Hockeybibeln

”ATT HÖRA MOTSTÅNDAR­NA KLAGA PÅ VÅRT SÄTT ATT SPELA ÄR BRA, DET BEVISAR ATT VI HAR GJORT NÅGOT BRA”

- Johannes Hägglund johannes.hagglund@aftonblade­t.se

Karlskrona HK bildades 2001 och endast 14 år senare hade klubben gått hela vägen till SHL. En som har följt hela den här resan på nära håll, och även i allra högsta grad varit med och påverkat den, är Joel Kellman, 23. Förutom fyra säsonger som junior (tre i Malmö och en i HV71) har den offensivt skicklige centern spelat i Karlskrona i hela sitt liv.

– Resan som klubben har gjort är ganska sjuk om man tänker på det. Det har gått snabbt, väldigt snabbt, säger Kellman.

Han var en stor anledning till att Karlskrona chockade Hockeysver­ige i inledninge­nav förra säsongen. Efter 15 omgångar toppade Blekingela­get tabellen, men till slut halkade de ner till en elfte plats. Defensiven var den största anledninge­n till KHK:s fina säsong. De släppte endast in 122 mål på hela säsongen, vilket placerade dem på övre halvan i SHL i den kategorin, före klubbar som Skellefteå och Brynäs. Men laget fick också en tråkstämpe­l på sig, och en som var väldigt kritisk till Karlskrona­s sätt att spela hockey var Luleås Bill Sweatt (som i år spelar i HV71).

– Världens tråkigaste hockey. När de dessutom får ledningen blir det en ännu tätare mur. Det blir knappt några skott. Jag vet inte…. det är skithockey (craphockey), sa Sweatt till Sportblade­t i januari.

Kellman menar dock att den här typen av kritik inte stör KHK, utan att det snarare ger spelarna ännu mer energi.

– Ibland när vi vann kunde det bli lite klagomål på att vi spelade tråkigt. Att höra motståndar­na klaga på vårt sätt att spela är bra. Det bevisar att vi har gjort något bra och det ger en energiboos­t, vilket gör att man orkar fortsätta, säger Kellman och fortsätter:

– Visst, det var mycket ställa upp och styra men vi spelade efter våra förutsättn­ingar, säger Kellman.

Hur är det för dig som offensivt skicklig spelare att det blir så mycket fokus på det defensiva i ert spel?

– Man får spela anfallshoc­key också. Mestadels av matcherna har visserlige­n motståndar­na pucken och då får vi försöka ta tillvara på chanserna när de ges, men tråkigt tycker jag absolut inte att det är. Det går ut på att vinna. Att vinna med ett defensivt spel är roligare än att spela frejdigt och förlora, säger Kellman.

Ska anfalla mer

Till den här säsongen har klubben tappat den store stjärnan, och landslagsm­annen, Alexander Bergström. Med honom borta vilar ett allt större ansvar på hemmasonen Joel Kellman – men det är inget han skräms av eller tycker är jobbigt.

– Jag vill hjälpa laget att producera framåt och det ville jag även förra året. Nu när Bergström är borta får andra kliva fram, och om det är jag eller någon annan får vi se. Men jag hoppas att jag kan vara med och bidra framåt, säger Kellman.

Vad betyder det att ni tappar Bergström?

– Så klart blir det ett tapp. Han gjorde en fantastisk­t bra säsong med mycket poäng och landslagsd­ebut. Han var en viktig spelare som kommer att saknas, men vi har fått in spännande spelare och det känns som att vi har

Resan som klubben har gjort är ganska sjuk om man tänker på det. Det har gått snabbt, väldigt snabbt.

en bredare trupp i år. Jag tror att bredden gör att vi blir starkare den här säsongen, säger Kellman.

Blir det ett liknande Karlskrona som i fjol, eller kommer ni att ändra på något i ert sätt att spela?

– Tanken är väl att vi ska försöka spela lite mer anfallshoc­key och ha pucken lite mer, men samtidigt var försvarssp­elet fantastisk­t bra i fjol och tryggheten i defensiven ska vi ta med oss in i den här säsongen, säger Kellman.

”Var tuffare än jag förväntat mig”

23-åringen är som sagt en av spelarna som väntas leverera offensivt, och han visade redan i fjol att han är att räkna med på SHLnivå. Med sina 30 poäng (15+15) var han den näst bäste poängplock­aren i laget, han gjorde tre matchavgör­ande mål och han var den som snittade mest istid av samtliga forwards i laget.

– Jag har fått stort förtroende båda åren i SHL och det är alltid en boost för självförtr­oendet. Då är det lättare att våga göra de lite svårare sakerna när man vet att man får misslyckas, säger Kellman.

Lika roligt var det inte debutsäson­gen i SHL (15/16). Kellman var en av hjältarna när KHK säsongen dessförinn­an tog klivet upp. Då gjorde han 39 poäng på 49 matcher, men första året i högstaliga­n stämde spelet inte lika bra.

– Den säsongen är jag inte jättenöjd med. Vi förlorade mycket och det var tuffare än jag hade förväntat mig. Jag var kanske inte riktigt förberedd på uppgiften, men det lärde jag mig av. Jag hade en mycket bättre sommarträn­ing förra säsongen och det hjälpte mig mycket, säger 23-åringen.

Inför fjolårets säsong valde dessutom tränarstab­en att ta bort ”A:et” på Kellmans tröja, för att han skulle ”släppa lite ansvar och kunna fokusera med på sitt eget spel” – och det gav effekt. Kellman imponerade stort – så pass stort att en KHL-klubb (Kellman vill inte säga vilken) erbjöd honom ett kontrakt. Men den spelskickl­ige centern valde att nobba de ryska miljonerna för att stanna i moderklubb­en, som han har kontrakt med över säsongen 2019/20.

”Vill fortsätta på resan”

Hur nära var det att du gick till KHL?

– Egentligen var det inte nära. Nej, jag kände att jag inte var redo än. Känslan är att jag har bra möjlighete­r att utvecklas här hemma i några år till och spela bra hockey i SHL. Dessutom vill jag fortsätta vara med på resan med Karlskrona.

Du lockades inte av äventyret?

– Nej, inte just nu. Sedan är det ett mål i framtiden att spela i Europa eller på andra sidan Atlanten, säger Kellman

Pengarna lockade inte heller?

– Nej. Jag är fortfarand­e ung och behöver inte stressa, säger KHK-stjärnan, som i stället för att flytta till Ryssland köpte ett hus i hemstaden.

När Sportblade­t pratar med honom är en ny altan precis färdigstäl­ld.

– Den blev rätt stor, 70–80 kvadrat, men det blev bra. Här kommer jag att spendera mycket tid, säger han.

 ??  ??
 ?? Foto: ANDERS DEROS ??
Foto: ANDERS DEROS
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden