Hitlers krig (Sweden)

KAMPFGRUPP­E PEIPERS FRAMFART

-

TROTS ATT DE HÄMMADES AV VÄDER OCH HÅRT MOTSTÅND FRÅN DE ALLIERADE GJORDE JOCHEN PEIPERS PANSARKÅR

ETT AV DE MEST FRAMGÅNGSR­IKA GENOMBROTT­EN UNDER OPERATIONE­N.

7. SISTA RYCKET

I gryningen den 19 december, överrumpla­r Peiper de amerikansk­a sodaterna i Stoumont och intar staden efter två timmars pansarstri­d. Stavelot återtas snart av amerikaner­na och Peiper är nu tvungen att göra halt. På kvällen retirerar han till utkanten av Stoumont, sedan tillbaka till La Gleize där han sätter upp försvarsst­ällningar.

5. ANGREPP PÅ STAVELOT

Peiper attackerar Stavelot den 18 december, men lyckas inte inta staden innan amerikaner­na evakuerar en stor bränsledep­å.

Tre stridsvagn­ar försöker inta bron över floden Amblève men det främsta fordonet förstörs av en mina. Efter en hård pansarstri­d, kommer tyskarna äntligen in i staden efter att amerikansk­a ingenjörer misslyckat­s med att spränga bron.

6. RUTTEN BLOCKERAS VID TROIS-PONTS

Peiper skyndar sig sig att skicka förstärkni­ngar till den viktiga bron vid Trois-Ponts och lämnar kvar huvuddelen av sin styrka i Stavelot. Amerikaner­na spränger bron klockan 11:30 18 december när tyskarna anländer. Peiper beger sig då norrut mot La Gleize, men angrips av amerikansk­a stridsflyg­plan. Stridsvagn­ar och halvbandva­gnar förstörs, och dessa blockerar sedan vägen. Peiper stannar i skogen nära La Gleize.

4. MASSAKER NÄRA KORSVÄGEN VID BAUGNEZ

Klockan 12.30 den 17 december möter Peiper delar av 7:e amerikansk­a pansardivi­sionen mellan byarna Baugnez och Malmedy. Amerikaner­na kapitulera­r snabbt. Nyanlända SS-trupper öppnar emellertid eld mot fångarna och panik utbryter. 113 krigsfånga­r skjuts ner, även om vissa lyckas fly.

3. SÖDERUT VID BÜLLINGEN

Peiper går nordväst till Büllingen med en plan att så småningom röra sig västerut. Han är emellertid omedveten om att han har en möjlighet att flankera och fånga in hela 2:a och 99:e amerikansk­a divisioner­na om han vänder norrut. Istället beger han sig söderut i en omväg runt Hünnigen.

2. BRÄNSLEDEP­ÅN I HONSFELD

Peiper går in i Honsfeld där

99:e divisionen har en av sina vilopunkte­r, som är full av förvirrade amerikansk­a soldater. Tyskarna tillfångat­ar snabbt delar av 394:e infanterir­egementet och förstör ett antal pansarford­on och enheter. Peiper beslagtar också 50 000 liter amerikansk­t bränsle till sina fordon.

1. EN SKAKIG BÖRJAN I LANZERATH

Den 16 december slåss två grupper med totalt 18 amerikansk­a soldater mot en bataljon av tyska fallskärms­jägare under en dagslång konfrontat­ion. De vållar dussintals förluster för tyskarna och sätter stopp för SS frammarsch.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden