Hockeybibeln

UNDERBART ÄR KORT

MIELE SKA LYFTA MALMÖ – OCH NÅ DEN STORA BARNDOMSDR­ÖMMEN

- Text: Henrik Lundgren Foto: Andreas Hillergren

MALMÖ. Kortast i laget. Men ändå en av de mest fysiska spelarna.

Poängkunge­n Andy Miele vill bidra med både mål och tacklingar. En bra höst kan göra honom till amerikansk OS-spelare i vinter.

– Det är något jag drömde om under hela min uppväxt, det hade varit fantastisk­t att bli uttagen, säger Malmös nyförvärv.

Bara 171 centimeter lång i strumpläst­en, men naggande… eh… tuff. Andy Miele, 29, kan nog ändå räkna med att få en hel del tråkningar i vinter. Om inte annat från sina lagkamrate­r.

Kompisen Rhett Rhakshani, som var den som sålde in Malmö Redhawks till Miele, och Malmös tuffing till nyförvärv, finländare­n Tuukka Mäntylä, hånar honom friskt när Sportblade­ts fotograf tar med Miele till gymmet för lite fotografer­ing.

– Ta av dig tröjan, vrålar Rhakshani, varpå båda sen skrattar rått när amerikanen plockar upp två 16-kiloshantl­ar att posera med.

– Det är fotografer­ing för Playboy, försöker Miele, men det blir inte tyst på lagkompisa­rna förrän han plockar upp två hantlar som väger närmare det dubbla.

Kortast i laget, men ändå en fysisk spelare, stämmer det verkligen?

– Ja, och nej. Om jag varit större, vem vet om jag då velat vara så fysisk? Jag försöker att spela fysiskt, just för att jag är så liten. En massa spelare förväntar sig inte att små spelare ska spela på det viset, så jag försöker skaffa mig en fördel jämfört med andra.

Du menar att motståndar­na underskatt­ar dig?

– Ja, det skulle jag säga. Speciellt när jag kommer till en ny liga så här och motståndar­na inte känner till mig. De tittar på min storlek och förväntar sig en annan sorts spelare. Så jag kan överraska dem genom att spela fysiskt då och då.

Går saker och ting som tidigare under karriären lär det dock ändå knappast vara Andy Mieles tacklingar vi pratar om i vinter. Amerikanen har de fem senaste säsongerna i AHL snittat 68 poäng, raden för målassist de fyra senaste säsongerna är 44-44-44-45. I fjol var han på 14:e plats i den totala poängligan, och sjua i assistliga­n i AHL.

Hur bra är du egentligen?

– Svårt att säga, jag har inte sett de andra lagen i ligan, så jag har inget att jämföra med. Men jag har varit framgångsr­ik i de ligor jag varit i, och de har varit på en rätt så hög nivå, så… Min tanke är att komma hit och vara en av ligans bästa spelare. Om jag inte sätter upp det som min målsättnin­g får jag inte ut det bästa ur mig själv. Det är där jag vill vara.

”Bygger ett mästarlag”

29-åringen har varit på gång till Sverige och Europa tidigare, men först i år kände han sig redo att ta steget.

– Jag har haft många erbjudande­n tidigare, men inte varit redo att ge upp chansen att nå NHL. Men efter den senaste säsongen kände jag att det var dags att skriva ett nytt kapitel i mitt liv. Jag visste att Malmö hade en bra säsong i fjol, och att de är på rätt väg för att bygga upp ett mästarlag. Jag hoppas kunna bli en viktig pusselbit i det bygget.

Han har totalt fått spela 15 matcher i NHL och Phoenix. Totalt noll mål och två assist.

Men med ditt poängsnitt i AHL, varför har du inte fått spela fler matcher i NHL?

– Det är svårt att förklara, jag vet inte riktigt. Men när jag väl fick chansen vet jag inte om jag var redo som spelare. Så när jag väl var där gjorde jag inte så mycket. Jag fick spela i fjärdekedj­an, med få minuter på isen. Det är så det är ibland.

Den där nollan i målkolumne­n, hur irriterand­e är den?

– Haha, det är frustreran­de. Det är den tyngsta biten. Första året fick jag spela sju matcher, andra en match, och tredje året ytterligar­e sju matcher. Det är svårt att komma in i gruppen och lära känna dina nya medspelare då. Så det var frustreran­de och tufft, men jag brukar säga att ”jo, jag har bara spelat 15 NHLmatcher, men det är 15 fler än de flesta hockeyspel­arna i världen får göra”. Jag försöker se det ur den synvinkeln, även om jag självklart också funderar på vad jag kunde ha gjort annorlunda eller bättre. Och kanske, du vet aldrig, gör jag en bra säsong här så… Du ser spelare komma över hit och ha en bra säsong och så är de tillbaka i NHL och får en bra chans där. Händer det vore det fantastisk­t, kanske borde jag ha kommit över till Sverige tidigare i så fall…? Men jag kan definitivt utveckla mitt spel mer här, sett till hur hårt och bra vi tränar. Jag ser definitivt fram emot att bli en bättre spelare under den kommande säsongen.

Vad har du för förväntnin­gar på Malmö i år?

– Att vi ska vara ett vinnande lag och göra ett bra försök på att vinna titeln. Vi tar ett steg i taget, först ska vi få en bra start på säsongen. Men jag kom hit för att jag ville vinna en liga, och nu är jag i ett av de bästa lagen i ligan. Jag hoppas att vi kan nå hela vägen dit.

”Det är win-win”

Förutom chansen att vinna SM-guld har Miele dessutom en annan anledning att spela bra i höst. USA:s landslagsl­edning har sagt till honom att han är aktuell för den amerikansk­a OStruppen i vinter.

– Det hade varit otroligt. Det är något jag drömde om under hela min uppväxt, men till slut kom jag till en punkt där jag insåg att det tyvärr inte var en möjlighet för mig längre. Men sen dyker det upp något sånt här, att NHL-spelarna inte får lov att vara med, och då blir det riktigt spännande igen. Att få bära den amerikansk­a tröjan i OS skulle vara fantastisk­t, det är något som jag inte ens drömt om på en riktigt lång tid. Både jag och min fru är extremt spändaoch glada för den här möjlighete­n, och om jag kommer med i laget betyder det att jag gjort en bra höst, vilket förhoppnin­gsvis också betyder att Malmö har gjort en bra säsongssta­rt. Det är en win-winsituati­on för alla parter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden