Hockeybibeln

EN YNAMISKA UON

e snackar förmodlige­n skit om mig på svenska, jag förstår inte så mycket, haha

- Henrik Lundgren henrik.lundgren@aftonblade­t.se

Den magiska duon är återförena­d. Joel Lundqvist, 35 och Ryan Lasch, 30, hittar varandra även i sömnen. – Så fort jag kom hit klickade vi. Jag har aldrig spelat med någon som är så bra framför målet som Joel, säger den amerikansk­e passningss­pecialiste­n.

De är en udda duo. Joel Lundqvist är lika social och utåtriktad som brorsan i New York Rangers. Ständigt vältalig, oftast glad och med en rejäl räv bakom örat. Ryan Lasch är mer tillbakadr­agen, ler sällan under intervjuer och är betydligt mer tystlåten än sin svenske kollega.

Ändå har de hittat varandra på ett smått otroligt sätt.

2013/14, 2014/15 och 2016/17 gjorde Joel Lundqvist sammanlagt 17 mål på 152 SHLgrundse­riematcher. 2015/16, med Lasch i samma kedja, stod han för 19 mål på 45 omgångar. Lasch stod för 47 assist under samma säsong, en siffra han bara slagit under ett år i den finska ligan för sex år sedan.

Ärligt talat, går det att förklara?

– (Joel) Det är svårt, det är det. Men jag känner att vi gillar att spela på samma sätt. Mycket ”give and go”, jag behöver en medspelare som jag kan spela vägg med. Passa pucken, hitta ny position, få pucken igen. Vi spelar på samma sätt, även om vi har väldigt olika spelstil.

Ni har båda spelat hockey under många år. Har ni någonsin klickat så bra med någon annan spelare?

– (Ryan) Nej, så fort jag kom hit klickade vi direkt. Joel är den bäste spelaren framför mål som jag någonsin spelat med. Vi pratade om att han skulle in där mer, jobba i ytan framför målet och ta hand om returer och vara redo på passningar. Vi pratade egentligen bara i generella termer, men det funkade bra direkt.

Skickade filmer till Rönnberg

Säsongen slutade då med SM-guld för Frölunda, och Ryan Lasch var gladare än de flesta under firandet på Götaplatse­n, en otroligt skillnad jämfört med hans mer fokuserade personligh­et under resten av säsongen.

– (R) Det hade varit fantastisk­t att få komma dit igen i vår. Vi vet att det kommer bli svårt att

vinna guld, men det är definitivt möjligt.

Efter guldet lämnade han för schweizisk­a Bern, men redan efter en säsong är han nu tillbaka i Frölunda, med ett färskt treårskont­rakt på fickan.

Vad fick dig att komma tillbaka?

– (R) Föreningen är den största anledninge­n. Jag har varit runt på många ställen och spelat och jag vill säga att Frölunda är den bästa organisati­onen. De vill göra dig till en bättre hockeyspel­are, och det var en viktig anledning till att jag kom tillbaka. Jag är 30 år gammal, men Roger (Rönnberg) försöker fortfarand­e hitta sätt för att göra mig till en bättre spelare. Han får ur det bästa ur oss var och en.

”Är där tajta matcher avgörs”

Med Lasch tillbaka får Frölunda SHL:s kanske bäste spelfördel­are, och ett mäktigt vapen i powerplay. Fjolårets PP-spel hos Frölunda var okej, men mil från den succéfemma de hade med bland andra Lasch, Lundqvist och Andreas Johnson året innan. Redan tidigt i våras, långt innan övergången var officiell, började Lasch skicka mejl och filmer till Roger Rönnberg med tips och tankar på hur Frölunda ska spela i powerplay i år.

När Frölunda för några veckor sedan spelade säsongens första tävlingsma­tch mot Zürich i Champions League gjordes tre av fyra mål i numerärt överläge. Gemensam nämnare? Joel Lundqvist och Ryan Lasch fanns båda på isen.

– (J) Ryan är superskick­lig, han har verkligen egenskaper­na som behövs i powerplay. Vår målsättnin­g är definitivt att bli bättre än i fjol i PP. Han kan spela på ett sätt som vi inte kunde i fjol, han är en toppspelar­e i hela ligan när det kommer till powerplay. Han blir en nyckelfakt­or för oss. Så det kommer att bli väldigt intressant.

Hur viktigt är det med två bra PP-femmor?

– (J) Du behöver det om du ska vinna. Det är där tajta matcher avgörs. Vi behöver definitivt två bra femmor. Om inte annat för att pusha oss i förstafemm­an att bli duktigare.

”Håller mig undercover”

Frölundas förstakedj­a med Lasch, Lundqvist och Mats Rosseli Olsen har goda förutsättn­ingar att bli en av seriens starkaste.

En amerikan, en svensk och en norrman. Vilket språk snackar ni egentligen inbördes på isen?

– (R) Haha, jag tror att vi mest snackar engelska. Men de två snackar förmodlige­n skit om mig på svenska. Jag förstår inte så mycket.

– (J) Det händer…

Men lagom till slutspelet kanske vi gör intervjuer på svenska?

– (R) Jag förstår en del, beroende på ämnet kan jag plocka ut en del saker. Kanske till slutspelet, jag gillar att överraska. Hålla mig undercover lite grann.

– (J) Han förstår säkert redan mer än vi tror. Vi får vara lite försiktiga framöver med vad vi säger…

Vinner ni SM-guld i år igen?

– (R) Jag tror inte att vi ska sätta den pressen på oss själva genom att säga att vi ska vinna guld. Men i våra huvuden vill vi vinna, och det är vår målsättnin­g. Det är det som Frölunda har som målsättnin­g, att vara ett topplag och konkurrera om guldet varje år.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: THOMAS JOHANSSON ??
Foto: THOMAS JOHANSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden