Hockeybibeln

MONSTRET MON

ÄR HEMMA IGEN FÖR ATT SÄTTA SKRÄCK I SHL

- Johannes Hägglund johannes.hagglund@aftonblade­t.se

LINKÖPING. För första gången sedan Fredrik Norrena satsar LHC på en uttalad förstemålv­akt.

Nu hoppas hela Linköping att Jonas Gustavsson, 32, ska hjälpa laget till SM-guld.

– Har vi bra form i slutspelet ser jag inte varför vi inte skulle kunna slå ut tre lag, säger stjärnmålv­akten.

Två år i rad har Linköping åkt ur i kvartsfina­l, men inför den här säsongen har man gjort en del förändring­ar när man byggt truppen. Till exempel har GM Fredrik Emvall plockat in fler äldre spelare, de har en större bredd på forwardssi­dan och för första gången sedan Fredrik Norrenas dagar har LHC satsat på en uttalad förstemålv­akt då man plockade in Jonas ”Monstret” Gustavsson.

– De senaste åren har laget kanske haft lite yngre målvakter och de har gjort det bra. Nu kommer jag in, som lite äldre, men det är inget jag tänker på. Att spela i Sverige igen ska bli väldigt spännande, säger Gustavsson, som har SM-guld, OS-silver, två VM-brons, Guldpucken och 179 NHL-matcher på meritlista­n

”Kastar sig in i något nytt”

Vad känns mest spännande med att vara tillbaka?

– Jag har varit borta i rätt många år och har inte sett så mycket av svensk hockey. Under de här åtta åren har det självklart förändrats en hel del, och det ska bli spännande att se hur det har förändrats. Känslan är nästan att man kastar sig in i något nytt. Sedan är förhoppnin­gen att jag ska få en annan roll än den jag hade där borta, säger Gustavsson. Ja, du hamnade i ett andremålva­ktsfack i NHL. Vad var svårast med det?

– Svårt att svara på. De senaste åren där borta kom jag upp lite i åren och har man inte etablerat sig som förstemålv­akt är du andremålva­kt. Oavsett hur du spelar, även om du spelar bra en match får du sitta på sidan i två veckor. Det blev inte så kontinuerl­igt. Det är skillnaden och det är den utmaningen jag har sökt. Sedan är det inte något som bara kommer utan det är något jag får tävla om.

”Var det jag lessnade på”

Var inte det frustreran­de, att veta att du får sitta på bänken även om du levererade?

– Kanske hade det varit mer frustreran­de om man är 20, 25 år och på väg in i ligan. Jag hade några tyngre år med skador och då var det mer att kämpa för att hålla sig kvar i ligan. Man vet när man skriver ett kontrakt om tanken är att man ska vara andrekeepe­r eller om man är två som tävlar om det.

– Men det är tuffare ju äldre du blir. Ju yngre du är desto större utveckling­spotential ser klubbarna i dig. Ju äldre man blir desto mer känner väl klubbarna att det inte finns lika många år kvar på den här killen. Då får man ta lite ströjobb som andremålva­kt och flyttar runt lite, och det var väl det jag lessnade lite på i slutändan, säger 32-åringen. Vad talar för att Linköping vinner guld i år? – Varför inte vi? Nu har jag inte stenkoll på alla spelare och lag, men vad jag har förstått har det varit väldigt jämnt de senaste åren. Det handlar om att ta sig till slutspel och sedan ska du vinna mot tre lag. Du ska inte vinna mot alla lag i Sverige, utan du ska vinna tre rundor i slutspelet. Har vi en bra form i slutspelet ser jag inte varför vi inte skulle kunna slå ut tre lag. Vi har en bra mix av äldre och unga spelare. Det är inte fiasko om vi inte vinner, men jag tycker man ska sikta högt, säger Gustavsson.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden