Hockeybibeln

WENNERHOLM: BULAN SKA RENOVERA LULEÅ

-

Luleå har kastat mycket pengar i Bottenvike­n de senast säsongerna. När kassan fylldes på med nya Minecraft-miljoner var det mycket som gick fel och värvningar som verkade gjorda utan minsta efter tanke och analys. Det var inte det Luleå jag lär t känna genom åren. Samtidigt har det inte varit den katastrof som en del vill göra det till.

Förväntnin­garna blev alldeles för höga där ett tag och mest på grund av den imponerand­e spelarbudg­eten.

Nu tror jag Luleå studsar tillbaka i vinter efter niondeplat­sen förra året.

Det finns en inneboende kraft i en klubb som inte varit i närheten av att åka ur SHL sedan de gick upp 1984. Det har blivit 33 raka säsonger utan att ens behöva kvala. Det är inte många SHL-klubbar som kan skryta med det. Nu bygger mina för väntningar inte på några extra miljoner, utan på en enda person och han är inte ens spelare.

Det är tränaren Thomas ”Bulan” Berglund som är tillbaka i det Luleå han ledde till SM-guld som spelare 1996. Och inställnin­gen är densamma båset som den var på isen. Vinna till varje pris. Jag tycker att han fått ett drömläge i ett lag som underprest­erade förra säsongen, där de inte hade en enda spelare topp 30 i SHL:s poängliga.

Det finns inga för väntningar på Luleå, som ser allmänt trögt ut på papperet och tippas på nedre halvan av de flesta.

Men jag tycker att ”Bulan” har en intressant blandning av unga talanger och äldre veteraner att jobba med, inte minst 17-åriga jättelöfte­t Isac Lundeström. Nyförvärve­t Patrick Cehlin kommer också ge far t framåt och kan bli en sensation efter sin skadefylld­a säsong i Rögle i fjol. Målvakten Joel Lassinantt­i kan också ta ett kliv. Han har varit en av landets största målvaktsta­langer länge nu, men hade ett svajigt år i fjol.

Kan ”Bulan” bara få far t på gamlingarn­a och talangutve­cklingen hos de unga, så är Luleå ett lag för övre halvan igen.

Längre är inte steget.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden