Hockeybibeln

”VI MÅSTE BLI MYCKET BÄTTRE”

- Stefan Holm

Varannan damernas? Inte i hockey-Sverige. Jenny Silfverstr­and, Djurgården­s vd, är ensam kvinna på Sportblade­ts lista.

– Det är ett exempel på frågor där vi måste bli mycket bättre, säger Anders Källström, ordförande i Svenska Hockeyliga­n AB.

Vid årets RF-stämma antogs nya mål vad gäller jämställdh­eten inom svensk idrott: 2025 ska kvinnor och män ha samma makt att forma idrotten.

Det innebär att minst 40 procent av alla medlemmar i styrelser, kommittéer och andra beslutsfat­tande organ ska vara kvinnor.

Svensk ishockey har långt dit, och det understryk­s av Sportblade­ts lista. Av 50 namn är det bara ett som tillhör en kvinna: Jenny Silfverstr­and, vd i Djurgården.

Till och med i Svenska Damhockeyl­igan AB är männen i majoritet.

– Tittar man historiskt har hockeyvärl­den varit väldigt mansdomine­rad, och så har det sett ut generellt i samhället. Det är därför det ser ut som det gör i dag. Jag ser ändå en stor skillnad jämfört med fem–tio år sedan. Nu är jag inte ensam i min position. Jag ser på SHL-möten och st yrelsetill­sättningar att det kommer fler och fler kvinnor och det sker mycket på ledande befattning­ar. Har man en jämn fördelning blir det en bättre dynamik oavsett vilken t yp av gruppering i samhället det handlar om, säger Jenny Silfverstr­and, 44.

Anders Källström t ycker också att obalansen mellan könen har minskat något, och han har själv bidragit till det. När han 2015 valdes till SHL:s ordförande fanns samtliga 14 SHL-klubbar represente­rade i styrelsen, uteslutand­e av män.

Att ändra styrmodell­en är, menar Källström, det viktigaste beslut han har varit med och fattat under sin tid i SHL:s tjänst. Den sittande styrelsen, som valdes i fjol, består av sju ledamöter och av tre oberoende är två kvinnor, förra RFordföran­den Karin Mattsson Weijber, 45, och Polismyndi­ghetens kommunikat­ionsdirekt­ör Carola Määttä, 55.

– När den nya styrelsen valdes hade vi för första gången med två kvinnor, och jag hoppas det blir fler framöver. Vi ärver en historia och ishockey har varit en stor manlig idrott. Vi är ganska långt efter fotbollen där, så det är ett exempel på frågor där vi måste bli mycket bättre, säger Anders Källström, 58.

SHL:s styrelse verkar under klubbarnas ägarforum och ska i huvudsak ägna sig åt framtidsoc­h tillväxtfr­ågor.

– Det som händer kommande säsong är klubbarnas och den operativa ledningens ansvar. Ytterst har vi en vd som jobbar med det som är nu, säger Anders Källström syftande på Jörgen Lindgren, 49.

De två toppar Sportblade­ts lista och har kontakt i princip dagligen. För framför allt Källström är makt inget nytt. Han har varit ordförande i Modo, sitter i förbundsst­yrelsen, har ett förflutet som kommunalrå­d och är sedan 2009 koncernche­f på LRF.

Vad gör dig till en bra ledare?

– Det borde andra svara på, men jag tror att jag är väldigt engagerad i det jag håller på med och det kan nog inspirera andra. Det nätverk jag har är också en viktig faktor. I min ålder har jag fått vara med om väldigt mycket saker, från näringsliv, folkrörels­e och politik.

 ??  ?? F3o0to: MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK, ROBIN LORENTZ-ALLARD, CAROLINA BYRMO, PONTUS ORRE, MATS SAMUELSSON, BÖRJE THURESSON, KARIN TÖRNBLOM, PERNILLA WAHLMAN, BILDBYRÅN, TT, THINKSTOCK
F3o0to: MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK, ROBIN LORENTZ-ALLARD, CAROLINA BYRMO, PONTUS ORRE, MATS SAMUELSSON, BÖRJE THURESSON, KARIN TÖRNBLOM, PERNILLA WAHLMAN, BILDBYRÅN, TT, THINKSTOCK
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden