Hockeybibeln

EN DRÖM ÖFR SHL

WENNERHOLM: OS-jakten blir lika het sommatcher­na – det är bara att gratulera publiken

- MatsWenner­holm mats.wennerholm@aftonblade­t.se

Att det inte blir några NHL-spelare i OS var inte världens gladaste nyhet för alla hockeyfans.

Men det var det bästa som kunde hända SHL.

Jag tror jakten på en OS-plats kommer höja både spelet och intensitet­en i matcherna under hösten.

Det är en turnering ingen som har chansen vill missa.

Det gäller inte bara alla SHL-svenskar, utan även de kanadensar­e, amerikaner, finländare och en och annan tjeck och slovak som spelar här. Alla har fått en unik chans att ta sig till världens största och mest prestigefy­llda internatio­nella turnering. Det har de inte kunnat, med några få undantag, sedan OS i Lillehamme­r 1994. Den gången kom samtliga 23 spelare i den svenska truppen från SHL och Peter Forsberg gjorde sin sista säsong i Modo när han la sin berömda straff.

Så många blir det inte den här gången, men jag tror Rikard Grönborg kommer plocka drygt hälften från SHL och tillbringa hösten på scoutresor i Sverige, KHL och Schweiz.

Och publiken är bara att gratulera. Kampen om OS-platser kommer att bli lika het som själva matcherna. Jag har nog aldrig känt mig så positiv inför en SHL-säsong och då är jag ändå en väldigt grinig gammal gubbe.

Skapar en ny dimension

Dessutom har SHL gjort några regeländri­ngar som gjort mig ännu gladare.

Som att nivån höjs när en målvakt ska anses ha blivit störd och att det är domarna på isen som avgör det. Inga långa telefonsam­tal till situations­rummet längre, inga onödiga pauser där det ska letas minsta touch mellan spelare och målvakt. Det fanns få saker som retade mig mer vintern som gick.

Jag gillar också förslaget att det ska bli tillåtet att sparka pucken bakåt vid tekningar. Den regeln ska testas först, men jag hoppas att den blir verklighet precis som den är i NHL. Det ger ytterligar­e en

dimension till konsten att vinna en tekning. Tittar jag på lagen och förutsättn­ingarna kittlar det också mer än vanligt. Det är sällan tabellen känts så öppen.

Isterband blev pannkaka Det är inte som förr. I dag är spelaromsä­ttningen enorm i alla klubbar och det är svårt att få den kontinuite­t som skapar ett ständigt topplag.

Ta åren mellan 2002 och 2011, då Färjestad och HV71 dominerade SHL nästan fullständi­gt. På de åren delade de två klubbarna på sju av tio möjliga SM-guld. Färjestad tog fyra, HV71 tre.

Från 2011 tog Skellefteå över som ensam dominant med sex raka SM-finaler, men mot sex olika motståndar­e. Och utdelninge­n blev ganska mager med två SM-guld av sex möjliga.

Men i fjol bröts förtrollni­ngen när väster-

bottningar­na ”bara” blev sexa och åkte ut redan i kvartsfina­len mot Frölunda. HV71, som få eller inga trodde på innan seriestart­en, tog SM-guldet i en final mot lika otippade Brynäs. Jag trodde att Växjö skulle spraka som ett småländskt isterband i en glödhet panna i slutspelet, men det blev pannkaka i stället och det redan i kvarten mot Malmö. Det var en klen tröst att de infriade mitt tips och vann serien. Jag tror det kan bli ett liknande scenario den här säsongen. Det känns som tio lag kan ta SM-guld framåt vårkanten, men där bara två, eller tre kommer att slåss om serieseger­n. Frölunda är mina favoriter och Skellefteå och Växjö de främsta utmanarna.

Kan omöjligt vara med och slåss

Men så här innan pucken släpps har jag mer frågor än svar.

Samtidigt är det intressant­are frågor än på länge:

Ska Thomas ”Bulan” Berglund lyckas lyfta ett Luleå som såg tyngre ut än pansarkrys­saren Potemkin i fjol?

Kommer målvakten Jonas Gustavsson vara samma ”monster” i Linköping, som han var när han tog Färjestad till SM-guldet 2009? Och hur bra är en 37-årig Tony Mårtensson som också är tillbaka i LHC?

Kan HV71 försvara SM-guldet efter att ha tappat mer än halva laget?

Hur bra blir Djurgården andra året med Robert Ohlsson i båset?

Mina svar på just de frågorna bygger mer på magkänsla än något annat. Ja, jag tror att Bulan lyfter Luleå. Ja, jag tror att Monstret kommer att dominera om han bara håller sig frisk.

Nej, jag tror inte HV71 tar SM-guld igen.

Och ja, jag tror Djurgården blir vinterns överraskni­ng och tar en top�placering. Det är egentligen bara två lag jag räknar bort på förhand och det är

Karlskrona och nykomlinge­n Mora. Inte för att vara elak, utan för att det är de två trupper som känns absolut tunnast på papperet.

Jag kan omöjligt se att de ska vara med och slåss om några slutspelsp­latser, utan där handlar det bara om att överleva och möjligen, i bästa fall, undvika kvalspel.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden