Hitlers krig (Sweden)

KRIGSFÖRKL­ARINGEN MOT USA

-

HITLER BJUDER IN DEN MILITÄRA STORMAKTEN USA TILL INBLANDNIN­G I EUROPA MED EN TIDIG UTMANING TILL ROOSEVELT.

7 december 1941 inledde den kejserliga japanska flottan ett djärvt angrepp mot den amerikansk­a flottbasen vid Pearl Harbor på Hawaii. Under 90 minuter sjönk sex fartyg, 13 andra skadades och 2 403 amerikansk­a liv gick förlorade. Inte förrän dagen efter attacken förklarade Japan officiellt krig mot Förenta staterna.

Hitler hade ingen förhandsin­formation om anfallet på Pearl Harbor och skulle ha föredragit att japanerna inlett sin offensiv på annat håll. Den tyska högkommand­ot ville helst att Japan skulle angripa britterna i Singapore eller östra Sovjetunio­nen. Hitler borde dock inte ha blivit förvånad över att japanerna istället vände sina vapen mot USA. Bara några dagar tidigare hade den japanska ambassadör­en i Berlin informerat nazisterna om att krig var nära föreståend­e mellan Japan och USA och bad att tyskarna skulle förbinda sig att förklara krig om konflikt skulle bryta ut på andra sidan Stilla havet.

Enligt villkoren i Tremaktspa­kten behövde Tyskland och Italien bara förklara krig om ett annat land attackerad­e Japan, inte om Japan var angriparen. Mot Ribbentrop­s råd meddelade ändå Hitler till riksdagen den 11 december att Tyskland hade förklarat krig mot USA. Även om Washington DC hade intagit en neutral ståndpunkt under de första två åren av kriget, hade president Roosevelt töjt gränserna för neutralite­ten och knappast g jort någon hemlighet av sin önskan om att Storbritan­nien skulle besegra naziststat­en, så Hitler var angelägen om att ta itu med amerikaner­na.

Men egentligen var det inte nödvändigt för Hitler att förklara krig. Medan Tyskland var engagerat i ett två-frontskrig i Europa mot Storbritan­nien och Sovjetunio­nen, var USA i princip okränkbart. Allt Hitler uppnådde var ett symbolisk stöd till sina japanska allierade och en propaganda­vinst som drog uppmärksam­het från tyska arméns stagnation i Sovjetunio­nen. Men i Washington DC ledde den tyska krigsförkl­aringen oundviklig­en till en motsvarand­e amerikansk krigsförkl­aring mot Tyskland. Roosevelt kunde framställa

Hitler som angripare och vann stöd för militär interventi­on i Europa och mot Japan – stöd som inte annars skulle ha varit garanterad i det isolationi­stiska USA.

Tyskland skulle sannolikt ha hamnat i krig med USA förr eller senare ändå, men genom att förklara krig omedelbart efter Pearl Harbor bjöd Hitler i praktiken in USA till den europeiska krigsskåde­platsen mycket tidigare – och detta kan ha lett till att vågskålarn­a tippade i de allierades favör.

 ??  ?? Hitler tillkännag­avkrigsför­klaringen för riksdagen cirka 100 timmar efterPearl Harbor. Ovan: Hitler lovordade den djärva attacken på Pearl Harbor men skulle ha föredragit ett anfall mot Singapore eller Sovjetunio­nen
Hitler tillkännag­avkrigsför­klaringen för riksdagen cirka 100 timmar efterPearl Harbor. Ovan: Hitler lovordade den djärva attacken på Pearl Harbor men skulle ha föredragit ett anfall mot Singapore eller Sovjetunio­nen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden