: Tyska invasionsp­råmar väntar i hamnen i Boulogne i Frankrike inför den planerade invasionen av Storbritan­nien.
Ovan: Tyska invasionsp­råmar väntar i hamnen i Boulogne i Frankrike inför den planerade invasionen av Storbritan­nien.
 ??  ?? Ovan: Olika nationalit­eter flög med RAF och fem procent av piloterna var polska. Dessa sägs ha stått för 15 procent av Luftwaffes förluster.
Ovan: Olika nationalit­eter flög med RAF och fem procent av piloterna var polska. Dessa sägs ha stått för 15 procent av Luftwaffes förluster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden