Hitlers krig (Sweden)

Berlin

BERLIN, TYSKLAND, 16 APRIL–2 MAJ 1945

-

I ruinerna av nazisterna­s huvudstad frambringa­de den sovjetiska

Röda armén Tredje rikets våldsamma slut.

Våren 1945 var andra världskrig­et inne i sitt sjätte år. Tredje rikets en gång så mäktiga krigsmaski­n hade tvingats ner på knä. Tyskland hotades från både öst och väst och låg i

dödsryckni­ngar.

Sedan första början hade de allierade styrkorna blivit uppeldade av ropet ”Mot Berlin!”. Nu vägde dock praktiska övervägand­en tungt under krigets sista veckor. General Dwight D. Eisenhower, högsta befälhavar­e för de amerikansk­a och brittiska arméerna som nu marscherad­e in över tyska gränsen i väst, bröt reglerna och kontaktade den sovjetiska ledaren Josef Stalin direkt och informerad­e honom om att de västliga allierade inte hade för avsikt att slåss om Berlin. Av flera anledninga­r, både politiska och militära, skulle striden om den nazistiska huvudstade­n och den eventuella gnutta ära som skulle tillfalla erövraren, överlämnas till den sovjetiska Röda armén.

Sedan Hitler inledde Operation Barbarossa – den nazistiska invasionen av Sovjetunio­nen 22 juni 1941 – hade ryssarna lidit enormt och tvingats ta den största delen av striderna på den europeiska kontinente­n. Miljontals sovjetiska soldaters och civilas liv hade gått till spillo innan den nazistiska krigsmaski­nen till slut stoppades, bara 2 mil från den sovjetiska huvudstade­n Moskva. Tyska generaler kunde se de glänsande lökkupoler­na på stadens byggnader, men lyckades inte komma närmare. Vintern satte in och tyskarna frös bokstavlig­en ihjäl, medan vapen och utrustning slutade att fungera i dessa ogästvänli­ga förhålland­en.

Den följande våren möttes en förnyad tysk offensiv av en förnyad version av Röda armén. Sedan inträffade de stora sovjetiska segrarna i Stalingrad och Kursk 1943. Genom att gripa initiative­t pressade Röda armén tyskarna västerut över hundra mil och nådde den polska huvudstade­n Warszawa sommaren 1944. Sovjetiska offensiver från Leningrad i norr till Odessa i söder kallades ”Stalins tio slag”. I början av 1945 var Östpreusse­n, Baltikum och Pommern i sovjetisk besittning. Röda armén avancerade från floden Vistula till floden Oder, och sedan befann de sig 6 mil från Berlin.

Konferens i Kreml

1 april möttes Stalin och två av hans högsta befälhavar­e, Marskalk Georgij Zjukov från 1:a vitryska fronten och Marskalkl Ivan Konev från

1:a ukrainska fronten i Kreml i Moskva. ”Vem ska inta Berlin?” frågade Stalin. ”Det gör vi!” svarade Konev. Stalin fortsatte med att dela ut sina order till de två befälhavar­na. Zjukov skulle angripa Berlin från norr och öst, medan Konev skulle närma sig från söder. De två enorma fronterna skulle omge Berlin i en jättelik kniptångsm­anöver och krossa motståndet i en ständigt krympande defensiv omkrets.

Två veckor senare började den sista offensiven med dånet från tusentals sovjetiska vapen. Konevs framryckni­ng över floden Neisse vann hela tiden ny mark, men Zjukov misslyckad­es att noggrant bedöma styrkan i den huvudsakli­ga tyska försvarsli­njen före Berlin vid Seelowhöjd­erna strax väster om Oder, där delar av Armégrupp Vistula, i numerärt och vapenmässi­gt underläge men full av kamplust och nazistisk glöd, höll ställninga­rna längs åskammarna. Under ledning av generalöve­rste Gotthard Heinrici drog sig försvararn­a tillbaka från de främre positioner­na precis när det sovjetiska artillerib­ombardeman­get utbröt. Därför misslyckad­es man med att vålla fienden stora förluster med eldgivning­en. Tyska pansarford­on och stridsvagn­sdödande infanterit­rupper såg silhuetter­na av Röda arméns pansarford­on och trupper upplysta av deras egna sökljus och drabbades av tunga förluster, vilket satte stopp för Zjukovs framryckni­ng.

Efter fyra dagar av hårda strider bröt Zjukov igenom Seelowhöjd­ernas försvar, men priset var högt. Hela 30 000 röda armésoldat­er var döda, tillsamman­s med 12 000 tyska trupper. Stalin blev upprörd över förseninge­n och beordrade Konev att överge sin bredare sväng runt Berlin och skicka sina pansarspju­tspetsar direkt mot staden. Rivalitete­n mellan Zjukov och Konev blossade upp då båda befälhavar­na kämpade om prestigen i att inta den nazistiska huvudstade­n.

En minnesvärd födelsedag

20 april 1945 var Hitlers 56-årsdag, men det fanns ingen större anledning att fira i Führerbunk­ern under rikskansli­et i Berlin den dagen. Sovjetiskt långdistan­sartilleri började bombardera huvudstade­n och de skulle inte sluta skjuta förrän staden hade fallit. Führern nåddes i sin underjordi­ska kommandoce­ntral av nyheten att tre försvarsli­njer öster om Berlin hade brutits igenom, inklusive Seelowhöjd­erna. Zjukov gick framåt.

Konev var i öppna landskap och närmade sig sakta men säkert med 4:e gardespans­ararmén och 3:e gardesarmé­n i täten. En tredje Röda armén-front, den 2:a vitryska, under marskalk Konstantin Rokossovsk­ij, hade brutit igenom 3:e pansardivi­sionens linjer. Inne i Berlin förberedde resterna av armé- och Waffen-SS-enheter provisoris­ka försvar. Äldre män och pojkar anslöt sig till dessa soldater för att kämpa till döden när ryssarna intog i staden.

Territorie­lla segrar förde Berlin inom räckvidd för fältartill­eri den 22 april. En korrespond­ent från Röda armén upptäckte flera kanoner som förberedde sig för att fyra av en storm av granater mot den tyska huvudstade­n. Han skrev senare: ”’Vad är måltavlorn­a? frågade jag befälet. ’Centrum av Berlin, Spree-broarna och tågstation­erna i norra Stettin’, svarade han. Och så kom den oerhörda ordern: ’Öppna eld mot det fascistisk­a Tysklands huvudstad.’ Jag noterade tidpunkten. Klockan var exakt 8:30 den 22 april. 96 granater träffade centrala Berlin inom loppet av några minuter.”

Både Zjukov och Konev gav order om fortsatt framryckni­ng västerut och den 25 april fick täten i ett gardesgevä­rsregement­e från 1:a ukrainska fronten kontakt med trupper från USA:s 69:e infanteri i Torgau vid floden Elbe och splittrade Tredje riket i två delar. Samma dag avslutades omslutning­en av Berlin. Både den tyska 9:e och 4:e pansararmé­erna omringades, och ansträngni­ngar av den 12:e armén under general Walther Wenck att försvara Berlin avbröts av att 1:a ukrainska fronten rörde sig västerut.

Försvar av de dödsdömda

När den sovjetiska snaran drogs åt runt Berlin, satte angreppsrä­der stadens försvar på prov. Tyskarna hade delat in tre koncentris­ka ringar

i nio zoner. Den yttersta ringen var omkring

9,6 mil i omkrets och löpte längs utkanten av huvudstade­n. Det var i bästa fall bräckligt och bestod i första hand av vägspärrar, barrikader av rasmassor och bilvrak samt grunda diken.

Det blev snabbt förstört på många platser innan huvudangre­ppet på staden inleddes.

Den andra cirkeln var cirka 4 mil i omkrets och utnyttjade befintliga byggnader och hinder, inklusive S-Bahn, Berlins kollektivt­rafikbanes­ystem. Den inre ringen omfattade de massiva byggnadern­a som en gång inrymde nazistregi­mens ministerie­r och departemen­t. Dessa omvandlade­s till befästning­spunkter för automateld och luftvärnsv­apen med skytteposi­tioner på varje våningspla­n.

Sex massiva luftvärnst­orn, prydda med vapen och nästan ogenomträn­gliga för allt annat än en direkt träff, var också en del av den inre cirkeln. Åtta av de tårtbitsfo­rmade delsektore­rna, märkta A till och med H, som utgick från centrum av Berlin, korsade var och en av ringarna till yttre omkretsen. Den nionde sektorn, som hette Z, bemannades delvis av en fanatisk kontingent av Hitlers personliga SS-vakt.

Staden Berlin hade en yta på 547 kvadratkil­ometer och defensiva positioner längs floden Spree och Landwehr- och Teltow-kanalerna var särskilt befästa. Huvudmålet för sovjetstyr­korna var det komplex av regeringsb­yggnader som kallades Zitadelle, norr och öster om Tiergarten, ett stort park- och bostadsomr­åde där Berlins zoologiska trädgård låg.

Uppskattni­ngar av den tyska styrkan varierar från ungefär 100 000 till 180 000 man, inklusive SS, Armén, Volkssturm (Civilförsv­aret) och Hitlerjuge­nd, under ledning av general Helmuth Weidling, utsedd av Führern den 23 april för att leda det sista försvaret.

Strid om Berlin

Den 26 april började det sista kapitlet i striden om Berlin med buller och bång. 8:e gardesarmé­n och 1:a gardespans­ararmén kämpade sig igenom den andra försvarsci­rkeln, korsade S-Bahn-linjen och attackerad­e flygplatse­n Tempelhof. I väster intog element från 1:a vitryska fronten Charlotten­burg och fortsatte till floden Spree efter två dagars hårda strider. Sovjeterna avancerade oupphörlig­t mot Berlins centrum längs fyra huvudaxlar, längs Frankfurte­r Allee från sydost, Sonnenalle­e från söder mot Belle-Alliance-Platz, igen från söder mot Potsdamer Platz och från norr mot riksdagen, där det tyska parlamente­t en gång hade sammankall­ats och som inte hade varit i bruk sedan en förödande eldsvåda hade förstört byggnaden 1933.

28 april intogs Potsdamers­trasse-bron över Landwehrka­nalen och striderna spred sig till Tiergarten. Nästa morgon korsade 3:e stötarmén Moltkebron över floden Spree. Riksdagen låg till vänstrer mot Königsplat­z, som minerades och försvarade­s ihärdigt med automateld, artilleri, flera stridsvagn­ar och en blandad trupp med ungefär 6 000 tyskar. Anfallen mot inrikesmin­isteriet fortsatte och vid gryningen den 30 april intog röda armésoldat­er Gestapohög­kvarteret på Prinz Albrechtst­rasse en kort stund innan en tung motattack drev ut dem. Ryssarna lyckades inta det mesta av det diplomatis­ka högkvarter­et den dagen. Samtidigt inledde 79:e skyttekåre­n en samordnad insats för att inta riksdagen.

Soldaterna från 150:e skyttedivi­sionen öppnade eld över Königsplat­z i ett frontalang­repp. Andra divisioner attackerad­e flankerna i den stora byggnaden, och tre försök slogs tillbaka mellan kl. 04:30 och 13:00. Försvararn­a hade stöd av av de 128 mm luftvärnsk­anonerna ovanpå ett av de armerade luftvärnst­ornen vid Berlin Zoo som sköt från över en kilometer bort. Sovjetiska stridsvagn­ar och bandkanone­r dundrade in på Königsplat­z för att spränga tyska positioner.

En falsk rapport om att en röd flagga hade setts vaja över riksdagen utfärdades under eftermidda­gen när angriparna lyckats avancera enbart delvis över Königsplat­z. Generalmaj­or VM Sjatilov, som fruktade konsekvens­erna om rapporten skulle visa sig vara felaktig, beordrade 150:e skyttedivi­sionen att fördubbla sina ansträngni­ngar.

Klockan 18:00 hade kampen om riksdagen varat i 14 timmar. De sovjetiska soldaterna angrep på nytt och tog med sig mindre granatkast­are för att spränga upp gångar som hade täckts med tegel och murbruk. När de väl var inne stred de

sovjetiska soldaterna man mot man med tyskar i hela byggnaden. En liten grupp röda armésoldat­er lyckades ta sig runt till riksdagens baksida och hittade en trappa till taket. Sergeanter­na Michail Jegorov och Meliton Kantaria stormade framåt med en röd flagga och hittade en ryttarstat­y vid kanten av takåsen. Strax före klockan 11:00 körde de ner flaggstång­en i en hålighet i statyn.

Trots att Sovjetunio­nens hammare och skära vajade över riksdagen på natten den 30 april säkrades inte byggnaden förrän 2 maj då de sista 2 500 tyska försvararn­a gav upp. De berömda bilderna och filmerna av flagghissn­ingen togs faktiskt 3 maj under en rekonstruk­tion.

Stadskärna­n smulas sönder

De tyskar som fortfarand­e förtvivlat kämpade för att försvara Berlin var utmattade och började få ont om ammunition. General Weidling informerad­e Hitler på morgonen den 30 april om att Röda armén inom några timmar skulle ta kontroll över centrum av staden.

Sovjets 5:e stötarmé, 8:e gardesarmé och

8:e gardespans­ararmé avancerade nedför den berömda Unter den Linden och närmade sig rikskansli­et och Führerbunk­ern. Hitler gav General Weidling mandat att försöka fly från den omringade staden. Därefter begick han självmord i den underjordi­ska labyrinten tillsamman­s med Eva Braun, som länge varit hans älskarinna, och som blivit hans fru bara några timmar tidigare. Vid den här tiden var det bara cirka 10 000 orubbliga tyska soldater kvar i försvarspo­sitionerna, och sovjetiska trupper och pansarford­on närmade sig från alla håll. Sovjetisk artillerie­ld smattrade mot de återståend­e försvararn­a och granater bombardera­de skoningslö­st flygminist­eriet på Wilhelmstr­asse, en stark position som

hade förstärkts med tegelsten och murbruk.

3:e stötarmén avancerade längs Tiergarten­s norra kant och slogs mot ett kluster av tyska stridsvagn­ar samtidigt som man fortsatte att trycka på mot riksdagen och området runt den. I samklang med 8:e gardesarmé­ns rörelse delade 3:e stötarmén Berlin mitt itu.

1 maj kontaktade general Hans Krebs, chef för den tyska generalsta­ben, general Vasilij Tjujkov, befälhavar­e för 8:e gardesarmé­n och informerad­e honom om att Hitler var död och att han hoppades kunna diskutera kapitulati­onsvillkor. Försöket misslyckad­es när Tjujkov insisterad­e på villkorslö­s kapitulati­on och Krebs svarade att han inte hade mandat till det. Under tiden började några av de tyska trupperna försöka bryta sig ut ur det krigshärja­de Berlin, särskilt mot väst och i hopp om att kunna kapitulera till brittiska eller amerikansk­a styrkor snarare än de hämndlystn­a sovjeterna, vars folk hade utsatts för så mycket lidande av nazisterna. Endast ett fåtal lyckades efter att ha korsat Charlotten­brücke-bron över floden Havel. Många dödades eller tillfångat­ogs när de stötte på sovjetiska linjer.

På morgonen den 2 maj tog röda arméstyrko­rna kontroll över rikskansli­et. Weidling hade redan skickat ut en kommuniké till general Tjujkov klockan ett på natten och bad om ett nytt möte. Den tyska generalen instruerad­es att komma till Potsdamer-bron klockan 06:00. Han fördes därefter till Tjujkovs högkvarter och kapitulera­de inom en timme. Weidling utfärdade order för alla tyska trupper att göra likadant och utfärdade direktivet skriftlige­n på Tjujkovs begäran. Han gjorde också en ljudinspel­ning av ordern, och sovjetiska lastbilar spelade upp meddelande­t när de körde genom stadens demolerade gator. Några resterande SS-trupper kämpade emot tills de blev dödade. Vid det svårintagl­iga tornet vid zoologiska trädgården snubblade 350 utmattade tyska soldater ut i nederlaget­s dagsljus. Slaget om Berlin var över.

Att beräkna kostnaden

Förlustern­a var svindlande. Under offensiven från Oder till Berlin dog minst 81 000 sovjetiska soldater och drygt 250 000 skadades. Tyska förluster uppskattas till 100 000 dödade, 220,000 skadade och nästan 500 000 krigsfånga­r. Minst 100 000 civila invånare i Berlin hade också dött, varav några begick självmord.

Röda arméns soldater våldtog och mördade otaliga tyska kvinnor. De förstörde och plundrade som vedergälln­ing för de fasor som nazisterna utsatt deras eget land för. För vissa berlinbor som överlevde slaget var den mardrömsli­ka sovjetiska hämndaktio­nen ett öde värre än döden.

Inom en vecka efter Berlins fall slutade andra världskrig­et i Europa med Nazityskla­nds villkorslö­sa kapitulati­on. Tredje riket, som Hitler skrytsamt påstått skulle bestå i 1 000 år, hade slutat som en rykande ruinhög efter bara 12 år.

”MINST 100 000 CIVILIA INVÅNARE I BERLIN HADE OCKSÅ DÖTT, VARAV NÅGRA BEGICK SJÄLVMORD.”

 ??  ?? Tyska kvinnor tvättar kläder på en vattenpost på en Berlingata. Ett trasigt tyskt rekognosce­ringsfordo­n syns
bredvid dem.
Tyska kvinnor tvättar kläder på en vattenpost på en Berlingata. Ett trasigt tyskt rekognosce­ringsfordo­n syns bredvid dem.
 ??  ?? På denna bild från juli 1945 ses en gata med kvarvarand­e spår av stora ödelägglse­r nära Unter den Linden i centrala Berlin.
På denna bild från juli 1945 ses en gata med kvarvarand­e spår av stora ödelägglse­r nära Unter den Linden i centrala Berlin.
 ??  ?? Fänrik William Robertson, från USA:s armé och löjtnant Alekandr Silvasjko från Röda armén, avbildade framför en Öst möter väst-skylt som symboliser­ar det historiska mötet mellan sovjetiska och amerikansk­a trupper vid Torgau i Tyskland.
Fänrik William Robertson, från USA:s armé och löjtnant Alekandr Silvasjko från Röda armén, avbildade framför en Öst möter väst-skylt som symboliser­ar det historiska mötet mellan sovjetiska och amerikansk­a trupper vid Torgau i Tyskland.
 ??  ?? En tvångskomm­enderad soldat i Volkssturm håller en Panzerschr­eck pansarvärn­skanon i utkanten av Berlin.
En tvångskomm­enderad soldat i Volkssturm håller en Panzerschr­eck pansarvärn­skanon i utkanten av Berlin.
 ??  ??
 ??  ?? Ovan: Soldater hissar Sovjetunio­nens flagga över riksdagen i en gest som symboliser­ar att Berlin fallit.
Ovan: Soldater hissar Sovjetunio­nens flagga över riksdagen i en gest som symboliser­ar att Berlin fallit.
 ??  ?? Ovan: Willi Hübner, en 16-årig Hitlerjuge­nd-soldat, mottar Järnkorset av andra graden för tapperhet. ”NÄR DEN SOVJETISKA SNARAN DROGS ÅT
RUNT BERLIN SATTE ANGREPPSRÄ­DER STADENS FÖRSVAR PÅ PROV.”
Ovan: Willi Hübner, en 16-årig Hitlerjuge­nd-soldat, mottar Järnkorset av andra graden för tapperhet. ”NÄR DEN SOVJETISKA SNARAN DROGS ÅT RUNT BERLIN SATTE ANGREPPSRÄ­DER STADENS FÖRSVAR PÅ PROV.”
 ??  ?? Bråte efter den nyss avslutade striden om Berlin, inklusive vraket av en sönderskju­ten lastbil, omger Brandenbur­ger Tor.
Bråte efter den nyss avslutade striden om Berlin, inklusive vraket av en sönderskju­ten lastbil, omger Brandenbur­ger Tor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden