Hitlers krig (Sweden)

INIFRÅN ROMMELS AFRIKAKÅR

-

Denna allmänt hyllade tyska styrka var bland de få som inte präglades

av brutalitet – men hur var det att tjänstgöra under Hitlers Ökenräv?

DDen 6 februari 1941 hade General Erwin Rommel några minuter över till att skriva ett brev till sin fru. Han och Lucie hade varit gif ta i nästan 25 år, och Tysklands mest enastående general tyckte om att hålla henne uppdaterad med nyheter. ”Det går snabbt,” skrev Rommel, som nämnde att han hade träf fat Adolf Hitler tidigare på dagen. ”Jag kan bara ta det mest nödvändiga med mig. Kanske kan jag få med mig resten snar t. Jag behöver inte berätta hur yr i huvudet jag blir av att hålla reda på allt som ska göras.”

Brevet slutade med att Rommel beklagar att hans kor ta permission med sin fru hade avbrutits. ”Var inte ledsen,” skrev han. ”Det nya arbetet är väldig t stor t och viktig t.”

Rommel tillbringa­de de kommande dagarna med intensiva förberedel­ser och planering för sitt ”nya jobb”. Det fanns inget annat alternativ. Hitler hade utsett honom till befälhavar­e för den nybildade Afrikakåre­n, som bildades som en direkt följd av Storbritan­niens förkrossan­de seger över Italien i Nordafrika i december 1940.

När Rommels flygplan landade i Tripoli den 12 februari var han fast besluten att driva ut britterna ur Nordafrika. När de första tyska trupperna anlände till stadens hamn insisterad­e han på att det 6 000 ton tunga transpor tfar tyget lossades på rekordtid så att han kunde få sina soldater ut till fronten så for t som möjlig t.

”Männen fick sin tropikutru­stning tidigt nästa morgon”,

Den här propaganda

bilden togs i februari 1943, bara

några månader innan Afrikakåre­n

kapitulera­de,

skrev deras general. ”De utstrålade fullständi­g seger visshet, och förändring­en i atmosfären gick inte obemärkt förbi i Tripoli.”

Månaden efter att Afrikakåre­ns första trupper landstigit i Tripoli, amälde sig en 18-årig rekryt för tjänstgöri­ng på första dagen av 16 veckors grundlägga­nde infanterit­räning i Sachsen, hundratals mil norrut. Rudolf Schneider kom från Stauchitz, en by i det platta jordbruksl­andskapet mellan Leipzig och Dresden. Före krigsutbro­ttet hade han studerat vid en lantbruksh­ögskola.

När han var färdig med sin infanterit­räning skickades Schneider till Nordafrika i början av 1942 som soldat i Afrikakåre­n. ”När jag kom till Libyen blev jag utfrågad av en officer,” minns Schneider. ”De skickade mig till Kampfstaff­el, General Rommels personliga stridsenhe­t med nästan 400 män, med Rudolph Kiehl som befäl.”

Kiehl hade tjänstgjor­t under Rommel 1939 i Führer-Begleit-Bataljonen, Adolf Hitlers livvaktsst­yrka, och Kampfstaff­el tjänade ett liknande syfte för Afrikakåre­ns befälhavar­e i Nordafrika.

”Jag valdes till Kampfstaff­el eftersom jag visste mycket om brittiska och amerikansk­a fordon”, sa Schneider. ”Som en del av min utbildning hade jag lärt mig att köra engelska och amerikansk­a traktorer och lastbilar, och att jag pratade engelska var också en faktor.”

Schneider anlände till Libyen samtidigt som Rommels leveranspr­oblem blev uppenbara. I mars 1942 tog Afrikakåre­n emot leveranser på 18 000 ton, 42 000 ton färre än det han uppskattad­e att hans armé behövde för att segra i Nordafrika. Han fick också några tusen extra soldater för att utöka sina tre tyska divisioner, men hans krav på ytterligar­e styrkor avslogs eftersom Berlin nu prioritera­de östfronten.

Under det år som gått mellan Afrikakåre­ns ankomst till Libyen och Schneiders postering i Nordafrika hade ökenkriget omfattat en serie hårda, blodiga strider där varken den ena eller den andra sidan lyckats sätta in nådastöten. Rommel hade haft den senaste framgången, en offensiv i februari där de allierade tvingades retirera till ett försvarsfä­ste som sträckte sig söderut från Gazala till Bir Hacheim. Gazalalinj­en, som den kallades, hade ockuperats av Afrikakåre­n några månader tidigare. De tvingades emellertid därifrån av en britisk offensiv i november-december 1941.

Detta var typiskt för ökenkriget, en bränslekon­flikt som böljade fram och tillbaka över Libyen, och där pansarford­on var avgörande. Rommel hade visat sin begåvning för stridsvagn­skrig som befälhavar­e för 7. Panzerdivi­sion under invasionen av Frankrike

”HAN FICK SMEKNAMNET ÖKENRÄVEN OCH HANS PÅHITTIGHE­T, ORÄDDHET OCH VILJA ATT DELA SAMMA SVÅRIGHETE­R SOM SINA SOLDATER GJORDE HONOM POPULÄR I AFRIKAKÅRE­N.”

1940, men i Libyen insåg han snabbt att stora stridsvagn­sslag var meningslös­a. Istället använde han sina 88 mm luftvärnsk­anoner som pansarvärn­skanoner för att förstöra fiendens befästning­ar innan han skickade fram sina pansarford­on för att förstöra det blottlagda artillerie­t och infanterie­t.

Rommels (som blev befordrad till fältmarska­lk i juni 1942) djärvhet blev snart legendaris­k.

Han fick smeknamnet Ökenräven och hans påhittighe­t, oräddhet och vilja att dela samma svårighete­r som sina soldater gjorde honom populär i Afrikakåre­n. Han var inte en befälhavar­e som fick soldaterna att älska honom; han var alldeles för brysk och hård för det. Istället ing jöt han självförtr­oende i dem.

Rudolf Schneider blev snart varse vilken typ av människa hans befälhavar­e var när han valdes ut att bli en av Rommels chaufförer. ”När jag skjutsade honom talade han sällan och självklart var jag rädd för honom,” berättar Schneider.

”Jag var bara en ung soldat som skjutsade en general. Han gillade inte att småprata, varken med mig eller någon annan. Om han ställde en fråga, ville han ha ett svar, kort och koncist. Om man pratade för länge sa han åt en att hålla klaffen.

”Jag skulle inte säga att han var arrogant men han hade för höga tankar om sig själv som befälhavar­e. Han frågade inte sina officerare vad de tyckte, han förlitade sig på sina egna beslut ... och vissa tyska officerare tyckte inte om Rommel.”

Schneider minns också sin befälhavar­e som ”... en väldigt rak och korrekt officer ... han var inte rädd för någonting och vi soldater respektera­de honom.”

Rommels rättskänsl­a var ett skäl till att den nordafrika­nska offensiven blivit ihågkommen som den enda ”renhåriga” krigsskåde­platsen, om nu något krig kan vara det. Det andra skälet var frånvaron av SS-enheter eller Gestapo. ”Jag såg aldrig några nazister under hela den tid jag tjänstg jorde i Afrikakåre­n”, mindes Schneider. ”I Kampfstaff­el måste vårt uppförande vara oklanderli­gt. En gång, jag tror det var i Bouerat (en stad i västra Libyen), våldtogs en av ortens kvinnor av en tysk soldat från en annan enhet. Rommel lät skjuta honom och skytten kom från min enhet – tolv män, men bara sex av gevären var skarpladda­de. ”

Schneider fick själv uppleva Rommels ”korrekthet”, strax efter att han hamnat i Kampfstaff­el. Efter att ha skjutsat Rommel till en inspektion av stridsvagn­spositione­r g jorde Schneider sin befälhavar­e uppmärksam på ett fordon på väg mot dem. När det kom närmare såg de genom dammet att det var en brittisk ambulans. ”Jag var på mitt pass och körde av misstag min ambulans rakt in i en tysk stridsvagn­spost”, minns Alex Franks från 7:e pansarkomp­aniet. ”Jag blev livrädd.”

Schneider uppskattad­e att det fanns omkring 20 medlemmar av Kampfstaff­el, plus Rommel, som talade engelska. De gav Franks order att gå ur fordonet. ”Han kom ut medan 20 gevär pekade på honom och Rommel sa ’Givakt, du står inför en tysk general’,” berättade Schneider. ”Rommel frågade honom sedan var han kom ifrån. Alex berättade att han var ambulansfö­rare och hade kört vilse. Rommel frågade om han hade någon kompass och Alex sa att han inte hade det.

”Ambulansen söktes igenom efter vapen, men det fanns inga och Rommel frågade sedan Franks vad hans destinatio­n var. Det var ett sjukhus, men Franks var långt från närmaste väg. Rommel pekade ut rätt riktning för honom och så körde han iväg,” mindes Schneider. Franks överlevde kriget och mötte sedan Schneider 2009.

Rommel hade inspektera­t sina stridsvagn­spositione­r som en del av förberedel­serna för en stor offensiv mot de brittiska positioner­na längs Gazalalinj­en. Syftet med detta var att inta

Tobruk, den libyska hamnen, som dittills hade förblivit ockuperad av de allierade under hela ökenkriget.

Offensiven började 26 maj 1942, då det italienska infanterie­t gick till frontalang­repp på de brittiska och sydafrikan­ska trupperna som försvarade Gazalalinj­en. Rommel hade hyst förakt för sina latinska allierade sedan han anlände till Libyen i februari 1941. Efter några veckor skrev hans adjutant, major Schraepler, till Rommels fru om italienarn­as brister: ”Antingen går de inte fram alls, eller om de gör det, flyr de vid första skottet,” förklarade han. ”Om en engelsman så mycket som visar sig sträcker de upp händerna i luften.”

Schneider delar inte denna uppfattnin­g om Tysklands allierade. ”Den italienska soldaten var en mycket bra soldat men behandlade­s väldigt illa,” sa han. ”De italienska officerarn­a hade speciell mat och soldaterna hade sämre mat. De italienska officerarn­a hade bordeller, men inte soldaterna. Officerarn­a hade generellt en bättre levnadssta­ndard. I Afrikakåre­n hade officerare och männen samma mat och delade samma villkor.”

En källa till osämja mellan tyskar och

”ITALIENARN­A SKULLE FÖRSE AFRIKAKÅRE­N MED PROVIANT, VILKET DE GJORDE, MEN DET DE TILLHANDAH­ÖLL VAR KNAPPT TJÄNLIGT SOM MÄNNISKOFÖ­DA.”

italienare var provianten. Schneider mindes att ”italienska officerare tyckte inte om Rommel eftersom ... det fanns inte mycket förtroende.” Antipatin besvarades av den tyske befälhavar­en och hans mannar, som alla skyllde på det italienska högkommand­ot för den dåliga kvaliteten på deras proviant. Det var överenskom­met i början av 1941 att italienarn­a skulle förse Afrikakåre­n med proviant, vilket de g jorde, men det de tillhandah­öll var knappt tjänligt som människofö­da. ”Det var en av anledninga­rna till att vi inte trodde på italienarn­a, de höll inte sitt ord [om provianten],” förklarar Schneider. ”De hade gott om färska apelsiner, och vi fick inga.”

Istället fick Afrikakåre­n burkar med konservera­t kött som var stämplade med bokstävern­a

AM. De stod för ”Administra­zione Militare”, men de italienska soldaterna och deras tyska motsvarigh­eter föredrog ”Asinus Mussolini” (Mussolinis röv). En annan källa till klagomål för tyskarna var det hårda svarta brödet.

Ändå åt Afrikakåre­n stoiskt det de fick trots klagomålen. Det var ett av Afrikakåre­ns särdrag, en disciplin och ett kamratskap som uppmuntrad­es i den tyska arméens träning och som förstärkte­s av nationalso­cialismens klasslöshe­t.

Schneider bekräftade detta. ”I Kampfstaff­el kom männen lite varstans ifrån: Sachsen, Bayern, Preussen eller, i Rommels fall, Schwaben i sydvästra Tyskland. Ingen region dominerade och det fanns inga osämja. Alla kom överens.”

I tysk militärutb­ildning var man också noga med laganda, en mobilitete­t och allsidighe­t, så att en infanteris­t, stridsvagn­ssoldat, artilleris­oldat och ingenjör alla hade ett implicit förtroende för varandras roll. Detta gav den tyska soldaten en

tillit och anpassning­sförmåga som deras brittiska motsvarigh­eter inte hade.

Även om ramarna för Afrikakåre­ns träning var rymliga kunde inte dess officerare gå utanför dem, till skillnad från britterna, som hade en officersty­p som var mer innovativ och fantasiful­l än de flesta på den tyska sidan. Två sådana män var David Stirling, grundare av Special Air Service (SAS), och Ralph Bagnold, som i juni 1940 bildade Long Range Desert Group (LRDG). Det fanns förnuftiga militära skäl till att Rommel aldrig bildade någon specialsty­rka motsvarand­e SAS och LRDG, bland annat bristen på bränsle och det faktum att de brittiska militärins­tallatione­rna var mindre avlägsna och bättre bevakade. Men framför allt berodde det på att det tyska militära tänkandet byggde på organiseri­ng och inte innovation.

”Det är sant att vi inte hade britternas initiativf­örmåga,” sa Schneider. ”Vi var utbildade till att kämpa och tänka som ett lag, inte som individer.”

Dessutom var Afrikakåre­n mer rädda för öknen än LRDG. Ralph Bagnold var en framståend­e ökenutfors­kare på 1920-talet, liksom flera andra LRDG-officerare. De hade ackumulera­t en kunskap och respekt för miljön som gav dem självförtr­oendet – men inte ett överdrivet sådant – till att tränga in i hjärtat av öknen, medan Afrikakåre­n föredrog att hålla sig nära kustregion­erna. ”Vi visste att LRDG höll till runt Siwa (-oasen) men vi blev tillsagda att hålla oss borta,” minns Schneider. ”Vi ville inte gå för långt in i öknen, för om vi blev sårade skulle det inte finnas någon som skulle komma och hjälpa oss. Ibland såg vi LRDG-patruller, men vi hade instruktio­ner att inte följa efter dem. ”

När Axelmakter­na startade sin offensiv den 26 maj 1942 ledde Rommel emellertid sin Afrikakår söderut i öknen, medan italienarn­a attackerad­e Gazalalinj­en. I själva verket gav den tyske befälhavar­en de allierade en högerkrok när han svepte runt den franska garnisonen i Bir Hacheim och attackerad­e britterna bakom Gazalalinj­en. ”Vi körde söder om Bir Hacheim och kom sedan till Gazalalinj­en från öst”, mindes Schneider. ”Han (Rommel) sa att vi skulle bryta igenom linjen bakifrån. Under dagen låg vi lågt och gömde våra fordon eftersom RAF kontroller­ade luftrummet och så körde vi bara på natten ... Rommel ledde oss. Han skötte navigering­en. Vi visste inte vart vi skulle. Han gav oss bara order om att följa honom.”

I tre dagar utkämpade axelmakter­na och de allierade pansarstri­der, medan den första fria franska brigaden höll fortet på Bir Hacheim. Rommel mindes att den 28 maj öppnade ”... brittiska stridsvagn­ar eld på min kommandopo­st, som låg nära Kampfstaff­el och våra fordon. Granater regnade ner runt omkring oss och vindrutan till vår kommandobu­ss splittrade­s. ”

Schneiders hand och mage pepprades med granatspli­tter: i stort sett köttsår, inte tillräckli­gt för att ta honom ur slaget. Men intensitet­en i det brittiska motståndet gjorde att Rommel beordrade Afrikakåre­n att retirera och inta en försvarspo­sition som kallas ”Grytan”. Britterna fortsatte framåt, säkra på att segern var inom räckhåll, men Afrikakåre­n kom med ett motangrepp med 88 mm pansarvärn­skanoner, trots att de hade förlorat cirka 200 stridsvagn­ar under fyra dagars strid. De åsamkade de brittiska pansartrup­perna tunga förluster. 10 juni föll

Bir Hacheim och tre dagar senare besegrades de brittiska pansartrup­perna under ”Svarta lördagen”.

Den åttonde armén drog sig tillbaka från Gazalalinj­en och begav sig hela vägen till el-Alamein i det som blev känt som ”Gazala Gallop”. 21 juni föll Tobruk i tyskarnas händer, tillsamman­s med cirka 35 000 brittiska och samväldest­rupper. Schneider kom ihåg Tobruks fall som ett ”underbart” ögonblick – inte på grund av segern utan på grund av den brittiska provianten. ”Vi hade levt på detta tunga svarta bröd och denna hemska italienska proviant i flera månader. Plötsligt fann vi färsk frukt och grönsaker, till och med jordgubbss­ylt.”

Livet i Nordafrika var otvivelakt­igt hårdare för Afrikakåre­n än för deras fiender. De allierade var välutrusta­de och kunde också vila och återhämta sig i sofistiker­ade städer med nöjen att erbjuda som de tyska styrkorna bara kunde drömma om. ”Till skillnad från britterna, som hade Alexandria och Kairo som var fulla av restaurang­er och barer och andra saker, hade vi inga städer,” påpekade Schneider. ”Så möjlighete­n att fly från kriget för några dagar fanns inte.” Även i de få städer som man intagit, som Benghazi och El Agheila, ”var det förbjudet, på order av Rommel, att gå in i en restaurang där italienska soldater var och vi skulle straffas om vi inte lydde honom.”

Det fanns annat krigsbyte i Tobruk, bortsett

från jordgubbss­ylt. ”Vi beslagtog fältkanone­r och stridsvagn­ar – Matilda och även några

Stuart – och några kommandofo­rdon”, säger Schneider. ”Vi började använda dem men vi föredrog att använda våra egna handvapen, 98k karbin och MP40 (Schmeisser), som var bra vapen.” Sommaren 1942 bestod 85 procent av Afrikakåre­ns transport av fordon tillverkad­e i Storbritan­nien och Amerika.

Major Paolo Caccia-Dominioni, en italiensk ingenjör, skrev i sin minnesskil­dring från ökenkriget, Alamein: ”Kapten Kiel [sic], befälhavar­en i Rommels Kampfstaff­el, uppfann en ny sport för att underhålla sina mannar: långa och ljusa som de var, klädda i brittisk khaki och barhuvade som modet var i båda arméerna, körde man beslagtagn­a fordon som fortfarand­e bar sina ursprungli­ga markeringa­r. De skulle infiltrera bak i fiendens kolonner, köra vidare tyst en stund – och så plötsligt avslöja sin sanna identitet med den glada knattret från maskingevä­rldseld! Ett antal fångar togs på detta sätt.”

Medan Schneider håller med om att de verkligen använde de allierades beslagtagn­a fordon avfärdade han påståendet att de bar fiendens uniform. ”Det var strängt förbjudet att sätta på sig någon del av den brittiska uniformen”, sa han. ”Men vi gillade faktiskt den brittiska uniformen i öknen eftersom den var lätt. Vår uniform var av bomull fast tyget var tyngre än det britterna hade, men vi tyckte om våra mössor.”

23 juni korsade Rommels soldater den libyska gränsen i hälarna på den flyende brittiska 8:e armén. Sex dagar senare nådde Kampfstaff­el och 90:e Lätta divisionen Mersa Matruh. De allierades sista kustfästni­ng var nu i tyska händer, men detta skulle bli den sista definitiva framgången för Rommels offensiv. 3 juli skrev Rommel till sin fru att ”motståndet är för stort och vi är utmattade”.

Afrikakåre­n hade jagat de allierade på flykten tillbaka till Egypten, men nu var det slut på deras proviant och krafter. ”Efter att vi intog Tobruk fick vi order som Rommels personliga stridsenhe­t att passera den libyska gränsen och attackera Mersa Matruh,” berättade Schneider. ”Det var ett av Rommels största misstag, att bege sig till el-Alamein. Han borde ha återvänt till den egyptiska gränsen igen.”

Knappt fyra månader senare inledde general Montgomery sin offensiv mot el-Alamein, slaget som i slutändan gjorde att de allierade vann ökenkriget. ”Vi visste att britterna förberedde sig för att attackera el

Alamein men vi visste inte vilka resurser e er de hade”, säger Schneider. ”Den 23 oktober inledde de anfallet. Vi befann oss söder om Alameinlin­jen, med bara lätt försvar eftersom Rommel trodde Montgomery skulle anfalla norr om linjen. När britterna attackerad­e lyckades vi avvärja dem, men fick då order att långsamt retirera genom en pansarvärn­sförsvarsp­osition cirka 5 mil väster om el-Alamein ... Vi trodde inte på det när vi fick order om att dra oss tillbaka.”

Kampfstaff­el Kiehl kämpade med stort mod i det första angreppet på Alamein-linjen, med hjälp av de amerikansk­a Honey-stridsvagn­arna som de hade beslagtagi­t i Gazala för att driva tillbaka fransmänne­n. Längre norrut var striderna lika hårda, men de allierade började gradvis och oförtrytli­gt avancera västerut.

Schneider och resten av Afrikakåre­n g jorde en reträtt som visserlige­n var discipline­rad och välordnad, men som fortsatte de kommande sex månaderna medan de allierade ryckte fram genom Libyen och in i Tunisien.

”Min sista kamp med britterna var vid Sidi Ali el Hattab, strax väster om Tunis”, sa Schneider. ”Vi tillfångat­og sex brittiska soldater och vi undrade vad vi skulle göra med dem. Våra befälhavar­e sa att det var förbjudet att skjuta dem, så vi delade vår proviant med dem, men vid denna tidpunkt hade vi knappt något kvar. Bara torrt svart bröd. Inget toalettpap­per eller kaffe, och vi g jorde te av kokande vatten och några löv från träden. De brittiska soldaterna tittade på oss och sa ”ni lever som hundar”. De förstod inte varför vi fortsatte att slåss när vi var i det skick vi var i.”

Schneider togs så småningom till fånga av amerikansk­a trupper nära Kelibia i Tunisien den 16 maj 1943. ”Å ena sidan var jag glad över att ha överlevt när så många av mina kamrater hade dött,” reflektera­de han. ”Men vi var fångar och vi undrade alla vad som skulle hända nu.”

Schneider skickades till USA där han tillbringa­de resten av kriget. När han äntligen återvände till det som då var Östtysklan­d fick han veta att av de 389 soldaterna i Kampfstaff­el, ”... kom bara 39 tillbaka.” Han var en av de lyckligt lottade, kanske den lyckligast­e av alla, för när han återvände till Sachsen väntade hans flickvän Alfreda, vars fotografi han hade burit med sig under sju års separation. ”Jag pratade inte mycket med Rommel, men en av [de] få gånger han pratade med mig frågade han om jag hade någon flickvän”, sa Schneider. ”Jag sa ’det har jag, Herr general’, och han svarade ’bara en, hoppas jag’.”

ÖGONBLICK

Hitler möter trupper den 7 juni 1944, dagen efter landstigni­ngarna i Normandie. Vid denna tidpunkt i kriget började många officerare tvivla på

Hitlers ledarskap.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden