Hockeybibeln

BRINNER FOR LULEA

”Bulan” är hemma för att ta dem tillbaka dit de hör hemma

- Text: Henrik Lundgren Foto: Ola Axman

LULEÅ. Han förde Brynäs till en sensatione­ll SM-final i våras.

Thomas ”Bulan” Berglund tar nu över ett ständigt underprest­erande Luleå. Och han gör det med en nystart. – De har testat att öka budgeten och värva stora stjärnor, men inte fått den framgång som var önskad. Nu satsar vi mer på hemvävt, spelare från Norrbotten har ett driv att vilja göra något extra för Luleå, säger han.

Han föddes förvisso i Piteå, men det var under 17 säsonger i Luleå som Thomas Berglund skapade sin hockeykarr­iär. Under ytterligar­e sju år var han sen tränare inom klubben. Så att säga att den förlorade sonen nu har återkommit är ingen överdrift. ”Bulan” är hemma och han ska ta Luleå tillbaka dit de hör hemma.

När han presentera­des i våras sa klubbens sportchef Stefan ”Skuggan” Nilsson att Luleå fått Sveriges bäste tränare.

Vad säger du om den pressen?

– Det vet jag inte, det är väl ingenting som jag har funderat på. Det återstår att se. Men nä, jag försöker göra så gott jag kan, sen finns det säkert olika kriterier och åsikter om vad som gör en bra tränare. Jag försöker vara den jag är och göra ett så bra jobb som möjligt.

Vilka är dina styrkor?

– Jag antar att jag är bra på att ta människor och olikheter och att kunna samarbeta med olika personligh­eter. Det tror jag. Hur vill du att ditt Luleå ska spela denna säsong?

– För det första vill jag att vi ska utnyttja den skicklighe­t som finns i laget, men sen också att vi ska ha ett lagspel där vi jobbar tillsamman­s och försöker vinna tillbaka pucken snabbt när vi väl har tappat den, så att vi får mer spel med puck. Jag tycker att det är den vägen man ska gå om man ska ha utveckling. Det är min ambition i alla fall. Det ger en grund, om man tror

på sitt eget spel tycker jag att man

ska ha mycket puck, inte ställa upp och styra.

”Vi väljer en annan väg”

Det är ett annorlunda Luleå som han är tillbaka för att träna. Ett halvår efter att han lämnade Luleå sommaren 2014 avslöjade klubben att de med hjälp av sponsormil­joner, många sådana, skulle göra en storsatsni­ng. Med Minecraft-miljonerna skulle Luleå ta över svensk hockey.

– Vi vill bli bäst i landet. Vi ska peta ner Skellefteå från tronen, sa Lars ”Osten” Bergström i februari 2015.

Men då var ”Bulan” redan i Brynäs. Våren 2013 var han med när Luleå nådde SM-finalen, men väl där var chanslösa mot Skellefteå. Nu stod han i stället i Brynäs bås och såg på när Luleå värvade stjärna efter stjärna. Efter två år av stora, men mestadels misslyckad­e, värvningar har klubben nu tvingats inse att det krävs en rejäl omställnin­g. De två årens storsatsni­ng har bara lett till en kvartsfina­l (2015/16) och en åttondelsf­inal (2016/17).

Berglund ser tillbaka på de senaste åren, men aktar sig noga för att kritisera klubbens misslyckad­e satsning alltför mycket.

– Det är en omstart vi gör nu. De provade att värva många stjärnor och ökade budgeten rejält. De fick en viss framgång, men inte den framgång man önskade. Nu väljer vi en annan väg, vi minskar på antalet utländska importer, men vill ändå ha kvar kittet. Och sen satsa mer på hemvävt. Vi ska ge killarna som fostrats i vårt hockeygymn­asium chansen. Vi tror att det blir en bra lösning på sikt. Var det här ett krav från din sida för att du skulle ta över?

– Nej, det var föreningen­s beslut, men jag står bakom det helt och hållet. Den här inriktning­en visste jag om när över

gången började bli aktuell. Varför är det så viktigt att få in killar uppväxta i trakten i A-truppen?

– De har varit med här länge och är uppväxta i Norrbotten, de har därför ett driv att vilja göra något extra för klubben. Det är min tro, att man vill göra det för sin hembygd.

Här ningsvissk­a manfår vi bo medi framtiden,spelare som och har förhoppett hjärta för dyrare föreningen­för klubben. och därmed säljer sig lite

”Gräver en grop som är djupare” Kände du likadant när du själv var här som spelare?

– Ja. Nu har man en helt annan möjlighet att flytta på sig än vad man hade på min tid. Men det är klart att jag kände så, så länge jag spelade brann jag extra för föreningen, och det gör jag fortfarand­e. Det är klart att det känns extra starkt för mig att få komma hit nu igen. Kan det vara negativt, att du brinner för mycket och får svårt att hantera det om det går dåligt?

– Jag vet inte, jag tror att det bara är positivt. Det är klart att någon gång när det går sämre kanske man gräver en grop som är djupare, men å andra sidan blir kanske glädjen större när man vinner något. Vad hade det betytt för dig att vinna SMguld med Luleå?

– Det är det som… det finns ju där någonstans. Nu är det inte vår huvudmålsä­ttning, vi väljer att ta det sakta men säkert. Främst siktar vi på en kvartsfina­lplats i år. Sen vet jag att hittar man rätt, får lite flyt, puckarna studsar rätt, så finns alltid möjlighete­rna. Det är vi inget vi kommer spänna bågen för att göra nu, men självklart skulle det vara en otrolig upplevelse.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Luleås tidigare sportchef Lars ”Osten” Bergström framför den ökända guldväggen inför säsongen 2015/16.
Luleås tidigare sportchef Lars ”Osten” Bergström framför den ökända guldväggen inför säsongen 2015/16.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden