Hockeybibeln

”JAG HAR MYCKET ANNAT ATT TÄNKA PÅ, LÄXOR OCH SKOLAN OCH SÅNT”

RASMUS D AH LINSKA BLI SVERIGES FÖRSTA DRA F TETT A PÅ 29 ÅR

- Henrik Lundgren

GÖTEBORG. Om allt går som det ska går Rasmus Dahlin, 17, som draftetta nästa sommar. Inom en snar framtid kommer han att vara en av NHL:s mest uppmärksam­made spelare – och mångmiljon­är.

Om han funderar mycket på sin framtid och alla pengarna? Inte speciellt. – Jag har mycket annat att tänka på, läxor och skolan och sånt, säger Frölundas supertalan­g.

I slutet av september i fjol snackades det vilt om den stora backtalang­en i Frölunda. Filip Westerlund, då 17, fick debutera mot Brynäs och imponerade enormt. Han jämfördes med NHL-stjärnor som Erik Karlsson och fick snabbt rejält med speltid i SHL.

Ändå var det ingenting mot vad som skulle komma några veckor senare.

Rasmus Dahlin, då 16 år gammal, hade debuterat för 18-årslandsla­get under sommaren och när Oscar Engsund åkte på fem matchers avstängnin­g för en knätacklin­g gick budet till en blyg yngling. Han hade fått göra några träningar med A-laget, men alla hans tankar låg på att försöka ta en plats i Frölundas J20-lag. Det blev inte riktigt så. – Jag kunde aldrig ana att det skulle bli så här. Det har gått otroligt fort, faktiskt bara sprungit iväg. Jag har bara försökt att kriga på och göra mig själv bättre varje dag. Så jag har inte tänkt så mycket på det faktiskt. Du har aldrig ens stannat upp en sekund, tänkt ”vad fanken hände?”?

– Knappt. Det har rullat på, det är så mycket annat att tänka på. Så jag har inte stannat upp ännu faktiskt.

”En Saab kanske?”

Om man som journalist söker efter starka uttalandet och snack i rubriker är Rasmus Dahlin helt fel person att intervjua. Man skulle ju kunna tro att en 17-åring som nästa sommar ser ut att bli Sveriges första draftetta sedan Mats Sundin 1989 skulle ha en tendens att flyga iväg lite, men Dahlin står med minst två ben på jorden.

– Jag försöker bara vara mig själv.

Får du hjälp?

– I grund och botten kommer det ju från min familj. Men jag försöker bara vara mig själv. Vad säger dina föräldrar om din fjolårssäs­ong? Jättegenom­brott i SHL, ett av säsongens snyggaste mål, JVM-uttagen tre år för tidigt som turneringe­ns yngste spelare.

– De är så klart glada över hur det gick. När det går bra är de stolta över mig, men det är de när det går dåligt också. Hade jag spelat någon annanstans, på någon annan nivå, hade de också varit glada för mig. Minns du vad du tänkte första gången någon sa till dig att du skulle bli vald först i NHL-draften?

– Nej, nja… jag trodde väl inte på det, precis som jag fortfarand­e inte gör. Men vi får väl se när det kommer. Oavsett om du väljs först eller som trea eller femma ses du alltså som en av de bästa hockeyspel­arna i världen i din ålder. Kan du ta in det?

– Nej, faktiskt inte. Det är så klart något som jag har drömt om, men ja… Vi får se vad som händer. Det är mycket en dag i taget. Var kommer den inställnin­gen från?

– Jag har alltid gjort så. I grund och botten spelar jag hockey för att jag älskar det, jag gör det för att det är så kul. Vad är det som gör att du älskar hockeyn då?

– Gemenskape­n, det är alltid kul att komma ner till isen, vinna matcher… Det är så brett, det är svårt att förklara.

Det är ju mycket runt omkring också, med

kändisskap­går fel är du och högst stora troligt pengar. mångmiljon­ärOm inget om– Nej, ett jag år. går Tänkerju fortfarand­edu på det? i skolan. Jag är fortfarand­etänka på, med ung. läxor Jag och har den mycket biten. annat att Nästa år får du ta körkort. Vilken bil vill du köpa?

– Ja, vad blir det? En Saab kanske? Hur mycket funderar du på NHL då, var du skulle vilja hamna?

– Ingenting. Nu är det den här säsongen som gäller, vi ska försöka ta oss till guldet med Frölunda. Dina offensiva kvaliteter är ju oerhört imponerand­e. Du har aldrig funderat på att bli forward i stället?

– Haha, nej. Jag älskar att spela back. Du får vara med och bidra i försvaret och får vara med överallt på banan. Det är grymt att vara back.

”Jag var helt borta”

I våras gjorde han målet som kanske blev säsongens mest uppmärksam­made. När det såg som mörkaste ut för Frölunda i kvartsfina­lserien mot Skellefteå tog han pucken i egen zon, dribblade av fyra SAIK-spelare innan han sköt in pucken i krysset. Målet har setts över 100 000 gånger på Youtube sedan dess. Hur många gånger har du själv kollat på det?

– Det har kommit upp några gånger. Det är polarna som visar mig, det är kul att de uppskattar det jag gör.

Vad känner du själv när du ser det?

– Nä, man blir väl… Kul att göra mål? Haha, nej, jag vet inte vad jag ska säga. Men det var riktigt häftigt, både målet och med all publiken runt omkring. Ja, Scandinavi­um exploderad­e verkligen. Du fick en stående ovation i en dryg minut av hemmapubli­ken. Kunde du ta in det?

– Nej, jag var helt borta i den stunden. Jag kommer inte ihåg så mycket faktiskt.

Skönt att det finns Youtube?

– Ja, precis.

 ??  ?? Dahlin gjorde ett av fjolårssäs­ongens snyggaste mål.
Dahlin gjorde ett av fjolårssäs­ongens snyggaste mål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden