Hockeybibeln

KRASCHADE

- Jonas Gustavsson

För några år sedan var Hockeyalls­venskan översållad av nordamerik­aner. I år? Bara elva transatlan­ter stod under avtal inför seriestart.

– Förklaring­arna är flera, säger Oskarshamn­s sportchef Per Kenttä.

Antalet utländska spelare i Hockeyalls­venskan har minskat de senaste säsongerna.

2012/2013 spelade totalt 91 utländska spelare (juniorer och SHL-lån inräknade) i serien, men i fjol var siffran nästan halverad då samma siffra var 48 spelare.

Framför allt är antalet spelare från Kanada och USA betydligt färre.

Under tre säsonger mellan 2012 och 2015 spelade över 40 transatlan­ter i serien varje år, men sedan har det stadigt minskat.

För två år sedan var siffran 26 och i fjol 20. I år finns ”bara” elva transatlan­ter kontrakter­ade från seriestart. Fyra av dem spelade svensk hockey redan i fjol och en femte (Alex Hutchings) har spelat i Sverige innan.

Antalet helt nya nordamerik­anska ansikten är alltså bara sex.

”Många har bränt sig”

Vad har hänt?

– Förklaring­arna är flera, säger Oskarshamn­s sportchef Per Kenttä.

Han pekar bland annat på att Malmö och Rögle, två lag som traditione­llt haft många transatlan­ter i trupperna, gick upp i SHL i och med expansione­n 2015.

Tidigare har även Växjö och Örebro, också det två lag med många nordamerik­aner, lämnat serien för SHL-spel.

– Men framför allt handlar det om ekonomi. Konkurrens­en från andra länder i Europahar ökat. Det handlar om en kombinatio­n där ekonomin är starkare i andra europeiska ligor samtidigt som allsvenska klubbar har lite mindre pengar att röra sig med, säger Kenttä.

– Sedan ska man veta att det förutom lön tillkommer en hel del kostnader för importer, som resor, transferko­rt och annat.

Tingsryds sportchef Tomas Bergstrand är inne på samma linje.

– Det handlar om ekonomi. Nordamerik­aner ska kanske ha lite mer betalt än svenska spelare, men är samtidigt en chansning och man vet inte alltid vad man får eftersom de är svårare att scouta med våra resurser. Jag tror många klubbar har bränt sig lite och med tufft ekonomiskt läge och nya licensregl­er är man väldigt rädd om sina pengar i dag.

Tingsryd har både flippat och floppat när man hämtat in nordamerik­aner. Éric Castonguay blev en superhit. Geoff Walker en katastrof som fick gå innan säsongen drog i gång.

– De två exemplen visar hur stor skillnaden kan vara, säger Bergstrand.

– Skicklighe­tsmässigt var Walker kanske bäst i laget, problemet var bara att han var en pösmunk. Han lovade heligt att komma i sin bästa form någonsin, men det gjorde han inte. Det hade kunnat bli kostsamt för oss att bli av med honom, men han hade inte mage att begära något och skämdes ganska mycket. Castonguay var motsatsen. Det märktes direkt att han hade helt andra ledaregens­kaper och var betydligt mer vältränad.

”CHL har blivit ett skyltfönst­er”

Tingsryd har haft flera nordamerik­aner i laget varje år sedan den allsvenska comebacken, men har i år bara en.

– Jag hade gärna haft in någon mer, jag gillar mentalitet­en de står för, men det är inte lätt och kostar en slant, säger Bergstrand.

– Konkurrens­en är avsevärt större nu än för några år sedan också. Det är bättre pengar i tyska andraligan än hos oss. Den som väljer allsvenskt spel gör det i hoppet om att nå pengarna i SHL, inget annat.

Per Kenttä menar också att nya Champions Hockey League (CHL) blivit en konkurrent om spelare.

– CHL har blivit ett bra skyltfönst­er i Europa, spelar man i en klubb som är med i CHL kan man visa upp sig i flera länder och för fleraklubb­ar. Hur tror du att det ser ut med importer om fem år?

– Jag tror inte det blir helt olikt som serien blivit i dag. Vi kommer att ha importer, men serien kommer framför allt att vara en utveckling­sliga med merparten svenska spelare.

 ??  ?? Austin Farley, 23, Björklöven
TRANSATLAN­TERNA I HA 2017/2018 Éric Castonguay, 29, AIK Luke Pither, 28, Almtuna
Kevin Marshall, 28, Oskarshamn David Vallorani, 28, Almtuna Alex Hutchings, 26, Björklöven Cody Murphy, 26, Björklöven Shane Owen, 27,...
Austin Farley, 23, Björklöven TRANSATLAN­TERNA I HA 2017/2018 Éric Castonguay, 29, AIK Luke Pither, 28, Almtuna Kevin Marshall, 28, Oskarshamn David Vallorani, 28, Almtuna Alex Hutchings, 26, Björklöven Cody Murphy, 26, Björklöven Shane Owen, 27,...
 ??  ?? Tomas Bergstrand.
Tomas Bergstrand.
 ??  ?? Per Kenttä.
Per Kenttä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden