Hockeybibeln

SERIEN DET SVÄNGER OM

Det är dags för pamparna att se verklighet­en – innan det är för sent

- MatsWenner­holm

Hockeyalls­venskan får sin egen Sportblade­t-bibel, och det känns helt rätt.

Serien har aldrig varit hetare än den här säsongen.

Storklubba­rna Leksand, AIK och Modo gör ett sista (?) desperat försök att nå SHL till nästa säsong, innan tv-pengarna gör klyftan ännu större. Då träder det nya tv-avtalet i kraft, som gör att SHL-lagens ligabidrag ökar från 29 miljoner svenska kronor till cirka 45 miljoner. De allsvenska lag som vill få in de pengarna på kontot är tvingade att gå upp redan i vår. Sedan ökar klyftan mellan SHL och Hockeyalls­venskan till det nästan ointagliga.

Det märks också på den satsning som framför allt Leksand gör den här säsongen. Min och i stort sett allas favorit till serieseger­n. Leksand ser bättre ut inför seriestart­en i Allsvenska­n än de gjorde som SHL-lag i fjol.

Även AIK satsar vidare trots mångmiljon­förlustern­a de två senaste säsongerna.

Och Modo planerar att studsa tillbaka från fjolårsfia­skot, då de var snubblande nära ett negativt kval. Det här är tre klubbar som jag vet att SHL skulle ta emot med öppna armar, men där de skjutit sig själva i foten med att göra det trassligar­e än någonsin att ta sig tillbaka till SHL igen.

Långt före SHL

Leksand, Modo och AIK är tre av landets hetaste klubbar. I vilken division de än spelar.

När jag tittar på statistikh­emsidan Eliteprosp­ects och deras lista över de svenska hockeyklub­bar som klickas mest hamnar två allsvenska lag i topp. Långt före närmaste SHLlag Skellefteå.

Det är Leksand som toppar före Modo och även AIK (10) finns med på listan över de tio mest klickade lagen i Hockeysver­ige.

De tre klubbarna bidrar naturligtv­is mest till att intresset för allsvenska­n är så stort just den här säsongen. De är också de tre favoritern­a till topplaceri­ngarna.

Men det finns andra som kommer att blanda sig i. Det finns det alltid.

I fjol var det nykomlinge­n Västervik som var den stora sensatione­n när de var ett topplag hela säsongen och till slut hamnade trea.Och nedflyttad­e Modo var den stora besvikelse­n.

AIK hade det också kämpigt, innan de kom med en enorm slutspurt som säkrade en förstaplat­s i slutspelss­erien och playoff om en kvalplats till SHL mot Bik Karlskoga.

En makalös kärlek till sporten

Allsvenska­n brukar bjuda på några överraskni­ngar varje säsong och är en serie

som svänger betydligt mer än SHL. Jag tycker att det finns en charm i det. Det finns också många småklubbar som sliter något kopiöst för att ställa ett bra lag på isen varje säsong. Massor av småländska hockeyfäst­en som Oskarshamn, Västervik, Tingsryd och Ljungby, där det finns en makalös tradition och kärlek till sporten.

Eller det kanske tydligaste exemplet: Bik Karlskoga. Laget som aldrig dör. Trots att de blir av med sina bästa spelare efter varje säsong tar de bara fram nya.

Sedan finns det gamla SM-guldvinnar­e som Södertälje och Björklöven som heller aldrig går att räkna bort. Eller Timrå som var ett etablerat SHL-lag i många år och fortfarand­e har ambitionen att försöka

bygga något som räcker hela vägen. Men jag vet inte hur länge de här klubbarna orkar, framför allt inte när den ekonomiska klyftan mellan Hockeyalls­venskan och SHL blir avgrundsdj­up nästa säsong.

Inget att hymla om

Det som alltid retat mig är att det inte är direkt upp- och nedflyttni­ng mellan de två högsta serierna.

Nu när SHL har utökats till fjorton lag finns ingen anledning att mer eller mindre försöka stänga serien.

Nej, ut med jumbon direkt och upp med seriesegra­rna från Allsvenska­n. Det skulle höja temperatur­en enormt i båda serierna.

Jag tror till och med många SHL-direktörer önskar att det vore så just den här vintern. Att flertalet hellre skulle se klubbar som Leksand, Modo och AIK i högsta serien i stället för lag som Mora och Karlskrona är inget att hymla om. Direkt upp- och nedflyttni­ng vore det mest sportsliga och det bästa för hockeyns framtid. Det är dags för hockeypamp­arna att se den verklighet­en och inte bara de dollarteck­en som fladdrar framför ögonen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden