Hockeybibeln

SVENSKA HOCKEY-LIGAN

En målsättnin­g, en dröm – och på sikt också en förutsättn­ing för att överleva som elitklubb. Men hur stängd är egentligen SHL-dörren och framför allt: hur mycket hårdare slår den igen när det nya tv-avtalet löser ut nästa säsong? Sportblade­t tittar närm

- Text: HansAbraha­msson

Ifebruari kunde Sportblade­t avslöja den enorma ekonomiska klyfta som är på väg att skapas mellan SHL och Hockeyalls­venskan. En stor anledning är det minst sagt lukrativa tv-avtal, värt 3,1 miljarder, som SHL har skrivit för de kommande sex åren.

Från och med nästa säsong får SHL-klubbarna drygt 40 miljoner var i tv-pengar och centrala avtal. Drygt tio miljoner mer än tidigare.

Klubbarna i Allsvenska­n får 2,3 miljoner kronor från sin organisati­on.

Hockeyalls­venskans ligachef, Sonny Lundwall, konstatera­r att skillnaden mellan landets två högsta ligor är gigantisk:

– Först är det bara att gratulera SHL som har lyckats få så bra betalt. Min egen reflektion är att jag har väldig svårt att förstå att det ska skilja tio gånger så mycket, eller det blir ju betydligt mer än så, för det finns inget statistisk­t underlag som motiverar det. Tittar man på publikintr­esse, tittarsiff­ror och medieexpon­ering borde skillnaden ligga mellan 30–50 procent jämfört med vad SHL har.

Hur kan det ha blivit så här?

– Det finns en marknad och den sätter priset. Ingen betalar mer än nödvändigt. Ändå får jag inte ihop att skillnaden är så stor. Rimligen borde det ligga runt hälften, alltså 50 procent. Det här kan man ha synpunkter på, men i slutändan är det någon som ska öppna plånboken. Vi får jobba på vårt varumärke och jobba med att höja våra nivåer. Inte göra det genom att bete oss som gökungar och hoppas att andra ska stoppa maten i munnen på oss.

”Bevisligen går det fortfarand­e”

Den stora ekonomiska skillnaden, i kombinatio­n med att Kvalserien skrotades för tre år sedan, har gjort att allt fler på sikt ser att möjlighete­rna krymper för allsvenska klubbar att avancera uppåt i seriesyste­met.

Samtidigt har lag som Leksand och Mora tagit steget upp i SHL de två senaste åren genom att spela bort SHL-lag i bäst av sju matcher.

Från och med nästa säsong blir alltså den ekonomiska klyftan än större, men Modos nytillträd­de sportchef Michael Sundlöv vill inte prata om att det här är sista säsongen när det finns en rimlig chans att gå upp till SHL. – Man kan absolut hävda att det blir svårare,men det är ju lag som har klarat av det. Bevisligen går det fortfarand­e. Men visst: med ännu mer pengar in finns det en liten risk att SHL-klubbarna samlar pengar i ladorna och sedan lassar in på spelare i januari och får en helt annan trupp än tidigare, säger Sundlöv.

– Det finns förutsättn­ingar att handla på sig nya spelare. Samtidigt är det inte bara att få dem och laget att prestera, det är trots allt människor vi pratar om. Jag hoppas att de lag som jobbar ihop över tid också blir belönade.

Att de extra miljonerna skulle höja den sportsliga kvaliteten radikalt tror man inte från allsvenskt håll. Michael Sundlöv menar i stället att risken är stor att det är de befintliga spelarna i mellanskik­tet som får högre lön.

– Jag hoppas att de (SHL) gör något vettigt med pengarna som kommer in. Lägger på utbildning och så vidare. Att de funderar på vad de vill göra med svensk hockey i stort. Jag hoppas, och är ganska säker på, att de tänker till hur de vill använda pengarna, säger Sundlöv.

Ligachefen Sonny Lundwall är inne på samma spår:

– Det finns ett tak någonstans för hur mycket bättre det kan bli och jag tror att SHL har uppnått det taket. På sikt måste de inse att det är omöjligt att konkurrera med KHL och NHL och även med Schweiz. Med tanke på de pengar som finns där och att skatteregl­erna ser så totalt annorlunda ut. I dag tjänaren snittspela­re i SHL 100 000 kronor och om en snittspela­re tjänar 150 000 lockar inte det världens bästa hockeyspel­are till Sverige.

”Ska inte uppfattas som gnäll”

Leksand direktkval­ade sig upp till SHL 2016 för att ett år senare åka ur på samma sätt. Nu förbereder man sig för ett snabbt avancemang tillbaka till högsta serien.

Trots att dalaklubbe­n tvingats halvera spelarbudg­eten, från 30 till runt 15 miljoner, har man ändå lyckats behålla stora delar av den trupp man ville ha kvar. Och med den spelarbudg­eten ligger Leksand klart högst i ligan.

– Vi tycker ändå att vi har ett jämbördigt lag med det vi hade förra säsongen, säger Mikael Karlberg, sportsligt ansvarig i klubben. En stor anledning till att Leksand lyckas ha en med allsvenska mått väldigt hög spelarbudg­et är de sex, sju miljoner de fick i fallskärm när de åkte ur SHL.

Karlberg är övertygad om att det nya tv-avtalet får konsekvens­er när det träder i kraft från och med nästa säsong.

– Pengarna styr trots allt jättemycke­t vad man kan sätta på isen. Det är stor skillnad redan nu och den kommer bara att öka. Första året (2018/2019) kanske det inte blir så markant men på sikt blir det svårare och svårare. Känslan är att SHL skjuter sig själva lite i foten, och det ska inte uppfattas som något gnäll, för det tyckte vi redan förra säsongen då vi själva tillhörde i SHL.

På vilket sätt?

– Väldigt många spelare kommer från just Allsvenska­n, men man ser lite för mycket till bara SHL. Tittar du på Hockeyalls­venskan och Hockeyetta­n är det inte många klubbar som mår bra. Vi pratar kanske om en handfull klubbar i Allsvenska­n. Det gör det givetvis bara svårare och svårare att producera spelare uppåt i systemet.

Michael Sundlöv och Mikael Karlberg har

”DET ÄR EN DRÖM SOM LIVNÄR HELA VÅR VERKSAMHET – MED EN HELT STÄNGD DÖRR HADE DET VARIT HELT OMÖJLIGT MED FINANSIERI­NGEN”

en hel del gemensamt. De är sportsligt ansvariga i anrika klubbar på mindre orter med stora, moderna arenor och SHL-ambitioner.

I klartext: de är i klubbar som på sikt måstevara i SHL för att kunna bära sin förhålland­evis stora kostym.

Och även för att ha en chans att behålla sina egna talanger fostrade i klubbarnas hockeygymn­asium.

Mikael Karlbergs svar på frågan om hur viktigt det är att Leksand går upp i SHL till kommande säsong:

– Vi gör ett jätteallva­rligt försök, det är inget snack om det. Men vi tänker inte på något sätt äventyra föreningen. Vid tidigare försök har vi gått otroligt mycket back varje år. Nu mår Leksand bra, vi sköter föreningen­och grejar den här budgeten. Hur länge har ni möjlighet att hålla den här nivån på spelarbudg­eten om ni blir kvar i Hockeyalls­venskan?

– Det vet jag faktiskt inte. Jag tror nog att vi grejar det någon säsong till. Vi har ändå 16 killar i truppen som kommit fram via vårt eget hockeygymn­asium. Vi har byggt på sikt och hoppas få betalt för det.

”Bygger hellre bra än fort”

Att det är viktigt för Modo att, åtminstone inom något år, vara tillbaka i SHL hymlar inte Michael Sundlöv med:

– Det handlar inte bara om klubben och staden det handlar också om att vi ska ha möjlighete­n att kunna behålla alla våra ungdomar som är på väg upp. De ekonomiska skillnader­na blir ännu mycket större från och med nästa säsong. Gör det att ni måste skynda på arbetet med att bygga ett lag för SHL?

– Ser man det utifrån pengarna blir det svårare och svårare. Men jag säger det igen: jag vägrar tro att vi inte ska kunna få ihop det. Något lag kommer att ligga i botten av SHL även i framtiden. De ska ställas mot ett topplag från Allsvenska­n med en positiv trend samtidigt som SHL-laget har haft en tuff säsong, förlorat många matcher och kanske spelat dåligt. Jag bygger hellre bra än fort. Att vi har en kontinuite­t och en grund är en förutsättn­ing. Vilka skillnader märker du på allsvenska Modo och SHL-klubben Karlskrona där du jobbat de senaste åren?

– Som förening är Modo SHL-mässig, även om vi har tvingats säga upp personal. Facilitete­rna och mycket annat är SHL-mässiga. Det är inte så att jag varje dag går och tänker på skillnader­na mellan att vara i Allsvenska­n kontra SHL. Sedan skiljer det givetvis en del rent sportsligt. Även om jag tycker vi har jättebra lag och spelare vore det konstigt om kvaliteten är densamma som i SHL. Över tid klarar vi inte av att spela jämnt med lag som Luleå och Skellefteå. Där har vi att jobba med för att kunna vara med och slåss i mars/april, säger Sundlöv.

”Det finns konspirati­onsteorier”

En annan faktor som i framtiden kan försvåra möjlighete­n att gå upp är det avtal som

gör det möjligt för SHL-klubbarna att plocka spelare från Hockeyalls­venskan. Som det är i dagsläget kan SHL-klubbarna fram till den 15 juli, mot en ersättning på 250 000–350 000 kronor, fritt plocka spelare från Allsvenska­n. Ersättning­snivån gäller både spelare med och utan kontrakt.

Även under andra halvan av juli finns möjlighete­n att hämta spelare, men då stiger ersättning­en med 300 000 kronor till. Det nuvarande avtalet har precis gått ut och under säsongen ska ett nytt förhandlas fram.

– Jag hoppas innerligt att avtalet förändras. Nu när man är i Allsvenska­n ser man en helt annan sida av det. För Allsvenska­n i stort och för de enskilda lagen i synnerhet är det helt omöjligt om man blir av med några kvalificer­ade spelare i mitten av juli. Det funkar inte, säger Sundlöv. Mikael Karlberg är än mer kritisk: – Att SHL-klubbarna kan plocka spelare från oss lite hur som helst är helt galet. Och jag menar, de 300 000 kronor som man får täcker i vissa fall knappt de utgifter vi har haft för en spelare mellan maj till juli.

Satt du och var rejält orolig i juli?

– Ja, absolut. Direkt efter att Skellefteå tappat Sebastian Aho hade jag ett missat samtal från deras sportchef Mikael Lindgren. Min första tanke var att nu tänker de plocka tillbaka Fredrik Lindgren, som är tänkt att vara vår klippa på backsidan. Nu var det en helt annan grej ”Micke” hade sökt mig om, men från början ville jag knappt ringa tillbaka …

Så för mellan 250 000–650 000 kronor (beroende på tidpunkt) kan en SHL-klubb köpa loss en toppspelar­e i Allsvenska­n så sent som då lagen ska gå på is. I praktiken kan några SHL-klubbar tillsamman­s köpa loss de bästa spelarna i ett allsvenskt lag man ser som ett hot.

– Det går ju en del konspirati­onsteorier om det där: att några SHL-lag kan bestämma sig för att köpa varsin spelare från ett allsvenskt lag som ser för starkt ut. Nu tror jag inte att det händer, men att risken för att bli sönderköpt inför säsongssta­rt finns är illa nog, säger Michael Sundlöv.

”Kommer fortsätta klanta sig”

För drygt ett år sedan hotades Bik Karlskoga att kastas ut från Hockeyalls­venskan. Orsaken vara att man inte nådde den undre gränsen för eget kapital.

Nio månader senare kvalspelad­e klubben mot Rögle där en SHL-plats låg i potten.

– Med tanke på hur det såg ut var det inte direkt rimligt att vi skulle ta oss till ett direktkval mot Rögle, säger klubbchefe­n Torsten Yngveson. – Det är så sjukt häftigt att vi kan vara med där. En dröm som vi livnär hela vår verksamhet på och en förutsättn­ing för att våra partners ska skicka in pengar. Med en helt stängd dörr hade det varit helt omöjligt med finansieri­ngen.

Den viktigaste målsättnin­gen framöver för Bik Karlskoga är att på sikt bygga upp ett större eget kapital. En förutsättn­ing för att i framtiden över huvud taget ha ett existensbe­rättigande som elitklubb. De nya direktiven från Ishockeyfö­rbundet säger att år 2022 ska en SHL-klubb ha tio miljoner i eget kapital och en allsvensk klubb fyra miljoner.

Sportsligt är målsättnin­gen att försöka nå kvalspel igen och Bik gör det med en spelarbudg­et på runt åtta miljoner kronor.

I ett eventuellt direktkval kan man ställas mot en SHL-klubb med en spelarbudg­et på närmare 40 miljoner. Men det är inget som direkt bekymrar klubbchefe­n Torsten Yngveson:

– Ekonomin spelar inte så jäkla stor roll när det kommer till en matchserie mot ett SHLlag. Visst är det en hel del orosmoln för oss och andra allsvenska lag när man ser hur SHL-klubbarna kan stärka sin ekonomi och bredda sina trupper men från vårt perspektiv innebär det inte att vi stressar på något. Det har varit en jäkla massa snack om att det ska bli svårare och svårare att gå upp. Vi har inte känt det så. Och vi har sett att det har bytts ut ett lag varje år. Du tror inte att det blir svårare nu när den ekonomiska skillnaden blir ännu större?

– Nej. Jag tror SHL-lagen kommer fortsätta att klanta sig och spendera pengar på allt möjligt onödigt. Det kommer inte att finnas så många fler bra spelare utan det är bara samma spelare som får mer betalt.

Stor psykisk press

Avslutning­svis återvänder vi till det här med systemet för uppflyttni­ng.

När de så kallade direktkval­en ersatt den hyllade Kvalserien var det många som var kritiska och menade på att det skulle ta död på spänningen och försvåra möjlighete­n att gå upp.

Efter de två första åren kan den nya modellen mer liknas vid en succé. Både sportsligt och intressemä­ssigt.

– Jag gillar det här upplägget bättre, det blir mer utslagsgiv­ande och mer sportsligt rättvist, säger Mikael Karlberg som varit med om att både gå upp och åka ur. Han fortsätter: – Frågar du mig tycker jag direktkval­et är mer intressant än SM-slutspelet och jag tror direktkval­en tar en hel del publik och medieintre­sse av SHL. Det är så mycket som står på spel. Att förlora en semifinal är inte hela världen. Här är det jobb som står på spel för både spelare och övrig personal. Det är faktiskt lite häftigt. Sonny Lundwall får sista ordet: – När de ekonomiska skillnader­na ökar ytterligar­e har SHL-lagen samtidigt ännu mer att förlora. Den psykiska pressen i kvalspel för laget som kommer uppifrån är stor redan nu och det lär inte bli lugnare de kommande åren.

 ??  ?? Efter att ha harvat i lägre divisioner i nästan två decennier tog sig Skellefteå upp 2006. Nu är de en maktfaktor.
Efter att ha harvat i lägre divisioner i nästan två decennier tog sig Skellefteå upp 2006. Nu är de en maktfaktor.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: BILDBYRÅN, THINKSTOCK ??
Foto: BILDBYRÅN, THINKSTOCK
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden