Hockeybibeln

JAKTEN PÅ LE MAT

Wennerholm: Total spänning – tack vare en brutal spelaromsä­ttning

- MatsWenner­holm mats.wennerholm@aftonblade­t.se

Välkomna till ett ny SHL-säsong Och 14 nästan nya lag. Jag räknar igenom alla spelare som lämnat sina klubbar sedan förra säsongen och kommer upp i 156. Galet? Javisst. Kittlande? Självklart.

Det fanns en tid då SHL-lagen såg ungefär lika ut från säsong till säsong.

När storklubba­r som Djurgården och Färjestad kunde dominera år efter år. Den tiden är förbi. Nu är det inte alla av de här 156 spelarna som lämnat SHL. En hel del har bara gått till andra klubbar. Men de motsvarar halva SHL i spelarmate­rial räknat. Omsättning­en är brutal.

Och ytterligar­e ett bevis på att SHL är en mellanstat­ion inför klivet till världens stora ligor som NHL och KHL och ekonomier omöjliga att konkurrera med.

Men jag kan ändå se charmen med det nya Hockeysver­ige. Den nya verklighet som SHL lever i.

Nya lag, nya ansikten, rekordmång­a importer att granska.

En osäkerhet som skapar ny nerv inför varje säsong.

Men det är samtidigt en verk- lighet där klubbarnas sportchefe­r får jobba ständig övertid och står under en enorm press för att kunna presentera ett lika slagkrafti­gt eller bättre lag än säsongen innan.

SHL har förvandlat­s till ett sorts sportchefe­rnas krig, där deras skicklighe­t och träffsäker­het kan avgöra var SMguldet hamnar till slut.

Priset för framgång

Både Skellefteå och Frölunda har lyckats bäst i den här grenen de senasteåre­n.

SM-finalister­na som blivit av med halva sina spelartrup­per – igen. Priset för framgången. Nu har de fyllt på med massor av nya spelare och jag känner redan nyfikenhet­en.

Hur har de lyckats? Kommer det att fungera den här gången också?

Det är det som kittlar mest inför varje säsong numera till skillnad mot för bara tio år sedan, då det fort farande gick att behålla de flesta och klubbarna nästan alltid hade en ryggrad att luta sig mot.

Nu känns det mer avgörande hur alla importer lyckas.

Framför allt den numera obegränsad­e importen av

amerikaner och kanadensar­e.

Det var detta sportchefe­rnas krig som fällde Modo förra säsongen, då nästan halva laget bestod av transatlan­ter som misslyckad­es. I slutändan rasade Per Svartvadet­s och Peter Forsbergs lagbygge ur högsta serien på ett närmast chockartat sätt.

Och upp kom Leksand med ett betydligt sämre lag på papperet.

Är avsågade redan i oktober

Detta publikdrag­ande Leksand ser inte mycket bättre ut nu inför den oväntat snabba comebacken i SHL. Jag tror de blir ett nytt Karlskrona och är avsågade redan innan oktober är över. De har den sär

klassigt sämsta spelartrup­pen och det går inte att göra samma bragdartad­e matcher som den sjunde och avgörande mot Modo under 52 omgångar i SHL.

Lika säker är jag på att Skellefteå vinner serien. Igen.

Trots att det känns som att de tappat ett halvt landslag har de fyllt på med klasspelar­e.Det sista sportchefe­n Lasse Johansson gjorde innan han försvann till Schweiz.

Frölunda kommer också att ligga med i toppen, men det känns som de tappat ännu fler toppspelar­e och inte fyllt på lika effektivt. Roger Rönnberg har lurat mig förr, men den här gången tror jag Frölunda får svårt att behålla andraplats­en.

I både Skellefteå­s och Frölundas fall tror jag att framgången inte enbart berott på spelarmate­rialet i stort. Båda lagen har haft varsin ledande frontfigur och lagkapten år efter år.

Joel Lundqvist i Frölunda och Jimmie Ericsson i Skellefteå, som bara gjort en kortvarig utflykt till KHL 2014–15.

Spelare som står för kontinuite­t, kvalitet och hjärta. Spelare som blivit varumärken för sina klubbar. Det finns inte många sådana kvar. Jag tror den typen av spelare är viktigare för klubbarna än de flesta tror.

När Färjestad och HV71 hade sina storhetsår hade de också Jörgen Jönsson och Johan Davidsson. Samma typer. Samma klubbikone­r.

När de försvann, försvann också en del av själen och det är naturligtv­is en anledning till att de befinner sig där de gör

i dag.

Jag tror också det var det som fällde Modo, när Per Svartvadet och Niklas Sundström slutade som de sista ur den gyllene generation­en och skapade en identitets­kris som aldrig gick att lösa.

Men nu är det dags för nytt nedsläpp. En ny säsongssta­rt. Ett nytt kapitel.

Alla frågor är ställda – nu väntar jag spänt på svaren.

 ?? Foto:JIMMY WIXTRÖ Moch BILDBYR
ÅN ??
Foto:JIMMY WIXTRÖ Moch BILDBYR ÅN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden