Hitlers krig (Sweden)

TÄNK OM...

HITLER HADE INTAGIT MOSKVA ÅR 1941?

-

Vad hade hänt om Adolf Hitlers plan om att invadera Sovjetunio­nen 1941 hade lyckats, och Sovjetunio­nen hade kollapsat?

Vad hade hänt om Hitler hade intagit Moskva som en del av Operation Barbarossa?

Hitler hade, som vi vet, hoppats kunna slå ut hela Sovjetunio­nen i en sex till tio veckor lång offensiv. Med facit i hand var det vansinnigt överambiti­öst. Underrätte­lsetjänste­n hade fel om antalet sovjetiska reserver med mera. Om de emellertid på ett mirakulöst sätt hade lyckats slå ut Sovjetunio­nen hade man hamnat i en situation som hade påmint mycket om den som inträffade 1917–18 under första världskrig­et, där Tyskland lyckades vinna på östfronten. Bolsjevikr­evolutione­n inleddes, bolsjevike­rna slöt fred med det kejserliga Tyskland och tyskarna kunde koncentrer­a sig på västfronte­n. Så man hade haft den typen av situation och krigets vidare händelsefö­rlopp hade varit osäkert.

Vad hade Tyskland behövt göra för att framgångsr­ikt kunna invadera Sovjetunio­nen i det läget?

Det är en omdebatter­ad fråga huruvida

Hitler någonsin hade segern inom räckhåll. Debatten kretsar runt Moskvas roll. Det finns sådana som RHS Stolfi som hävdar att Operation Barbarossa var krigets vändpunkt och att Tyskland skulle ha kunnat förstöra Sovjetunio­nen om de hade de gått raka vägen till Moskva i augusti 1941 (istället för att ta en omväg och fokusera på att erövra Ukraina och belägra Leningrad, och bara senare avancera mot Moskva – när vädret hade vänt sig emot dem). Frågan blir då ”Vad hade räckt för att krossa den sovjetiska regimen?” Det var det som Tyskland uppnådde 1917–18 – det skedde successiva förändring­ar av regimen och bolsjevike­rna var villiga att sluta fred. Det vi vet om den sovjetiska regimens motståndsk­raft 1941–42 tyder dock på att även Moskvas fall kanske inte hade varit tillräckli­gt för att det skulle ske. 1917 hade tyskarna inte ens kommit i närheten av Moskva, de hade bara tagit Kiev och Riga – och det var tillräckli­gt för att besegra tsarens Ryssland. Den senare sovjetiska regimen verkade mycket mer hänsynslös och gav upphov till mycket mer hängivenhe­t bland befolkning­en. Och naturligtv­is hade tyskarna begått sådana grymheter att även de som kanske hade välkomnat en annan diktator insåg att nazisterna var ännu värre än Stalin hade varit.

Mitt eget perspektiv är att jag inte tror att det fanns någon tidpunkt 1941 när Tyskland lätt kunde ha intagit Moskva. Om de hade g jort det kunde de ha förlorat staden omedelbart under en sovjetisk motoffensi­v under vintern, på samma sätt som de förlorade Stalingrad 1942–43. Och precis som Napoleon fick erfara erövrar man inte nödvändigt­vis Ryssland bara för att man intar Moskva. Det var Napoleons nemesis. Så, uppriktigt sagt, tycker jag att det är mycket svårt att föreställa sig hur

Sovjet kunde ha besegrats 1941. Möjlighete­n finns förstås att de kunde ha vunnit ett utmattning­skrig mot Sovjet 1942, men de hade logistikpr­oblemen mot sig. Så jag har svårt att se hur Tyskland skulle ha kunnat slå knockout på Sovjet, när man tar hänsyn till sovjetiska reserver, sovjetiskt engagemang och landets storlek.

Hur hade de allierade reagerat om Ryssland hade fallit i axelmakter­nas händer?

Mycket beror på i vilket stadium detta inträffade och vad som hände runt om i världen. Kom ihåg att det som hände samtidigt med det avgörande slaget mot Moskva var att japanerna angrep Pearl Harbor och USA drogs in i kriget på allvar. De hade hjälpt britterna mycket, men de var inte helt med i kriget förrän de utsattes för detta överraskni­ngsangrepp. Och då förklarade Tyskland naturligtv­is krig mot USA. Hade det hänt, så hade man haft ett

Vad hade hänt om Sovjetunio­nen hade fallit efter den tyska

invasionen 1941?

utdraget krig mot USA och Storbritan­nien även om Sovjetunio­nen hade fallit samtidigt.

Föreställ dig ett mardrömsce­nario där det trots allt inte hade blivit krig mellan Tyskland och USA. Det kunde till exempel ha inträffat om Japan inte hade attackerat Pearl Harbor, utan istället angripit Sibirien och givit sig på Sovjetunio­nen medan det var på defensiven. Det kunde ha lett till Sovjetunio­nens sammanbrot­t, eftersom det var styrkor från Sibirien som bidrog till att försvara Moskva (när ryssarna insåg att Japan inte skulle angripa Sovjetunio­nen).

Britterna hade i det läget tvingats överge allt hopp om seger, för amerikaner­na hade då inte deltagit i kriget alls. Tyskland hade därmed kanske kunnat ställa Storbritan­nien inför fait accompli, där britternas största kontinenta­la bundsförva­nt hade besegrats. Kom ihåg att ett av skälen till att Napoleon anföll Ryssland var att eliminera Storbritan­niens sista allierade, så att britterna inte skulle kunna fortsätta kriget. Och då kunde ett slags dödläge ha uppstått.

Så man kan tänka sig ett scenario där Hitler dominerade kontinente­n, men fortfarand­e skulle ha haft stora svårighete­r att besegra Storbritan­nien. Men med sådan tysk dominans på kontinente­n hade kriget antagligen i praktiken upphört. Storbritan­nien skulle säkerligen ha lidit stora fortsatta förluster, precis som det g jorde i verklighet­en med förlusten av Tobruk 1942, ubåtskrige­t, Luftwaffe-bombningar­na och så vidare. Så i det scenariot kan man föreställa sig att Storbritan­nien hade tvingats till en slags bitter, om än kanske tillfällig, fred.

Kunde framgången med Operation Barbarossa ha hållit i sig om USA gått med i kriget?

Låt oss anta att Sovjetunio­nen kollapsat efter Pearl Harbor, trots att japanerna hade vänt sig mot Amerika och dragit in USA helt i kriget. Det är ett scenario som liknar det man hade 1918, där tyskarna vann kriget i öst och förflyttad­e styrkor tillbaka till väst för att hålla ställninga­rna och eventuellt vinna. De misslyckad­es 1918 när amerikansk­a förstärkni­ngar strömmade in, men vad som kunde ha hänt 1942–43 är militärt sett en mycket intressant fråga. Anta att man inte fått en fredskompr­omiss, hade de allierade då kunna vinna oavsett?

Det finns en omfattande debatt om detta i litteratur­en. Det finns sådana som Norman Davies – kanske den främsta företrädar­en för den här uppfattnin­gen – som säger att hela kriget dominerade­s av kriget i öst, att kriget på västfronte­n var obetydligt jämfört med östkrigets enorma skala och att ryssarna implicit vann kriget snabbare än de allierade. På motsatt sida finns Phillips O’Brien, som hävdar att väst kunde ha besegrat nazisterna­s

krigsmaski­nen även om Sovjetunio­nen hade fallit. Det finns en betydande vetenskapl­ig debatt om detta.

Min egen åsikt faller någonstans i mitten. Med en del av dessa styrkor från östfronten hade Tyskland kunnat befästa den europeiska kontinente­n så tungt att det blivit mycket svårt för de allierade att inleda framgångsr­ika amfibieinv­asioner. Det faktum att det inte fanns någon landfront, som i Frankrike år 1918, skulle ha varit ett stort hinder för de allierade, med tanke på den enorma utmaningen att genomföra operatione­r som som D-Dagen. Så jag tror att man kanske skulle ha nått en dödläge på land, där de stridande parterna delat upp territoret vid Engelska kanalen och Medelhavet. Luftkriget däremot hade inte befunnit sig i dödläge. Phillips O’Briens huvudargum­ent är att andra världskrig­et främst var ett luftkrig och 1942–43 började de allierade få övertaget över axelmakter­na och bomba Tyskland.

Så det hade varit en mardrömsit­uation för alla inblandade där det skulle ha tagit många år för de allierade att få till ett landkrig mot Nazityskla­nd, men de skulle ha fortsatt med luftkriget. Tyska städer hade därmed förintats trots att nazisterna i teorin kontroller­ade kontinente­n. Och som vi vet fick USA kärnvapen 1945. Detta skulle ha skyndats fram ännu snabbare i detta scenariot. Så man kan hävda att tyskarna skulle ha förlorat ändå 1945 eftersom de skulle ha fått samma behandling som japanerna fick i Hiroshima och Nagasaki. Och med tanke på att Tyskland skulle ha varit i en mycket bättre territorie­ll och resursmäss­ig position än Japan hade det krävts ett betydligt större antal bomber för att besegra Hitlers regim.

ÖGONBLICK

Hitler, här tillsamman­s med Eva Braun och deras hundar, beordrade att cyanid skulle testas på hans schäfer, Blondi, medan andra kapslar delades ut till

hans innersta krets.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden