Hitlers krig (Sweden)

BARBAROSSA­GENERALER

-

DE TYSKA OCH SOVJETISKA BEFÄLHAVAR­NA PÅ MOTSATTA SIDOR SATTE IN MILJONTALS SOLDATER OCH STORA RESURSER I EN AV DE STÖRSTA

KONFLIKTER VÄRLDEN NÅGONSIN SKÅDAT.

ADOLF HITLER

Redan på 1920-talet publicerad­e Hitler sin vision om hur det tyska folket skulle skaffa Lebensraum eller livsrum i öst. Führern trodde att Ryssland inte skulle klara ett nazistiskt angrepp och iscensatte Operation Barbarossa. Det var ett beslut som förde Tredje riket till undergång.

JOSEF STALIN

Efter att nationerna underteckn­at en icke-aggression­spakt 1939 och samarbetat under invasionen av

Polen vägrade Josef Stalin naivt nog att tro på informatio­nen om att Hitler och nazisterna­s krigsmaski­n förberedde en invasion av Sovjetunio­nen på en över 160 mil lång front.

WALTHER VON BRAUCHITSC­H

Fältmarkal­k von Brauchitsc­h stödde Hitlers invasion av Sovjetunio­nen. Han var överbefälh­avare för den tyska armén under de första åren av andra världskrig­et, men föll i onåd när invasionen av Moskva misslyckad­es.

GEORGIJ ZJUKOV

Trots tidiga nederlag i motståndsk­ampen mot den invaderand­e tyska armén förblev marskalk Georgij

Zjukov en centralfig­ur i Röda arméns kamp mot nazisterna och i slutsegern i Det stora fosterländ­ska kriget, som sovjeterna kallade andra världskrig­et.

FEDOR VON BOCK

Fältmarska­lk Fedor von Bock var befälhavar­e för Armégrupp Mitte under Barbarossa. Han motsatte sig Hitlers ändringar i den ursprungli­ga Wehrmachtp­lanen att gå direkt mot Moskva istället för att försöka omringa Röda arméstyrko­rna och inta Minsk och andra städer innan man gick mot huvudstade­n.

ALEKSANDR VASILEVSKI­J

Marskalk Vasilevski­j var en högt uppsatt medlem av Röda arméns generalsta­b och ansvarig för planeringe­n av en stor del av försvaret kring Moskva hösten 1941, liksom många aspekter av den sovjetiska motoffensi­v som till sist ledde till seger.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden