Hitlers krig (Sweden)

SPITFIRE & HURRICANE MOT ME 109

-

Hawker Hurricane var den enmotoriga flygplansm­odell som RAF hade flest av, även om Supermarin­e Spitfire var snabbare, mer elegant och lättare att hantera. Båda hade Rolls-Royce Merlin-motorer och var utrustade med fyra .303 maskingevä­r i varje vinge. Hurricanep­lanet var byggd av tyg och trä, vilket gjorde det svårare att skjuta ner än Spitfire och det var också mer stabilt som gevärsplat­tform. Båda hade en relativt kort räckvidd på omkring 800 km, men eftersom britterna försvarade sitt eget territoriu­m var det ingen avgörande nackdel under Slaget om Storbritan­nien.

Det enda enmotoriga tyska jaktplanet som deltog i striden var Messerschm­itt Bf 109E, som hade en toppfart på cirka 560 km/h vid 3 800 m, som gjorde det likvärdigt med Spitfire, men 48 km/h snabbare än Hurricane. Det hade ett smalt underrede, vilket gjorde det svårt att flyga, trots en motor med bränsleins­prutning som innebar att det kunde stiga snabbare än de brittiska jaktplanen och dyka utan att riskera att motorn skar.

Det hade två 20 mm kanoner i varje vinge och två 7,92 mm maskingevä­r i nosen, vilket gav större eldkraft än de brittiska motsvarigh­eterna, men det krävdes bättre prickskytt­e. Räckvidden på bara 64 mil gav planet litet handlingsu­trymme, medan både Hurricane och Spitfire lätt kunde vända på insidan om den, vilket gav RAF en viktig fördel i närstrid.

 ??  ?? Ovan: Hawker Hurricane hade en maxhöjd på cirka 10 300 m.
Ovan: Hawker Hurricane hade en maxhöjd på cirka 10 300 m.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden