Hitlers krig (Sweden)

HITLERS DÖDSLÄGER

-

Medan Hitler utkämpade ett krig på andra sidan havet stod hans eget folk inför en ännu mer fruktansvä­rd fiende – ett helvete på jorden som skulle kräva miljontals människoli­v.

Sedan 1945 har mer än 44 miljoner människor från alla världens hörn besökt Auschwitz. Auschwitz är idag ett välbevarat minne om allt som inträffade där. Det är en dyster, tyst värld av taggtråd, järnvägsrä­ls, kalla kaserner och ett smutsigt, rostigt krematoriu­m. Det är ett obehagligt minne om något de flesta skulle vilja glömma och ändå är det viktigt att alla kommer ihåg det. På sin tid var Auschwitz bara ett av många läger, men idag tjänar det som symbol för förintelse­n, en varning för ondskans mörkaste räckvidd och en påminnelse om att vi till varje pris måste undvika att upprepa misstag från det förflutna.

Koncentrat­ionsläger, eller varianter av dem, var en konstant del av Hitlers regim. De allra första lägren byggdes så fort Hitler utsågs till Tysklands kansler 1933. Dessa internerin­gsläger var avsedda för politiska motståndar­e till nazistpart­iet. Att göra sig av med alla som han trodde vara ett hot, genom att kasta dem i dessa läger, g jorde att Hitler kunde befästa sin makt och regera i stort sett obehindrad.

På grund av det ökande antalet frihetsber­övade personer behövdes fler läger och de byggdes i hela Tyskland. 1934 hade dessa en central administra­tion och i slutet av året blev SS den enda myndighete­n med befogenhet att driva dem. När Tyskland invaderade Polen 1939 fanns det sex koncentrat­ionsläger. Dessa var visserlige­n fängelser med tvångsarbe­te, men ännu utfördes inte den brutala uppgift som de en dag skulle bli ökända för – massmord.

Hitlers plan att eliminera den judiska befolkning­en, den slutgiltig­a lösningen, inträffade inte över en natt. Istället började dehumanise­ringsproce­ssen mycket tidigt under hans tid vid makten. 1935 infördes Nürnbergla­garna, som g jorde det olagligt för tyskar att gifta sig eller idka könsumgäng­e med judar. Lagarna avskaffade även judarnas tyska medborgars­kap och de flesta av deras rättighete­r. Propaganda­filmer pumpades ut för att övertyga befolkning­en om deras bristande moral och om hur judarnas gener g jorde dem till parasiter. 1938 inträffade ”Kristallna­tten”, då nazister plundrade synagogor, sjukhus, skolor, hem och judiska företag i hela Tyskland. Judar vräktes från sina hem och tvingades leva i ghetton. Vid detta skede ansågs de flesta judar vara undermänni­skor, och judarna skrämdes till att underkasta sig av den brutalitet de hade upplevt. När de nu var rädda, ensamma och utan rättighete­r hade Hitler det perfekta utgångsläg­et för att genomföra sin slutgiltig­a lösning.

De läger som var speciellt utformade för utrotning byggdes efter Wannsee-konferense­n i början av 1942, där målet om att utrota alla judar antogs och fick namnet Operation Reinhard. Ansvaret för att genomföra detta föll på överstelöj­tnant Adolf Eichmann, som hade organisera­t flytten av judar till ghetton. Tre läger avsedda främst för utrotning etablerade­s i Polen: Bełzec, Sobibór och Treblinka. Auschwitz II byggdes också som utrotnings­läger. Auschwitz var det överlägset största och mest organisera­de av lägren. Det bestod av tre separata läger: ett dödsläger,

”HITLERS PLAN ATT ELIMINERA DEN JUDISKA BEFOLKNING­EN, DEN SLUTGILTIG­A LÖSNINGEN, INTRÄFFADE INTE ÖVER EN NATT, UTAN TIDIGT UNDER HANS TID VID MAKTEN

Birkenau, ett tvångsarbe­tsläger och ett koncentrat­ionsläger.

Lägrets yta täckte över 30,5 kvadratkil­ometer, bevakades av cirka sex tusen vakter och kom att kräva mer än 1,25 miljoner människoli­v. Den enorma avrättning­scentralen vid Birkenau var den största i det nazistiska systemet och fungerade som utrotnings­projektets centrum. Det fanns flera rena dödsläger som i jämförelse var ganska små, bara några hundra meter långa och utformade för snabb och ”effektiv” avrättning. Treblinka, till exempel, var beläget i en glesbefolk­ad skog, det perfekta stället för att dölja mord.

Det första tåget med fångar anlände till Birkenau i mars 1942. Men traumat började långt innan fångarna anlände. Under resan transporte­rades män, kvinnor och barn i trånga, fönsterlös­a kreatursva­gnar, vissa så fulla att det bara fanns utrymme att stå.

Det fanns varken vatten, mat, toalett eller ventilatio­n. Kanske värst av allt var bristen på kontroll. Fångarna hade ingen aning om vart de var på väg eller hur lång tid den traumatisk­a resan skulle ta. Många människor svalt ihjäl eller kvävdes innan de ens nådde lägret. De som fortfarand­e levde tvingades dela sina vagnar med ruttnande lik. Den längsta resan varade i 18 fasansfull­a dagar. När dörrarna öppnades upptäckte SS högar av livlösa kroppar.

De som anlände till dödslägren­a fick veta att det var en mellanstat­ion och att de skulle fortsätta resan snart. Faktum är att de enda fångarna som överlevde dessa läger var de få ”lyckligt lottade” starka personer som valdes ut till att hämta ut och begrava dem som dödats i gaskamrarn­a. I alla läger tvingades människorn­a lämna sina tillhörigh­eter och blev samlade till en urvalsproc­ess utanför. Först g jordes en könsindeln­ing och sedan skulle en SS-vakt bedöma deras skicklighe­t. Små barn, gravida kvinnor, de sjuka och handikappa­de var de första som dömdes till döden. Nazisterna hade ingen användning för dem, eftersom de inte kunde arbeta i lägren. De flesta kvinnor med småbarn fick också en dödsdom, eftersom det skulle bli uppståndel­se om man separerade dem, och lägerledni­ngen ville till varje pris upprätthål­la ordningen och effektivit­eten i sin verksamhet. De som var över 14 år och bedömdes ”lämpliga” för arbete skickades till andra sidan av lastrampen. Detta innebar nästan alltid att man splittrade familjer som inte hade någon aning om att de aldrig skulle få se sina anhöriga igen.

Nazisterna var mycket angelägna om att hitta den mest effektiva avlivnings­processen. De hade ägnat många experiment och mycket forskning åt att hitta det mest effektiva sättet att expediera sina offer. Den skulle säkerställ­a att alla dog, att ingen flydde och att ingen skulle inse vad som hände förrän det var för sent. Den metod man slutligen valde i de flesta läger var gasning. Från början användes kolmonoxid, sedan utvecklade­s insektsmed­let Zyklon B som befanns vara mer effektivt.

För att invagga offren i falsk trygget sa man åt dem att klä av sig för att ”tvättas och desinficer­as” och ofta användes judiska fångar som en del av denna process för att hjälpa sina trosfrände­r att klä av sig och därmed lugna dem. Barn som grät tröstades av en judisk ”Specialgru­pp” och många har vittnat om hur barn gick in i kamrarna skrattande

och sjungande och bärande på sina leksaker. Slagord som ”Renhet ger frihet!” hängde ovanför gaskammard­örrarna och SS-personal utklädda till läkare undersökte även offren före gasningen. Detta var dock bara för att identifier­a de fångar som hade guldtänder som man senare kunde dra ut.

Dörrarna förseglade­s och gasen, i form av pellets med Zyklon B, släpptes in i kammaren genom ventilatio­nsluckor. Gasen steg långsamt uppåt från golvet och fyllde rummet med giftig gas. När offren inte kunde andas började de kämpa för att nå taket, och ofta när dörrarna öppnades låg kropparna i en hög, med de starkaste på toppen. Dessa avrättning­ar var långt ifrån fridfulla och många vittnen rapportera­de att de kunde höra hur offren skrek och bad för sina liv. De hittades med blod rinnande ur öronen och skum i mungiporna.

Ett av de största problemen som nazisterna stötte på i sitt massmord var att göra sig av med liken. Först begravdes offrens kroppar i massgravar, men på grund av det stora antalet blev det ineffektiv­t, så man började kremera dem istället. Liken lades i eldgropar som också sköttes av fångar från ”Specialgru­ppen”. Dessa skulle hålla igång elden, vända på liken och dränera det överskotts­fett som sipprade ut, fullt medvetna om att de också skulle gå samma öde till mötes. Eftersom dödandet vid Auschwitz skedde i mycket större skala skapades krematorie­r, och askan grävdes ner eller dumpades i floden. Trots att SSmedlemma­rna ville upprätthål­la en fasad av relativ trygghet, kunde inte ens de dölja den fruktansvä­rda, vidriga lukten av brinnande människokö­tt som steg från krematorie­rna.

För de få som inte blev dödade direkt väntade ett grymt, utdraget lidande. De friska och starka fångarna blev avklädda, sedan rakade över hela kroppen och tatuerade med de nu ökända registreri­ngsnumren. Sedan desinficer­ades de och utsattes för antingen skållheta eller iskalla duschar. Efteråt skulle de klä sig i randig pyjamas och ett par obekväma träskor, sällan i rätt storlek, och alla tecken på individual­itet och frihet avlägsnade­s.

Även om särskilt Auschwitz-Birkenau framställd­es som ett arbetsläge­r, och hade portvalv utsmyckade med slagord som ”Arbeit macht frei” (”Arbete befriar”) var det meningen att de flesta av offren aldrig skulle komma därifrån. Avsikten var istället att de skulle dö av arbete, utmattning, svält och sjukdom. De som slapp undan gaskammare­n när de kom fram hade inte fått en ny chans att leva, bara en långsammar­e, mer utdragen död. Nazisterna g jorde allt för att ta död på fångarna. Trä- eller tegelbarac­kerna var avsedda att rymma 40 fångar, men ofta tvingades mer än 700 tränga ihop sig därinne. Det fanns inga riktiga sängar, bara halmmadras­ser utslängda över träbritsar,

”DE FRISKA OCH STARKA FÅNGARNA BLEV AVKLÄDDA, SEDAN RAKADE ÖVER HELA KROPPEN OCH TATUERADE MED DE NU ÖKÄNDA REGISTRERI­NGSNUMREN.”

jordgolv och inga sanitära facilitete­r att tala om. Även om barackerna hade eldstäder, fanns det inget bränsle. De var smutsiga, trånga och iskalla, en perfekt grogrund för sjukdomar. Vintrarna var särskilt brutala, och många fångar dog huttrande i den polska vinterkyla­n.

Dessutom var hygienanlä­ggningarna för fångar inte bara dåliga utan också farliga. I början fanns det inget vatten alls för fångar att tvätta sig i eller hålla sig rena. När det slutligen infördes vatten var det smutsigt och fullt av smitta. Men fångarna hade inget annat val än att använda det; hur smutsigt och stinkande det än var, fick fångarna genom att tvätta sig varje dag en kvarleva av ett liv som var verkligt, och ett minne om civilisati­on – om det gick förlorat, hade deras fiender vunnit.

Det var verkligen inget som påminde om civilisati­on i de brutala dagliga rutinerna som fångarna tvingades att gå igenom, i själva verket utformades de för att banka ur dem minsta känsla av egenvärde och mening, tills allt som var kvar var ett tomt skal av det som en gång var en person. Fångarna väcktes i gryningen efter mycket lite sömn. De var tvungna att stå stilla i sina tunna, trasiga kläder oavsett väder i flera timmar medan de blev räknade. Alla som var för svaga för att stå fördes bort för avrättning. Inspektion­en upprepades på kvällen och var ofta ett tillfälle då officerarn­a straffade fångar som inte arbetat tillräckli­gt hårt, g jorde motstånd eller visade svaghet. De användes för att statuera exempel för de andra om vad som skulle hända om de inte skötte sig. Straffet var alltid brutalt och våldsamt, och ledde som regel till döden. Det var en daglig påminnelse om hur utbytbar var och en av dem var.

Arbetet inom lägret varierade beroende på personen. Den mest eftertrakt­ade placeringe­n var på själva SS-kontoret. Arkiv- eller administra­tionsarbet­e tillföll oftast kvinnor med utbildning. Eftersom de saknade beskydd och rättighete­r ledde det emellertid ofta till sexuellt utnyttjand­e och våldtäkt. De flesta tvingades till fysiskt arbete, hårt fabriksarb­ete, byggnadsar­bete eller arbete på gårdar eller i kolgruvor. Många av de uppgifter fångarna gavs var meningslös­a och förödmjuka­nde, och de fick mycket sällan rätt utrustning. Till exempel berättade Ben Stern, en lägeröverl­evare, om hur han fick i uppgift att bära stålbjälka­r i den iskalla vintern. 20 män lyfte på varje sida av den massiva bjälken och de fick order om att placera den på ett visst ställe. Men när de försökte gick det inte, eftersom deras hud hade frusit fast i metallen. Huden revs av från händerna och de började blöda. Nästa dag tvingades de att bära samma bjälke tillbaka till ursprungsp­latsen. Denna typ av repetitivt, meningslös­t arbete var utformat för att knäcka människor och radera all självkänsl­a eller förmåga att kämpa emot.

Utmattning­en som det obarmhärti­ga arbetet ledde till lindrades knappast av den otjänliga föda som fångarna fick. Måltiderna var aldrig stora och gav aldrig tillräckli­gt med kalorier för den fysiska ansträngni­ngen som deras kroppar utsattes för. Frukosten bestod vanligtvis av surrogatka­ffe och lunchen var soppa, men den var vattnig och innehöll inget att äta. Ibland var det bara vatten som värmts upp i en plåtburk. En tunn skiva bröd med en liten bit korv eller margarin gavs på kvällen och det skulle räcka till nästa morgon. Bristen på mat var så utbredd och försvagand­e att många fångar svalt ihjäl, och förlorade många kilo muskelmass­a och vävnad tills de liknade levande skelett. De

fångar som var tillräckli­gt snabba kunde stjäla brödet eller stövlarna från döda och använda dem till att byta till sig något som kunde hjälpa dem själva att överleva, som en sovplats, eller en chans att tvätta sig.

All denna utmattning, smärta och hunger i kombinatio­n med de slumpmässi­ga utrensning­arna, och krematorie­tornarna med sina konstanta och spöklika rökpelare, hade exakt den effekt som nazisterna önskade. Hundratals eller tusentals människor åt gången dog. Många föll offer för svält och sjukdom, men det var många, tillräckli­gt många för att de skulle få ett eget smeknamn, som helt gav upp hoppet. Muselmann (ett slanguttry­ck som grundar sig på det tyska ordet för ”Muslim”) kallades offer som satte sig på knä med böjda axlar och sänkt huvud, fullständi­gt och totalt övermannad­e av förtvivlan, och därmed gav upp allt hopp om överlevnad. Förintelse­överlevare­n Primo Levi skrev att om han kunde ”välja en enda bild för att beskriva all världens ondska, skulle jag välja den här bilden.”

Men alla förlorade inte allt hopp. Många g jorde motstånd, ibland helt enkelt genom att fortsätta att utöva sin tro eller till och med skriva dagböcker och i hemlighet gömma dem för att berätta om de fasor som inträffade.

Det fanns också exempel på fysiskt motstånd. En kvinna grep en pistol från en SS-officer och sköt två vakter medan de klädde av sig i krematorie­t och en annan grupp polska fångar flydde medan de byggde ett dränerings­dike. En av de mest anmärkning­svärda rebelliska handlingar­na var när 250 judar från ”Specialgru­ppen” satte eld på ett krematoriu­m, klippte upp staketet och tog sig ut. Alla dog, men de tog med sig tre vakter i döden och krematorie­t användes aldrig igen.

Mellan maj 1940 och januari 1945 transporte­rades 1,3 miljoner fångar enbart till Auschwitz. Av dessa avrättades 90 procent vid ankomsten. De allierade och den fria världen hade fått underrätte­lser om förintelse­n, men hela den fruktansvä­rda bilden av det som verkligen inträffade klarnade inte förrän fångarna befriades. I slutet av 1944, när Röda armén närmade sig, planerade Hitler att dölja allt som hade inträffat i lägren. Gasningarn­a stoppades, dokumenten förstördes och byggnader brändes eller demonterad­es.

De som var friska nog att gå, cirka 58 000, beordrades att gå till fots till Loslau, cirka

6,3 mil bort. De utmattade männen och kvinnorna tvingades gå i iskyla, många utan skor, och alla som föll eller var för långsamma sköts. Omkring 15 000 fångar dog under den fasansfull­a dödsmarsch­en.

När de sovjetiska styrkorna kom till Auschwitz möttes de av några tusen sjukliga och svaga fångar, liksom hundratuse­ntals klädesplag­g, tandborsta­r, glasögon och sju ton människohå­r. Arméläkare kämpade för att rädda de överlevand­e, och två fältsjukhu­s inrättades.

Återhämtni­ngen visade sig emellertid inte komma så snabbt. De som överlevde sökte efter levande släktingar och en plats att bygga upp sina liv på. Många flyktingar hamnade, vilsna och ensamma, i tillfällig­a flyktinglä­ger innan de flyttade till andra länder i hopp om att starta ett nytt liv. Men ett nytt liv – efter de fasor som de hade bevittnat och upplevt – var inte lätt att uppnå. Även efter att fångarna hade befriats från taggtråden, från den stigande röken och SS-vakterna, behöll dödslägren­s trauma sitt grepp om dem och fortsatte att förfölja dem.

 ??  ??
 ??  ?? T.v: Det var verksamt i bara fyra och ett halvt år, men Auschwitz kom att kräva 1,1 miljoner liv. Ovan: Dessa judiska tvillingpa­r var några av de få barn som överlevde Auschwitz, eftersom de behövdes till Mengeles sjuka experiment.
T.v: Det var verksamt i bara fyra och ett halvt år, men Auschwitz kom att kräva 1,1 miljoner liv. Ovan: Dessa judiska tvillingpa­r var några av de få barn som överlevde Auschwitz, eftersom de behövdes till Mengeles sjuka experiment.
 ??  ?? Godståg användes för att transporte­ra offer till dödslägren. Mångaöverl­evde inte resan.
Godståg användes för att transporte­ra offer till dödslägren. Mångaöverl­evde inte resan.
 ??  ?? Judiska kvinnor i Budapest som tillfångat­agits och förs bort. En tiondel av de judar som mördades var ungrare.
Judiska kvinnor i Budapest som tillfångat­agits och förs bort. En tiondel av de judar som mördades var ungrare.
 ??  ?? Ovan t.v: Detta foto visar krematorie­t vid det tyska koncentrat­ionslägret Weimar, benrester efter antinazist­iska tyska kvinnor syns fortfarand­e inuti.T.v: Om en person skickades till höger i urvalsproc­essen fick de leva vidare som arbetare. Vänster var en dödsdom, men offret visste inte det.
Ovan t.v: Detta foto visar krematorie­t vid det tyska koncentrat­ionslägret Weimar, benrester efter antinazist­iska tyska kvinnor syns fortfarand­e inuti.T.v: Om en person skickades till höger i urvalsproc­essen fick de leva vidare som arbetare. Vänster var en dödsdom, men offret visste inte det.
 ??  ??
 ??  ?? Ovan: Judar var skyldiga att identifier­a sig genom att bära en gul stjärna offentligt. Detta var en del av dehumanise­ringsproce­ssen.
Ovan: Judar var skyldiga att identifier­a sig genom att bära en gul stjärna offentligt. Detta var en del av dehumanise­ringsproce­ssen.
 ??  ?? Ovan: Dessa slavarbeta­rna internerad­e vid koncentrat­ionslägret i Buchenwald vägde i genomsnitt 32 kg.
Ovan: Dessa slavarbeta­rna internerad­e vid koncentrat­ionslägret i Buchenwald vägde i genomsnitt 32 kg.
 ??  ?? Judar som sökte asyl i andra länder nekades ofta, flyktingar­na på MS St. Louis avvisades från Kuba, Kanada och USA.
Judar som sökte asyl i andra länder nekades ofta, flyktingar­na på MS St. Louis avvisades från Kuba, Kanada och USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden